Çaldıran’da "2. kar ve kayak festivali"

Van’ın Çaldıran ilçesinde, ‘2’nci Geleneksel Kar ve Kayak Festivali’ düzenlendi.Çaldıran Kaymakamlığı ve Çaldıran Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği '2. Gelenek

Van 9.02.2019 17:39:51 0
Çaldıran’da "2. kar ve kayak festivali"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Çaldıran ilçesinde, ‘2’nci Geleneksel Kar ve Kayak Festivali’ düzenlendi.

Çaldıran Kaymakamlığı ve Çaldıran Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği "2. Geleneksel Kar ve Kalan Festivali"ne Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Rekin Dündar, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Levent Akay, Çaldıran 6. Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Albay Özkan Kantemir, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mehmet Diki , İlçe Emniyet Müdürü Korkmaz Polat, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Festivalde açılış konuşmasını yapan Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dündar, Allah’ın hiçbir şeyi boşa yaratmadığını ifade ederek, “Bu karın, kışın içerisinde olumsuzluklara yoğunlaşmadan, bunu nasıl imkana, nasıl nimete dönüştürebileceğimizin peşine düştük. Evet, burası Türkiye’nin en soğuk yeri olabilir, kışın uzun geçtiği bir yer olabilir, ama bunun daha yoğununu yaşayan birçok ülkeler var. Bu ülkeler bu gün gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan yerleşim yerleri. Biz neden bunu yakınma sebebi olarak görüyoruz da, yararlanma sebebi olarak görmüyoruz diye düşündük ve tamamen yerli ve milli imkanlarla, yerel imkanlarla burada bu küçük tesisi yaptık. Ama bu tesis, ileride yapılacak olan tesislerin nüvesi, tohumu, ilk adımıdır. Burası Türkiye’nin en soğuk yeri ama Türkiye’nin en sıcak suyu da, en şifalı suyu da burada çıkıyor. 93 dereceye varan hiper termal sular burada çıkıyor. Bu ikisini birleştirerek termal kayak konseptini dünyada ve Türkiye’de ilk defa burada hayata geçirdik. Tabi ki bunların hepsinin bir anda, bir yılda olması mümkün değil. Biz bir vizyon ortaya koyduk ve bu vizyonun geliştirilmesi bizden sonra gelecek olan arkadaşlarımıza ve buradaki yerel yöneticilere düşüyor. Çünkü burada istihdam olduğunda, burada üretim olduğunda işsizlikte biter, göç te biter. Huzur da gelir, güvenlikte gelir” dedi.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise 1514 yılında kazanılan Çaldıranın Zaferinin Kürtlerin ve Türklerin kardeşlik zaferi olduğunu ifade ederek, “Osmanlının 600 yıllık sürecinde bir elmanın iki parçası şeklinde asli unsur olarak devam eden bu bölge, birçok talihsizlikler yaşadı. Canını hiçe sayan 120 tane Vanlı gencin, askerlere mühimmat götürdüğü sırada soğuktan donarak şehit olduklarını da tarihlerden biliyoruz. Bu günde burada kayyumların hizmetlerine hepimiz şahit oluyoruz. Bu festivalin devamını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Festivalde ilk defa kayak merkezinde kaymanın keyfini yaşayan Büşra Gönül isimli öğrenci, buz pateni yapıyoruz. Çok zevkli bir şey” ifadelerine yer verirken Beden Eğitim Öğretmeni Melek Öztürk ise, “Çaldıran, ülkemizin en soğuk ilçelerinden biri. Kar ve su sürekli yerde var. Ama bu demek değil ki insanlar hiçbir şey yapmadan sürekli evde oturacaklar. Bunu spora ve eğlenceye dönüştürebiliriz. Biz de çocuklarla toplandık ve buraya geldik. Amacımız bu çocuklarımıza yeni bir sporu tanıtmak ve daha sonra Çaldıran’ı tanıtmak. Çocuklarımız çok hevesli oldukları için paten kaymayı çabuk kavradılar. Onlar eğlendikçe biz de mutlu oluyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR