İş Davaları İşçi ve İşveren Uyuşmazlıkları

İş davası; işçi ile işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıklara, hukuki kurallar çerçevesinde çözülmesi için açılan dava türleridir. Bu davalar, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların yanı sıra işçi ile çalıştığı

Yaşam 3.02.2021 08:58:14 0
İş Davaları İşçi ve İşveren Uyuşmazlıkları
Tarih: 01.01.0001 00:00

İş davası; işçi ile işveren arasında meydana gelen uyuşmazlıklara, hukuki kurallar çerçevesinde çözülmesi için açılan dava türleridir. Bu davalar, işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların yanı sıra işçi ile çalıştığı yerdeki diğer arkadaşları ile meydana gelen anlaşmazlıklarda da başvurulur. Günümüzde iş dünyasındaki faaliyetlerin her geçen gün artması ile birlikte iş davalarında artış görüldüğü gözlenmiştir. İş hukuku ile işçilerin haklarının korunması amaçlanır.

 İş hukukuna uygun şekilde işçinin belirlenen prosedüre uygun şekilde çalışması, işverenin zamanında ödeme yapıp, işçinin güvenliğini sağlaması gerekir. İş mahkemesi,işhukuku uyuşmazlık durumunda başvurulan hukuk mahkemesidir. Ayrıca iş mahkemelerine, SGK ile meydana gelen uyuşmazlıklarda da başvurulabilir.

İş Davaları Ne Kadar Sürer?

İşte havaları ile ilgili dava süresini etkileyen birçok unsur bulunduğundan, net bir süre söylemek pek mümkün değildir. İş davalarında; davanın türüne, mahkemenin yoğunluğuna göre dava süresinde değişiklik görülür. Ortalama iş davaları, 4 ay ile 1 yıl arasında sonuçlanır. Ancak daha zor durumlarda dava türünü göre de 1 ile 3 ay arasında da sonuçlanması mümkündür.

İşdavasüresi uzamasını etkileyen unsurlar arasında delillerin toplanması gibi hususlarda bulunur. İş davalarında, usule uygun hareket edilebilmesi için deneyimli ve uzman iş hukuku alanında profesyonel iş avukatı ile iletişime geçilmesi gerekir. Yargılama süreci, kurallara ve kanunlara uygun şekilde belirli bir düzende ilerler. İş davalarında davanın açılması, dilekçenin sunulması, raporlara itiraz edilmesi gibi tüm süreçlerde iş davasıavukatının önemi çok büyüktür.

Kıdem tazminatı

İş davaları içerisinde en çok görülen dava türleri arasında kıdem tazminatı davaları yer alır. Kıdem tazminatı, işverenin işçisinin çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdem karşılığı olarak ödemesi gereken tazminata denilir. İşçinin düzenli ve belirlenen prosedüre uygun şekilde çalışması karşılığında, işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir.

Kıdem tazminatı alabilmek için bedelli şartlar oluşmalıdır. Bir işçinin kıdem tazminatını alabilmesi için aynı işverenin işyerlerinde, en az 1 yıl süreyle çalışması gerekir. Ayrıca işveren ile işçi arasında, iş sözleşmesi olmalıdır.

 İşçilerin sağlık sebebiyle işverenin; işçi aleyhine suç işlemesi, iş koşullarında değişikliği yapma gibi durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bunun yanı sıra kadın işçinin evliliği, işçinin emekliliği, ölümü gibi durumlarda da işverenin kıdem tazminatı ödemesi gerekir. Kıdem tazminatı ile ilgili detaylar hakkında Kartal iş avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

İş Kazası Tazminatı

İş kazaları, ülkemizde sık rastlanan kaza türlerindendir. İş kazası sonrasında, işçinin gerekli durumları oluşturması dâhilinde kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunur. İş kazası sonrasında, işçi vefat etmiş ise yoksun kalma tazminatı da talep edilebilir. Meydana geleniş kazası sonrasında kıdem tazminatı ile mağduriyet yaşayan işçi ve ailesinin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanır.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR