Paslanmaz Çelik Nedir? - BORŞEN

Paslanmaz çelik, %10,5 krom elementini bünyesinde barındıran demir-karbon alışımı olarak tanımlanabilir. Krom elementi, çeliği paslanma durumuna karşı engelleyen temel bileşendir.

Yaşam 13.04.2021 10:13:59 0
Paslanmaz Çelik Nedir? - BORŞEN
Tarih: 01.01.0001 00:00

Paslanmaz çelik, %10,5 krom elementini bünyesinde barındıran demir-karbon alışımı olarak tanımlanabilir. Krom elementi, çeliği paslanma durumuna karşı engelleyen temel bileşendir. İsminin nerden geldiğini kısaca belirtecek olursak; çeliklerin lekelenmemesi, paslanmaması ve korozyona uğramamasından dolayı gelmektedir. Malzeme olarak paslanmaz çelik; aynı zamanda, kalite bakımından detaylandırılmış şekliyle, korozyon dayanımlı çelik olarak da adlandırılır.

Sektör içerisinde, ürünün kendi ömrü boyunca zorlu olan ve her gün daha da zorlaşan çevresel şartlarda dahi hiçbir sorun olmadan çalışan paslanmaz çeliklere ulaşmak paslanmaz çelik imalatı yapan firmalar sayesinde oldukça basittir. Günlük yaşamımızda bile birçok üründe paslanmaz çelik görebilmeniz mümkündür. Bu ürünler genelde çatal, bıçak gibi mutfak ürünlerinde ve saatlerde kullanılır. Diğer bir deyişle; bu paslanmaz birçok üründe görebileceğiniz kadar farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Paslanmaz çelikdenilen malzemenin çeşitleri de bulunur. Örnek ile anlatacak olursak; nikel ilave ettiğiniz zaman demirin östenitik mikro yapısı ile istikrarlı bir hale gelir. Bu kristal yapı çeliği manyetik olmayan, düşük sıcaklıklarda bulunan az kırılgan olan bir çelik haline gelecektir. Daha yüksek bir setliğe ve mukavemete sahip karbonun içerisinde bulunan miktar artırılır.  Isıl işlemlere sahip çelikler kesici, jilet uçların birçok üründe kullanıldığı yaygın olarak bilinir.

Paslanmaz Çelik İçerisinde Bulunan Elementler

Krom:Krom çeliğin paslanmaz özelliğini kazandıran elementlerden birine denilir. Oksijenle temasa geçerse krom oksit tabakası oluşturur. Çeliğin oksijen ile temasını tamamen engeller.

Nikel: Nikel bir paslanmazmalzememenin içerisinde bulunması gereken ve çeliklerin maliyetinin tahmini oranlara göre %90 oranını oluşturan bir elementtir. Çeliğin içerisinde eklenecek olan birleşenler ile (nikel, krom) sağlanır.

Karbon:Çeliğe sertliği aşılan en önemli element karbondur. Karbon çeliğin dayanımını oldukça fazla bir şekilde arttıran element olması dışın, çeliğin elastikiyetinide kendi çapında düşüren bir element olmaktadır.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR