Solenoid Valf Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğru bakım programı ile çalıştırılan solenoid valfler son derece dayanıklı ve güvenilir ürünlerdir.

Yaşam 21.10.2021 10:30:44 0
Solenoid Valf Bakımı Nasıl Yapılır?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Büyük kontrol valflerine göre farklı bir çalışma prensibine sahip oldukları için bakımı da zaman zaman kafa karışıklığına yol açıyor. Arıtma, kimya, doğal gaz gibi birçok farklı endüstrisinde kullanılan solenoid valflerin bakım ve onarımlarına dair temel hususlar vardır. Bu doğrultuda hareket edildiği takdirde ürünün performansı maksimum düzeyde korunuyor.

Solenoid Valf Bakımının Önemi

Vana gövdesindeki orifisi deliğini açıp/kapatmak için kullanılan solenoid valf, akışkan maddenin içeri giriş çıkışında kontrol mekanizması oluşturur. Bu ürünler elektromekanik olduğundan sistemde acil kapatma mekanizması işlevini de üstleniyor. Dolayısıyla güvenilir ve tam performansla çalışması oldukça önemlidir. Bunun için de bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.

Solenoid Valf Bakımı

Her mekanik cihazda olduğu gibi solenoid valfin de proaktif bakımları oldukça önemlidir. Güvenilir bir çalışma öngörüsü için bakımlar düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca bu bakımlar ürünün uzun ömürlü olmasını da sağlıyor. Solenoid valf bakımının temelinde aşınmış bileşenlerin değiştirilmesi vardır. Bu iş için üreticiden yedek parça kitleri temin edilebiliyor. Bununla birlikte parçaları pislikten arındırılarak temizlenmesi de bakım işleminin olmazsa olmazıdır.

Solenoid Valf Bakımının Aşamaları

Solenoid valf bakımı hakkında en doğru bilgi kaynağı üreticidir. Üretici mühendisler ürünün içeriğine, çıktılarına ve uygulama operasyonuna hakimdir. Dolayısıyla ne zaman bakım yapılacağı, tamir ve onarım konuları üreticiler tarafından daha doğru tayin ediliyor.

Solenoid valf bakımının aşamaları şu şekildedir;

  • Güç kaynağı ile bağlantı kesilir. Akışkan madde için gereken önlemler alınır.
  • Bobinde muayene yapılır. Çatlak ve boşluklar tespit edilir. Bağlantılar korozyon açısından kontrol edilir.
  • Bobin çıkarılır ve basınçlı kaptaki kova bir anahtar yardımıyla sökülür.

Vana gövdesinden kova çıkarıldıktan sonra dahili bileşenler (çekirdek, yay, o-ring, çekirdek contası vs.) ortaya çıkar. Bu bileşenler hasar açısından incelenir ve gerekirse değiştirilir.

Tüm kontroller ve onarımlar tamamlandıktan sonra parçalar kir ve pislikten arındırılır. Daha sonra talimatına uygun olarak tekrar monte edilir. Karmaşık solenoid valflerde üretici talimatlarına uymaya özen gösterilmelidir.

Selenoid Valf Bakımı Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar

Selenoid valf sistemleri türüne göre karmaşık ve zor bir mekanizmaya sahip olabiliyor. Bu yüzden bakım sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Parçaları sökerken ve takarken uygun ekipmanlar kullanılmalıdır.

Üretici firmanın bakım talimatları önemlidir. Parçaların doğru takıldığına emin olmadan enerji verilmemelidir. Aksi takdirde parçalar yanabiliyor. Islak ve nem bobinin arıza vermesine neden oluyor. Bakımı yapılan parçaların iyice kurulanması son derece önemlidir. 

Solenoid valf çeşitleri ve daha fazla ürüne https://www.smstork.com/ sitesinden ulaşabilirsiniz.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR