Gürbüz BATTAL


Tek Millet İki Devlet Projesi 1

Tek Millet İki Devlet Projesi 1


 

TEK MİLLET İKİ DEVLET PROJESİ  (1)

Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği ( DGYD) tarafından 15 Temmuz 2015 Cuma günü Manisa’da “Tek Millet İki Devlet Kardeşlik Projesi” start aldı.

Proje kapsamında Azerbaycan’dan13 gazi ve gazi çocuğu, Azerbaycan Gazeteciler Birliği üyesi 4 basın mensubu, Azerbaycan Gazi Kadınlar Birliği üyesi 4 gazi kadın, bir devlet sanatçısı olmak üzere 22 kişiden oluşan heyet zorlu bir yolculuğun ardından15 Eylül Cuma gecesi Manisa’ya geldi.

16 Eylül sabahı Polisevi’nde yapılan kahvaltının ardından Yunusemre Belediyesinin temin ettiği araçla Yuntdağı’nda kurulmuş olan OBASYA’ya gittik.

Obasya, eski Türk kültürüne uygun olarak dizayn edilen 27 oba çadırından oluşan ve her mevsimde şehrin gürültüsünden uzakta doğal bir ortamda dinlenmek isteyenler için yapılmış tesislerdir. 100 kişiyi misafir edecek kapasitede olmasının yanında burada grup toplantıları ve akademik çalışmalar da yapılabilir

Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen,” Soyu, dili, inancı, kültürü, tarihi ve düşüncesi ortak olan Türkiye ile Azerbaycan’ın işbirliği hem bölge hem de dünya dengeleri açısından daha da önem kazandı. Böylesine önemli bir konsepte hiç kuşkusuz basına da çok görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluk ve görev bilinciyle Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği olarak Türk ve Azerbaycanlı basın mensupları ile şehit ve gazi çocuklarını Şehzadeler şehri Manisa’da bir araya getirecek olmaktan bahtiyarlık duyuyoruz.  Manisa merkez ve ilçelerine ziyaretlerimiz esnasında ilimizin doğa, kültürel ve manevi güzelliklerini Azerbaycanlı konuklarımıza tanıtmış olacağız. Valimiz Mustafa Hakan Güvençer başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Azerbaycan Gazi Kadınlar İçtimai Birliği Başkanı Rada Abbas ise; “ Azerbaycan ve Türkiye bir candır, kardeştir. Soyumuz, sopumuz, dinimiz, tarihimiz, kültürümüz, türkülerimiz, gelenek ve göreneklerimiz birdir. Aramızda hiçbir fark yoktur. Çanakkale’de koyun koyuna yatan şehitlerimiz var. Sovyet Rusya zamanında, Türkiye’nin bize düşman olduğu beyinlerimize kazıldı. 70 yıl bizi birbirimizden koparmaya çalıştılar.  Sovyetler dağılıp bağımsızlığımızı kazandıktan sonra Türkiye’nin bizim can kardeşlerimiz olduğunu anladık.  Belki tek devlet olamadık ama tek millet iki devlet olmayı başardık. Ben kimim bilirim. Uğrunda öleceğim bir vatanım ve toprağım var. Ne mutlu bize ki bu günleri de gördük” dedi.

Bakü Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Gazi Ali Sefa Mehdi’nin “Oğlum Uğur Kürşad bana dedi ki ‘Atam, dedelerimiz 946 yıl önce atlarla, ulaklarla yoğura yoğura kanlarıyla buraları yurt edindiler. Şimdi siz onların izinden yürüyor onların sayesine araçlarla o topraklara gidiyorsunuz. Ne mutlu size” sözleri Azerbaycan Türklerinin Türkiye’ye bakış açısını ne güzel yansıtıyor.

Obasya’da Medya Türk Şenliği yapıldı,

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı Atilla Sertel, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Azerbaycan’dan Ali Sefa Mehdi ile Zaur  Gariboğlu, Manisa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şehriban Yıldırım ile Yunusemre Belediye Başkanı Yardımcısı İdris Avşar’ın da katıldığı basın çalıştayı yapıldı.

Şehzadeler ilçesi mehteranı ile O Ses Türkiye yarışmacısı Tayfun Solumaz birer mini konser verdi, Manisa kültüründe önemli bir yer tutan lokma döktürüldü ve konuklara ikram edildi.

Azerbaycanlı gençler harika bir müzik dinletisi sundular.

Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen ile Osman Özbaş ve Seyfettin Ayakyay bu etkinlik sırasında en çok terleyen ve emeği geçenlerdendi.

Programın diğer bölümlerinde Azerbaycanlı konuklar, Salihli, Akhisar, Kula ve Köprübaşı kaymakamlıkları ve belediye başkanlarının davetlisi olarak bu ilçelere gitti ve en iyi şekilde ağırlandı ve o yörelerin doğal, kültürel ve manevi güzellikleri ve değerleri tanıtıldı.

Son gün Manisa merkezde tarihi ve turistik yerler ziyaret edilerek Çanakkale’ye uğurlandı.

Tek Millet İki Devlet Projesinde Başta Valimiz olmak üzere Demokrat Gazeteciler ve Yazalar Derneği olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğimiz kanaatindeyim. Valimiz, Mustafa Hakan Güvençer, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen, Köprübaşı Kaymakamı Kemal Balaban, Kula Kaymakamı Osman Güven ile OBASYA Yöneticisi Mustafa Pala hep yanımızda olan yöneticilerdi. Kendilerine sonsuz teşekkürler.

Kalın sağlıcakla.

Gürbüz Battal