Fatoş ŞİMŞEK


Yaş 35, teknoloji şirketlerinde işe girebilir miyim?

Yaş 35, teknoloji şirketlerinde işe girebilir miyim?


Aranızdaki yaşlı ergenlerden gelen soru: Yaş 35, teknoloji şirketlerinde çalışmak için çok mu geç? Yaşımdan dolayı beni Facebook gibi, Twitter gibi, Apple gibi İnternet şirketlerine alırlar mı yoksa almazlar mı?

Cevap olarak iki şey duymak mümkün:  

1.           O şirketlerde işe girmek için tabi ki çok yaşlısın! Ağarmış saçlar, yorgun bakışlar, elde baston, gözde gözlük, takma dişler… Evet, oradaki gençlere aynen o şekilde gözükeceksin ve herkes sana şüpheyle bakacak! 'Bir dinozor gelmiş, aramızda çalışıyor' diyecekler. Emekli olman gerekirken teknoloji şirketlerinde çalışmana herkes gülecek. Kodlama çocukların ve gençlerin işiyken, fosilleşmiş bir beyin gelmiş olacak ortama. Alay edecekler, eğlenecekler seninle.. Hem onlar günde 10-12 saat çalışıyorlar, senin bir eşin ve çocukların var. Hazır mısın işe o kadar zaman ayırmaya? O şirketlerde çalışanlar zaten kendileri çocuk. Mikrosoft, Facebook, Google, Apple yeni eleman aldığında sözleşmeye şunu ekliyor “işe alındığın andan itibaren nedenli veya nedensiz her an işten çıkarılmaya hazır ol”, bunu da biliyorsun tabi..  O şirketlerde çalışan çocuklar sabahlara kadar parti yaptıktan sonra gün boyunca da kodlama yapıyorlar, aynı zamanda iş seyahatlerine çıkıyorlar.. Bu tempoya ayak uydurabilecek misin? Onların yaşamı kodlama ve eğlenceden ibaret oysa senin bir alien var! Dışlanmaya razı mısın?  Onlar gibi gece eğlence, gündüz iş yapabilmen için enerji içeceklerine saldırman gerek, yaşlanmış organların bu durumu destekleyebilecek mi? Oralarda 30 yaşından gün alanları hor görürler, saygı göstermezler bunu da biliyor musun?  Whatsapp, Snapchat ve Instagram hesapların aktif mi? Aktif olması yetmez, en şaşırtıcı, en dahiyane, en hoş, en ilgi çekici ve en cool mu? Yoksa güncelliğini yitirmiş Facebook hesabını hiç utanmadan oradaki çocuklarla paylaşmaya hazır mısın?  Tesla ile gidebilecek misin modern ofisine?  Özgüvenini ve kendine olan saygını yitirmek istiyorsan başvur teknoloji şirketlerine!

2.           Yukarıdaki moral bozucu cevaptan sonra şöyle bir cevap almak da mümkün: Yaş 35 olabilir ama teknoloji şirketlerinde iş bulmak için henüz çok geç değil. Hatta 45, 55, 60 yaşında bile oralarda işe girmek mümkün olabilir. Tek şart sürekli öğrenmek, ve yeni şeyler öğrenmeye açık olmak. Ayrıca çok sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı görüntü de önemli. Yalnız yine de etraftaki çocukların şaşkın bakışlarına ve acayip yorumlarına hazırlıklı olmak gerekiyor. Onların çalıştığı ofis ortamları çocuk bahçesi gibi oyuncaklarla dolu. Onlar oyuncaklarında eğlenirken, dinlenirken ve hatta elde tablet kod yazarken sen de ayak uydurabilirsen, neden olmasın?