Ziya TÜRK


Van’daki Kapitalist Parkomat Protestocuları

Van’daki Kapitalist Parkomat Protestocuları


Yazıma böyle bir başlık ile neden başladığımı kısaca anlatmak istiyorum. Eminim yazının sonunda siz de bana hak vereceksiniz. 

Birinci nedeni; Arabası olmayan hiç kimsenin parkomatla işi olmaz. Bu nedenle parkomat araba alacak kadar parası olanların gündeminde olan bir konu. 

İkinci nedeni; Parkamot protestocuları parkomat uygulamasından şikâyetçi değil, kendileri para ödemeye başladıkları için şikâyetçi. 

Van Büyükşehir Belediyesi Van’da parkomat uygulaması başlatma kararını ne zaman aldı biliyor musunuz? Van'da parkomat uygulaması 14 Ağustos 2017 tarihinde başladı.

PARKOMAT TEPKİSİ NE ZAMAN BAŞLADI, NEDEN SONA ERDİ?

Birinci yıl; Parkomat uygulamasından pek şikâyet yoktu, neredeyse geçici park edebilecek yer bulmaktan dolayı birçok kişi memnundu. 

İkinci yıl; Van Büyükşehir Belediyesi parkomat uygulamasının alanını genişletti ve İkinisan Caddesi’nde de uygulamaya başladı. Bunun üzerine kapitalist parkomat protestocuları sosyal medya ve bazı basın yayın organları üzerinden uygulama için tepki bombardımanı başlattı. İkinisan Caddesi parkomat kapsamı dışına alındı ve kapitalist parkomat protestocularının sesi kesildi. 

2 YILDIR PARKOMAT UYGULAMASINA TEPKİSİZ KALANLAR ŞİMDİ NEDEN TEPKİ GÖSTERDİ?

İki yıldır parkomat uygulamasına sesleri çıkmayan kapitalist parkomat protestocuları, Van’ın ufkunda yeniden kara bulut gibi arzı endam etti. 

Neden yeniden ayağa kalktılar biliyor musunuz? Van Büyükşehir Belediyesi Parkomat ihalesini yeniledi. Yeni ihale ile parkomat alanlarının kapsamı genişletildi. 

Dırırırımm… Talihsizlik bu ya, İkinisan Caddesi yine parkomat uygulaması kapsamı içine alındı. İşte tam burası parkomat uygulamasının bam teli. 

İkinisan Caddesi kapsam içinde olmasaydı, iki yıldır sesi çıkmayan kapitalist parkomat protestocularının sesi daha önce olduğu gibi yine çıkmayacaktı. 

İkinisan adeta kafe caddesi haline geldi, açılan kafelerin kendi otoparkları yok, müşterilerinin araçlarını caddeye park ediyorlar. Caddeye müşterilerinin dışındaki vatandaşın aracını da “Vale yeri” diyerek park ettirmiyorlar. Bildiğin işgal vardı yani.

İKİNİSAN CADDESİNDE AKSAYAN TRAFİK İÇİN HİÇ PROTESTO EDEN OLDU MU?

İkinisan Caddesi’nde trafik sıkışmış, vatandaş mağdur olmuş kimsenin umurunda değildi. 

Kapitalist parkomat protestocuları, İkinisan Caddesi’ndeki kafelerin önlerine yapılan araç parkından dolayı, sıkışan ve aksayan trafiğin rahatlatılması için, oradaki park uygulamasını hiç protesto etti mi? 

Bir kez dahi protesto etmiş olsalardı, 'arada bir de olsa halkı da düşünüyorlar' diyecektim. 

İkinisan Caddesi parkomat kapsamına alındı. Parkomat protestosu yapanların önemli bir kısmı da İkinisan Caddesi’ndeki kafelere takılıyor ve arabasını caddeye bırakıyor. Ya da orada kafesi olan işletmeci olabilir. 

Daha önce ücret ödemeden, beleş kullandıkları cadde kenarı park için, şimdi ücret ödemeye başladılar. Bunun için parkomat uygulamasına karşı protesto başlattılar. 

Gerçekten halkı düşünseler, İkinisan Caddesi’ne araçlarını park edip, vatandaş trafik sıkışıklığı ve sorunu yaşarken, kafelerde keyif çatıp nargile tüttürmezlerdi değil mi? 

Dolayısıyla kapitalist parkomat protestocularının derdi halk değil, caddede beleş park yapamamak.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YÖNETİMİNE ÇAĞRI
Kapitalist parkomat protestocuları istemiyor diye parkomat uygulamasını İkinisan Caddesi’nden lütfen kaldırmayın. Hatta İkinisan Caddesi’ndeki parkomat ücreti normal ücretin 2-3 katı olsun ki kimse oraya park etmesin ve cadde trafiği rahatlasın. Kafeciler de uygun yerlerde otopark ayarlasın ve valeler de araçları otoparka götürsün. 

Herkes sınırlarını, sorumluluklarını ve hakkını bilsin. Başına buyruk değil, kurallar ve saygı çerçevesinde toplu yaşama kültürüne sahip şehirli olalım, medenice yaşayalım.