Tenis Kuralları

Dünyanın en sevilen en çok oynanan spor dallarından biri olan tenis sporunun ata babaları Fransızlar olarak kabul edilir. Tahmini ortaçağ devrinde Fransa'da soyluların oynadığı bir eğlence müsabakası olarak günümüze kadar ulaşan te

Spor 18.05.2022 12:37:00 0
Tenis Kuralları
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünyanın en sevilen en çok oynanan spor dallarından biri olan tenis sporunun ata babaları Fransızlar olarak kabul edilir. Tahmini ortaçağ devrinde Fransa'da soyluların oynadığı bir eğlence müsabakası olarak günümüze kadar ulaşan tenis; oldukça keyifli ve eğlenceli bir oyundur. Tenisin kuralları ise diğer Spor dalları ile hemen hemen benzer olmakta ve de bu tarz oyunlar ile ilgilenenler için ilgi çekici bir kural silsilesi bulunur.

Tenis Nasıl Oynanır?

Voleybol sahasına benzer bir yeşil kort alan içinde alçak bir file ile iki kişinin raket ve bir top eşliğinde kurallar dahilinde mücadele ettiği tenis, olimpiyat spor dallarından biridir. Karşılık oynayan iki kişi topu öbür tarafa kare içerisindeki sahaya düşürmek zorundadır.

İki kereden fazla düşen top sayı olarak geri döner. Top çizgi ve saha dışına düşerse sayı geçersiz olup karşılaması gereken kişiye sayı olarak yansır. Ayrıca set hakkına sahip olan taraf topu fileye atarsa bu da geçersiz olarak kabul edilir.

Tenis Maçı Kaç Set Oynanır?

Her bir maç toplam 3 set içerir. İki ya da üç seti alan taraf galip olarak ayrılır. Maç uzarsa 2-2 biten oyunlar beraberlikle sonuçlanır. 1 set toplam 6 oyun içerir. Setler 0-0 olarak başlar. Her sette oyuncu 15-30-40 sayı alarak galibiyete ulaşmak durumundadır.

Tenisin Başlıca Kuralları

Kurallar oldukça basit olup ilk olarak dikdörtgen şeklindeki sahaya topun düşme alanı sayı alanı belirler. Oyuncunun servis atmasıyla başlayan mücadele karşılıklı servisler ile devam eder. Bu süre içinde oyuncu çizgi içerisine yani saha içine girebilir.

Asıl maksat topun fileye değmemesi ve karşı tarafa çapraz bir şekilde düşürme yeteneğidir. Aksi takdirde çift hata yapmış olur. Top fileye çarpar ya da saha dışına çıkarsa sayı karşı tarafa yazılır. Her sette oyuncular alan değiştirir.

Tenis Zor Mu?

İzlemesi her ne kadar keyifli bir spor dalı olsa da çok fazla enerji harcanan ve efor gerektiren bir oyundur. Sporcuların maçlara çok iyi bir kondisyonla ve antrenman yaparak hazırlanması gereklidir.

Ayrıca strateji gerektiren bir oyundur. Öte yandan sabır ve yetenek tenis için en gerekli kabiliyetlerine biridir. Günümüzde tenis sporunun en önde gelen başarılı temsilcileri Serena Williams, Rafael Nadal, Roger Federer gibi isimler defalarca dünya şampiyonu olmuş ve olimpiyatlarda başarı ile ülkelerini temsil etmiş olarak tenis oyuncularıdır.

Bu sporcuların maçlarını izleyenlerin büyük keyif aldığı bilinirken maçta harcadıkları efor ve enerji esasen tenisin ne kadar zor olduğunu da göstermektedir. Şuana kadar teniste en çok ödül kazanan Rafael Nadal toplamda 21 şampiyonluk ile rekoru elinde tutmaktadır. Hemen ardından Roger Federer 20, Novak Djokovic ise 20 kupa 6 şampiyonluk ile tenisin başarılı temsilcileri arasında yerini almıştır.

Kaynakça

  1. SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 15 Mayıs 2022. https://sporduragi.com/

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR