Kontrplak Nerelerde Kullanılır?

Çok farklı kullanım alanları olması, sağlamlığı ve uygun maliyetleri nedeniyle çok fazla tercih edilen malzemelerden bir tanesi olan kontrplak bir ahşap çeşididir. Film kaplı olması nedeniyle inşaat başta olmak üzere birçok sektörün e

Yaşam 29.09.2021 16:24:16 0
Kontrplak Nerelerde Kullanılır?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çok farklı kullanım alanları olması, sağlamlığı ve uygun maliyetleri nedeniyle çok fazla tercih edilen malzemelerden bir tanesi olan kontrplak bir ahşap çeşididir. Film kaplı olması nedeniyle inşaat başta olmak üzere birçok sektörün en sevdiği malzemeler arasında bulunur. Fiyat ve zamanla alakalı sağladığı tasarrufun etkisi de azımsanmayacak kadar çok etkilidir.

Yapımı sırasında farklı ağaç malzemeleri kullanılan kontrplak ağaç tabakalarının birleştirilmesi sonucunda meydana gelir. Ağaç türleri arasında en çok kavak, ladin, kayın ve çam gibi ağaçlar olur. Birch-huş adıyla bilinen ve soğuk iklimlerin ağacı olan ağan çeşidi ise sektörde en fazla kullanılandır.

İnşaat İşlerinde Kullanımı

Filmli ve filmsiz olmak üzere farklı iki çeşidi olan ürünün kullanımına göre şekillendirilmesi mümkündür. En çok inşaat sektöründe kullanılması bu alanda daha çok iş için tercih edilmesi anlamına gelir.

Bunlar arasında:

  • Kalıp yaparken kullanılır,
  • İskele, iç çatı, zemin, parke ve dekoratif malzemelerin yapımında kullanılır,
  • Kapıların ana malzemesidir,
  • Raflarda kullanılarak yer açılmasına yardımcı olur,
  • Koltuklarda ana malzeme veya yardımcı olarak kullanılır.

Bu şekilde inşaat ve mobilya kullanımı iç içe geçmiş durumdadır.

Ulaştırma Sektöründe Kullanımı

Bir başka kullanıldığı sektör ise ulaştırma ve gemi alanındadır. Tırların dorselerinde bazı kısımların taban ve tavan olarak korunması amacıyla kullanılması gerekebilir. Yan duvarlar için de son derece uygun bir malzemedir. Konteynır malzemelerinin tabanında da kullanımı yaygın şekilde görülür. Vagonların en sık kullanılan parçalarında bile kullanımını görmek mümkündür. Otobüslerde parlak ve ahşap kısımların kaplamalarında kullanılır.

Paketlemede Kullanımı

Sık kullanıldığı alanlardan bir tanesi de paketlemedir. Paketleme işlemlerinde koli ve kutu olarak tercih edilir. Dayanıklı olması bu konuda en büyük etkendir. Güvenilir ve hijyenik olmasından dolayı da sıkça paketleme malzemelerinin yapımında yer alır. Aynı zamanda hafif bir malzemedir.

Farklı Kullanım Alanları

Bahsedilenlerin dışında oyun salonlarında ve müzik aletlerinde bile kullanıldığı görülür. Basketbol ve paten platformlarında, sahne ve gösteri alanlarının görsellik isteyen kısımlarında, mutfak üstü kısımlarda da kullanımı mümkün olur. Çeşitli özellikleri kullanım alanlarını geliştirmiş durumdadır.

Kontrplak ürünleri hakkında daha geniş bilgiye ulaşmak ve yapısal ihtiyaçlarınızı karşılamak için  https://babayapi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR