Çatlak Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Çatlak, hızlı bir şekilde kilo artışı veya kilo kaybı gibi durumlarda gözle görülebilecek şekilde ortaya çıkan deri görünümüne denilmektedir. Hamilelik döneminde cildin genleşerek hamilelik sonrasında aniden sönmesi bu tanıma örnek

Sağlık 17.10.2020 19:02:34 0
Çatlak Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çatlak, hızlı bir şekilde kilo artışı veya kilo kaybı gibi durumlarda gözle görülebilecek şekilde ortaya çıkan deri görünümüne denilmektedir. Hamilelik döneminde cildin genleşerek hamilelik sonrasında aniden sönmesi bu tanıma örnek olarak gösterilebilir.  Derinin alt kısmında dokuların gerilemesi nedeniyle de çatlak oluşabilmektedir.  Çatlak oluşumu, alt katmandaki derilerin lif oluşumları nedeniyle; tedavi gerektiren bir durum olarak nitelendirilebilir.

Çatlak oluşumunu etkileyen birçok unsur vardır. Çatlak oluşumunu tetikleyen diğer unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Dengesiz bir yaşam ve kötü beslenme alışkanlığı,
  • Hareketsizlik,
  • Yaşlılık

Şeklinde sıralanabilir. Bu unsurların etkileri nedeniyle çatlaklar, keskin çizgiler şeklinde oluşabileceği gibi bu çizgiler mor, kırmızı ve nadir de olsa beyaz renklerde olabilir. Yaygın olarak görüldüğü yerlerden bazıları; karın bölgesi, kol bölgesi ve üst bacak bölgesidir. Ani kilo alma ve verme nedeniyle oluşabilecek çatlaklar tetiklendiğinden, bel ve bacak gibi bölgelerde de görülebilir.

Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak tedavi sürecini merak edenler, çatlak tedavisi nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını aramaktadırlar. Çatlak görünümlerini yok etmek veya en aza indirmek için kullanılan çatlak tedavisi; sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavi sürecinde çok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Çatlak tedavisi sürecinde, derinin canlanması ve çatlak görünümlerine neden olan yıpranma veya zararlar yok edilir. Lazer ile yapılabilen çatlak tedavisinde; derinin alt kısmına belirli dalgalar boyunda lazer ışınları gönderilir. Bu sayede lazer ışınları deride ufak hasarlar gerçekleştirerek; derinin tekrardan kendini onarmasına imkân tanır.

Ciltte oluşan çatlaklar aslında deri lezyonları olmaktadır. Günümüzde bu deri lezyonlar için herhangi bir tedavi yöntemi olmamaktadır. Bu sebepten ötürü ciltte gerçekleşen çatlak, tedavi süresinden sonra iz bırakması doğaldır. Ancak bu izler gözle çok dikkatli bakıldığında görülebilmektedir. Sonradan ortaya çıkan çatlakların tedavi edilmesi sonucunda daha az iz kalır. Ancak yıllar önce oluşan bir çatlağın; bırakacağı iz çok daha kalıcıdır.

Çatlak Tedavisine Kesin Çözüm - Dr. Mustafa Karataş

Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Çatlak belirtilerinden en yaygın olanı; kemikler üzerinde hissedilen ağrı olmaktadır. Hastanın kemik zarı iltihap kapmış ise, ağrıya neden olan sinir uçları; oldukça etki gösteren bir unsurdur. Bu nedenle çatlak çevresindeki kaslar çatlak olan bölgenin hareketini engellemek için spazm oluşmasına neden olur. Bu durum ağrıyı şiddetlendirebilir.

Kemikler oldukça zengin kan kaynağına sahip olmaktadırlar ve yaralanma gibi durumlarda kanama meydana gelir. Bu durum şişme problemine neden olur ve aynı zamanda çevresinde doku içine kan sızar. Kan sızması daha fazla ağrıya neden olmakta ve kana bağlı renk değişimi meydana gelebilmektedir. Kanın oluşacağı çatlak bölgesinde, mor renkli bir çürük meydana gelebilmektedir.

Çatlak Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

  • Doktor, sizlerin nasıl yaralandığınızı sorar, çatlağı inceler ve ortaya çıkabilecek olan riskleri gözetler.
  • Çatlağın olduğu bölge çevresinde deride sıyrık, kesik veya diğer hasarlar incelenir. Bu etkenler nedeniyle bir sürece karar verilir.
  • Şişlik etrafındaki kemiğin belirlenmesi için çeşitli değerlendirmeler yapılmaktadır.
  • Bu tarz hasarlarda X-Ray benzeri cihazlar tercih edilir. Bu cihaz ile kırıp, çatlaklar tespit edilmeye çalışılır.
  • Kimi zaman normal X-Ray cihazı hasar tespitinde yetersiz kalabilmektedir.

Çatlaklara Ne İyi Gelir?

Çatlaklar veya kırıkların düzeltilmesi, tıbbi bir müdahale gerektiren işlemlerdir. Bu nedenler uzman doktorunuz tarafından gerekli işlemler yapılmalıdır. Bu sayede daha hızlı bir iyileşme süreci yaşayacaksınız.

Ciltte bulunan çatlaklardan şikâyetçi olan kişiler, çatlak tedavisi yöntemi için www.drmustafakaratas.com sitesini ziyaret edebilirler. Aynı zamanda sitede çatlak tedavisi süreci hakkında bilgi alabilmeniz de mümkündür.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR