Ziya TÜRK


Van'da Korona Virüsten Kaçmayanlar, Hastaneden Neden Kaçıyor?

Van'da Korona Virüsten Kaçmayanlar, Hastaneden Neden Kaçıyor?


Korona virüs tıp otoriteleri tarafından grip hastalığının bir başka versiyonu olarak ifade ediliyor. Ancak özellikle kronik rahatsızlığı ve yaşlı hastalarda bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle can kayıplarını arttıran ağır sonuçları olabiliyor. 

UYARILARI DİKKATE ALMAK VE TEDBİRLERE UYMAK EN ETKİLİ ÇÖZÜM
Aşısı henüz bulunmayan korona virüsten korunmanın en doğru yolun hasta olmamak ve bunun için de öncelikle uyarıları dikkate alıp alınan tedbirlere uymak olduğunu belirten uzmanlar, saklamanın, saklanmanın ve kaçmanın da hem kişinin kendisine hem de yakınlarına kötülük etmek demek olduğunun altını çizerek zihinlerimize kazımaya çalışıyor. 

Korona virüs salgını çıktığından bu yana korunmanın önemi, erken teşhis ve tedavi sürecinin kötü sonuçları önlemedeki etkisi sürekli anlatılıyor. Neredeyse her birimiz korona virüs uzmanı kadar bilgiye sahip olduk. 

HASTA OLMASAK DA TAŞIYICI OLABİLİRİZ
Bu nedenle biliyoruz ki Van’da ve Anadolu’nun çeşitli illerinde uygulanan İstanbul başta olmak üzere batı illerinden gelenlerin hastalık belirtisi olsa da olmasa da 14 günlük ev izolasyonu uygulaması büyük öneme sahip. Çünkü virüs bulaşmış olabilir ve 14 günlük süreçte enfekte olabilir, bizde semptomları görülmese dahi taşıyıcı olabiliriz. Dolayısıyla bu süreçte izolasyon uygulamazsak çevremizdeki kişilere bulaştırma ihtimalimiz olabilir. 

İZOLASYONDAN KAÇMAK İÇİN GİZLEMEK ÖLÜME NEDEN OLDU
14 Nisan 2020 Salı akşamı Van'da korona virüsten hayatını kaybeden 41 yaşındaki onkoloji hastanın yaşadıkları bu açıdan çarpıcı bir örnek. Kemoterapi tedavisi alan hastanın yanında kardeşi refakatçi kalıyor, ancak refakatçi istanbul’dan gelmiş ve gizlemiş. Dolayısıyla 14 günlük ev izolasyonu uygulamamış ve korona virüsü refakatçisi olduğu kişiye bulaştırmış. Onkoloji hastası olan kişinin de bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hayatını kaybetti. Gizelmek ağabeyinin hayatına maloldu.

İZOLASYON DEMEK HEM EVDEN ÇIKMAMAK HEM DE MİSAFİR KABUL ETMEMEK
Ünseli Beldesi’nden bir amcamızda pozitif vaka çıktı. Bir çalışma yapıldı ve riskli döneminde tam 400’e yakın kişi ile temas kurduğu belirlendi. İzolasyon kuralına uygun davranmayan bir kişi yüzünden 400 kişiye izolasyon uygulanmak zorunda kalındı. Sözleşme yapılıp gerekli uyarılar yapılmış olmasına rağmen 400 kişi ile temas kurmuş. Yani kendi kendine ve çevresindeki sevenlerine kötülük yapmış, 

İzole olmak demek sadece evden dışarıya çıkmamak demek değil, aynı zamanda misafir kabul etmemek. Yani izolasyon sürecinde ev halkı da dahil olmak üzere kimse ile temas kurmamak ve korona virüsü başka kişilere bulaştırmadan 14 günlük süreyi tamamlamak. 

Bunun gibi ihmal veya uyarılara dikkat etmemekten kaynaklanan birçok örnek var. Bunu bilerek yapanların hem hukuken, hem vicdanen, hem de inanç olarak büyük sorumluluğu var. 

KORONA VİRÜS OLMAK DEĞİL GİZLEMEK BAŞKALARININ HAYATININ SONU OLABİLİR
Korona virüs testi yaptırmak veya korona virüs vakası tanısı konması salgının bulaştığı kişiler için sonun başlangıcı değil. 

Korona virüs şüphesi ile ev karantinasına alınması, şayet varsa hastalığın başkalarına bulaşmaması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca ev karantinası sürecinde hastalık semptomları görüldüğünde ilgili sağlık birimleri hemen klinik tedavi işlemlerine başlıyor. 

Bu nedenle öncelikli olarak alınması gereken tedbir, evden çıkmamak. Devamında da sağlık bakanlığı tarafından yapılan uyarılara dikkat edilmesi, İçişleri Bakanlığı ve valilikler tarafından alınan tedbirlere uyulması büyük önem taşıyor. 

EV KARANTİNASI SONUN BAŞLANGICI DEĞİL, TEŞHİS VE TEDAVİNİN BAŞLANGICI
Ev karantinasına alınması, erken teşhis ve tedavinin başlangıcı olan tetkiklerin yapılması, sonun başlangıcı değil, kötü sonuç olmaması için tedavinin başlangıcıdır. 

Bu nedenle sağlık kuruluşlarındaki yetkililer tarafından durumunun şüpheli olduğu söylenenlerin ev izolasyonuna, testi pozitif çıkanlardan enfekte olmamış olanların gerekli uyarılara, semptomları görülenler de ilgili hastaneye yatırılarak klinik tedavisi gerektiği belirtilmişse bunlara mutlaka uyması gerekiyor. 

Hem kendi sağlığını, hem de ailesi ve çevresindeki sevdiklerinin sağlığını düşünenler buna dikkat etmeli.  

HASTANEDEN KAÇMAK VEYA SAKLANMAK KURTULUŞ DEĞİL
Bu işlemlerden kaçarak, saklanarak, gizleyerek kurtulmak mümkün olsa da, korona virüs nedeniyle oluşabilecek sonuçlardan kişi kendisi ve çevresindekiler için istenmeyen acı sonuçların oluşmasına neden olabilir. 

VAKA TESPİT EDİLEN 2 KİŞİ POLİS EŞLİĞİNDE HASTANEYE YATIRILDI
Önceki gün bir sağlık kuruluşunun Kovid 19 Polikliniğinde durumu pozitif olarak tespit edilen ve klinik tedaviye alınmak istenen 2 hasta yatmak istemeyip, yatış işlemleri ile ilgili sorun çıkardı. Bu kişilerin durum polise bildirildi ve polis eşliğinde klinik tedavi için Eski İstanbul Hastanesi’ne yatırıldı. 

HASTANEDEN KAÇAN 3 VAKA ŞÜPHELİSİ POLİSE BİLDİRİLDİ
Dün ise yine bir sağlık kuruluşuna gelen 3 kişiden ikisi öksürük şüphesiyle, biri de üst solunum yolu şikâyetiyle müracaat etti. Şikâyetleri dikkate alınan kişiler, sağlık kuruluşunun Kovid 19 polikliniğine yönlendirildiler. Bir tanesi süreci beklemeden sağlık kuruluşundan ayrıldı.  Bir tanesine BT çekildi ancak sürüntü vermeden ayrıldı, diğerine de evde izolasyon önerildi ancak evrakları imzalamadan ayrıldı. 

Bu kişilerin durumu polise bildirildi, polis de bu şahısları arayarak hastaneye gelip tetkik süreçlerini tamamlamalarını, aksi takdirde evlerinden alınacaklarını bildirdi. 

HANIMLAR, BEYLER BU İŞİN ŞAKASI YOK!  YA ÖLÜM YA DA HAPİS VAR!
Şaka gibi değil mi? Neden ciddiye alınmıyor? Neden önemsenmiyor? Neden hem kendilerini hem de ailelerini ve çevresindekileri riske atıyorlar? 

Sağlık kuruluşları bu gibi durumlara karşı direnenler için tutanak tutup Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunduğunda, şahıslara 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Ayrıca Umumi Hıfzı Sıhha Kanununa göre de 3 bin 150 lira da para cezası kesiliyor. 

Cezalardan korkmuyorsanız, hem sevdiklerinizi kaybetmekten, hem de Allah’tan korkun.. 

İHBARDA BULUNMAK SEVDİKLERİMİZİ KORUMAKTIR
Van’a İstanbul başta olmak üzere özellikle batı illerinden gelmiş olan kişileri uyarmak, dikkate almayanları 112 veya 155’e ihbar edip ev izolasyonuna tabi tutulmasını sağlamak, ev izolasyonunda olup da evden çıkarak veya misafir kabul ederek kurallara uymayanları ilgili mercilere bildirmek, alınan tedbirlere uymak ve çevremizdekilerin uymasını sağlamak, herkesin iyiliğini düşünerek hareket etmektir. 

Bana ne dersek hem mücadele süreci uzayabilir, hem de bir gün virüs kapımızı çalabilir. 

İhbar etmek, uyarmak, uyarılara dikkat etmek ve alınan tedbirlere uymak insani, vicdani, imani ve vatani bir görevdir. 

Haydi herkes görev başına…