Sağlık

“Fil hastaları her türlü basınçtan uzak durmalı”
Toplumda fil hastalığı olarak bilinen lenfödeme ilişkin uyaran Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, “Primer lenfödem, bebek anne karnındayken lenf damarlarının yeterince gelişmemesi nedeniyle ortaya çıkar. Sıkça karşılaşılan sekonder tip ise daha çok kanser cerrahileri, kemoterapi ve radyoterapi sonrası görülür. En sık görülen belirtisi etkilenen kol veya bacakta şişkinliktir. Lenfödemli hastalar her türlü basınçtan uzak durmalıdır” dedi.

Aşılamada yüzde 77,6 seviyesine ulaşan Çankırı’da vak’a sayılarındaki düşüş sürüyor
Aşılamada yüzde 77,6 seviyesine ulaşılan Çankırı’da, 100 bin kişide görülen korona virüs vak’a sayıları bir haftada 308,69’dan 264,51’e düştü. Vak’a sayılarında yaşanan düşüşün kendilerini sevindirdiğini söyleyen vatandaşlar, ilde yaşayan herkesin tedbirlere uyması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ömer Akyürek: "Covid-19 sonrası kontroller hayati önem taşıyor"
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ömer Akyürek, korona virüsün belirtilerinin de iyileşme sürecinin de kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirterek, Covid-19’u atlatanların tedbiri elden bırakmaması ve hastalık sonrası kontrollerini yaptırmalarının hayati önem taşıdığını söyledi.

Erkek kısırlığının en sık sebebi varikosel
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cevdet Karataş, evliliklerin yaklaşık yüzde 15-20 kadarında istedikleri zamanda ve sayıda çocuk yapamama sıkıntısı yaşandığını belirterek, hakkında yanlış bilinenleri açıkladı.

Ambalajsız keklerde ölümcül risk
İstanbul’da bulunan farklı yerlerden alınan ambalajlı ve ambalajsız toplam 84 adet kek örneği üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında çıkan sonuç şaşırttı. Türk Gıda Kodeksi kriterlerine göre özellikle ambalajsız keklerde dünya üzerinde en fazla ölüme sebep olan alerjen gıdalardan olan “yer fıstığı” kalıntısı tespit edildiği için tüketime uygun bulunmadı.

Çarpıcı pandemi tespiti: “Hiç görmediğimiz kadar arttı”
Pandemi döneminin çocuklar ve ergenler üzerinde oluşturduğu etkileri anlatan Prof. Dr. Burak Doğangün, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Doğangün, “Ergenler, gençler kendine zarar verme gibi davranışları daha yoğun bir şekilde gösterdiler. Hafta sonları dahil hiç bunca yıllık meslek yaşamımda olmadığı kadar yoğunluk olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Vali Bilmez: “Van’da toplam 1 milyon 161 bin doz aşı yapıldı”
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında sürdürülen aşılama kampanyası çerçevesinde Van’da şu ana kadar 1 milyon 161 bin doz aşı yapıldığını söyledi.

Türkiye diyaliz hizmetlerinde birçok ülkeyi geride bıraktı
Türkiye’de, diyaliz hastalarının yaşam kalitesinin birçok ülkeye göre daha yüksek olduğu belirten Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk: “Diyaliz hizmetinde gelişmiş ülkelerin aynı eşliğinde olmakla beraber, ortalamada onlardan daha iyiyiz. ABD’den kesin daha iyiyiz, AB’de ise bazı ülkelerden daha iyiyiz” dedi.

Balıkesir’de vaka sayılarındaki artış sürüyor
Balıkesir, korona virüs vaka sayısında yüz binde 63,29 artış ile bir haftada vakaların en çok arttığı iller arasında yer aldı.

İngiltere’de kuş gribi alarmı
İngiltere Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı, Alcester kentindeki bir tesiste bulunan kanatlı hayvanlarda kuş gribi tespit edildiğini açıklayarak, tüm hayvanların itlaf edileceğini bildirdi.

Gaziantep’te TURKOVAC Faz-3 çalışmaları devam ediyor
Sağlık Bakanlığı tarafından pilot illerden biri olarak seçilen Gaziantep’te, TURKOVAC Faz-3 çalışmaları devam ediyor. Gaziantep’te 29’uncu gönüllüye aşısı yapıldı. Hedef 6 ayda 200 gönüllüye aşı yapmak.

Ordu’da 10-19 yaş arasında vaka sayısı yükseliyor
Ordu’da her hafta Pazartesi günleri yapılan Kovid-19 Pandemisi Değerlendirme Toplantısı, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Karı-koca bir gün arayla korona virüse yenildi
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde yaşayan Ali Özkan ve eşi Cemile Özkan 1 gün arayla korona virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Covid-19 nedeniyle organ bağışı oranı düştü
Covid-19 pandemisi nedeniyle organ bağışı oranı yüzde 7’den yüzde 4’e düştü, Türkiye’de 25 bin 190 kişi organ bağışı bekliyor.

Romatizma için doğru bilenen yanlış
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, romatizmal hastalıkların başlaması ya da seyrinin kötüleşmesinde hava durumunun çok etkili olmadığını, bu hastaların nemli havalar, yağmur öncesi, yağmur sırasında ve hatta bazen soğuk havalarda şikâyetlerinin artmasından yakındıklarını, bunun da temel sebebinin bu hastaların ağrıya karşı duyarlılıkları olduğunu ve nemli ve yağışlı havalardaki atmosfer basınç değişikliklerinin hassas kişilerde romatizmal ağrıların bir miktar fazla hissedilmesine neden olabileceğini belirtti.

Vali Tutulmaz, "Vaka sayılarında azalma var, aşılmada iyiyiz"
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Organları 2 hastaya umut olacak
Çanakkale’de beyin kanaması geçiren kadının böbrekleri, organ bekleyen 2 hastaya umut olacak.

Gebeler ve emziren anneler için “Hayat Kurtaran” aşı tavsiyesi
Korona virüse yakalanan anne ve anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Kızılay Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay, anne adaylarına aşı çağrısında bulundu.


ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
03:46

GÜNEŞ
05:35

ÖĞLE
13:06

İKİNDİ
17:02

AKŞAM
20:26

YATSI
22:07