Van Kalesi, çöpten geçilmiyor!

Van gölü kıyısında bulunan önemli bir tarihi yapıya sahip olan Van Kalesi, içler acısı bir durumda.

Van Gölü TV 25.07.2022 17:30:43 0
Van Kalesi, çöpten geçilmiyor!
Tarih: 25.07.2022 17:30

VANGÖLÜTV ÖZEL
Merkez Yalı Mahallesi’nde yer alan Van Kalesi, bölgedeki köklü bir tarihi olan eserlerin başında geliyor. Urartu Krallığı döneminde yapılan kale, Anadolu’da yaşayan pek çok medeniyet ve krallık için ev sahipliği yaptı. Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapan Van’da inşa edilen Kale, Urartu medeniyetinin günümüze yansıyan önemli eserlerinin ilk sırasında yer alır.  

Büyük bir öneme sahip olan Van Kalesi’nin ve çevresinin temizliğinin yeterli olmaması, Van’a gelen yerli ve yabancı turistlerin Van Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmesi, Van ile ilgili akıllarında bakımsız bir kale çevresinin kalması açısından son derece önemli. 

Kale ve çevresini halkın kirletmesinden, temiz kullanmamasından, görevlilerin bu konuda ilgili olmamasından dert yanan Vanlı Mehmet Yaşar Yılmaz, Vangölü TV mikrofonlarına duygularını şu sözlerle ifade etti;

“HER TÜRLÜ ATIK VAR!”
Tarihte pek çok savaşa şahitlik etmiş olan Van kalesi, pek çok kez tahribata uğradı. Son dönem de ise kaleye turist olarak gidenler, kalenin yeteri ilgiyi görmediğini, her türlü atığın bulunduğunu, hala tahrip edildiğini ve hiçbir yetkilinin olmadığını dile getirdi. 

“BABALARIMIZDAN İNTİKAL EDİLEN ESERLERE YETERİ KADAR ÖNEM VERMİYORUZ”
Van’ın doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle eşsiz bir şehir olmasına rağmen yeteri kadar değerlere önem verilmediğini söyleyen Mehmet Yaşar Yılmaz, “Van’ da ikametgâh ediyorum.  Devlet memuruyum, emekliyim. Vanlı olduğumuz halde pek Van Kalesine gelemiyorduk. Yeni yeni tanımaya başlıyoruz. Biz değerlerimize kıymet vermiyoruz. Tarihi eserlerimize, atalarımızdan, babalarımızdan intikal edilen eserlere yeteri kadar önem vermiyoruz. Çevre pislikten geçilmiyor. Çöpler alınmıyor. Aynı zamanda yağmacılık yapılıyor. Her taraf kazılmış.” diye konuştu. 

“BİR MEDENİYETİN DEĞERLERİNE BU ŞEKİLDE MI DEĞER VERİLİR?”
Sadece akşam saatlerinde birkaç kişinin kalede olduğunu söyleyen Yılmaz, “Akşam saatlerinde kalenin çevre ve üst kısımlarında birkaç görevli bulunuyor. Lakin gündüz görevli bulamazsınız.  Eğer personel olsaydı bu kadar pislik birikir mi? Vatandaş gelişi güzel oturup lavabo ihtiyacını gideriyor. Bir medeniyetin değerlerine bu şekilde mı değer verilir? Uygun görmüyorum. Yetkiliklere söylemek istediğim, tarihi eserlere önem versinler, temizliğine önem versinler ve yeterli personel görevlendirsinler.” dedi.

Kaynak: Vangölü TV

Video geliyor...
 


Haber Kaynak : Van Gölü TV
Anahtar Kelimeler: van kalesi çöpten geçilmiyor!

YAZARLAR