Orta Asya’nın ilk türbesi: İsmail Samani Türbesi

Orta Asya’nın ilk türbesi olarak kabul edilen Özbekistan’ın Buhara kentinde bulunan İsmail Samani Türbesi, Moğol saldırıları sırasında çölde çıkan fırtınalar sırasında kuma gömüldü. Bu sayede saldırılardan hasar almadan kurtul

Kültür Sanat 19.09.2020 14:32:37 0
Orta Asya’nın ilk türbesi: İsmail Samani Türbesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Orta Asya’nın ilk türbesi olarak kabul edilen Özbekistan’ın Buhara kentinde bulunan İsmail Samani Türbesi, Moğol saldırıları sırasında çölde çıkan fırtınalar sırasında kuma gömüldü. Bu sayede saldırılardan hasar almadan kurtulan türbe günümüze kadar geldi.

Farsçada ise gurur anlamına gelen Özbekistan’ın Buhara kenti çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Ark Kalesi, Kelan Minaresi, Ulugbek Medresesi, Registen Meydanı gibi tarihi yapılar bulunuyor. Bu tarihi yapılar arasında bulunan İsmail Samani Türbesi hem kent hem de dünyanın en önemli yapılarından biri. Buhara bölgesindeki en önemli anıtlardan biri olan İsmail Samani Türbesi, Moğol saldırılarında sırasında tahribattan kurtulmayı başararak günümüze kadar varlığını sürdürebildi.

Orta Asya’nın ilk türbesi

İsmail Samani Türbesi, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Buhara kentinin kuzeybatı kesiminde bulunuyor. İsmail Samani için 9. ve 10.yy’da inşa ettirilen türbede İsmail Samani’nin babası Ahmed bin Esad kabri de bulunuyor. Ayrıca türbede, İsmail Samani’nin torununun da kabrinin bulunduğu ifade edilse de uzmanlar tarafından bu ifadeden yıllar sonra yapılan araştırmalar neticesinde türbede iki kabir bulundu. Orta Asya’da inşa edilen ilk türbe özelliğini taşıyan İsmail Samani Türbesi, Moğol saldırıları sırasında çölde meydana gelen fırtınaların ardından kuma gömüldü. Türbede, böylece saldırılar sırasında herhangi bir tahribat oluşmadı. Asya’daki İslam mimarisinin ayakta kalan en eski anıtı olarak da kayıtlara geçen türbede tamamen tuğla kullanıldı.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR