Gülay PINARBAŞI


Şimal ile gelen güzel kokular

Şimal ile gelen güzel kokular


Mevsimi gelince yeni açan güllerin, karanfillerin, leylakların, yaseminlerin, lavantaların kokusu birbirinden güzeldir. Sadece bahar aylarında çiçeklerin etrafa yaydıkları çarpıcı kokular değil, meyve ağaçlarının kokuları da her daim büyüleyici olur. Benim en sevdiğim kokulardan biri limon çiçeğinin kokusudur. Aynı şekilde yeni çiçek açmış portakal ve mandalina ağaçlarının kokuları da çok etkileyicidir.

Güzel koku, Yüce Allah’ın insanlara sunduğu çok büyük bir nimet ve çok güzel bir detaydır. Bu nedenle koku hissinin hayatımızda gerçekten önemli bir yeri vardır. Çünkü günün her saati ayrı kokularla muhatap oluruz.  Allah, tıpkı görüntülerde olduğu gibi kokularda da beynimizin içinde küçücük bir noktada bizim için çok fazla çeşitlilik yaratır. Öyle ki beynimizin içinde adeta “kokular dünyasında” yaşarız. Sabah kalktığımız andan itibaren mutfaktan gelen güzel yemek kokuları; mangalda pişen etin kokusu, kızartılmış bir balığın kokusu, enfes çorbaların, içeceklerin, şekerlemelerin, tatlıların, pastaların ve diğer besinlerin kokusu bizim için nimet olarak yaratılmıştır. Sadece yiyecek/içecek değil tertemiz bir sabunun ya da güzel bir oda spreyinin kokusu da insanda hoş duygular oluşturur. Hatta beğendiğimiz bir kokuyu düşündüğümüzde bile hemen hafızamızda canlanır, benzer hazzı alırız. İşte tüm bu güzellikler, Allah tarafından, beynimizde özel olarak yaratılan ve üzerinde derin derin düşünülmesi gereken detaylardır. Allah, yarattığı nimetler ile ilgili Nahl Suresinin 18. Ayetinde şu şekilde bahseder:

Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. (Nahl Suresi, 18)

Allah, dünyada güzel koku oluşması için parfümü vesile eder ya da bir çiçekte güzel koku yaratır. Fakat Allah, dünya bir imtihan ortamı olduğu için, özellikle dar alanda, az miktarda güzel koku var eder. Yüce Allah güzel kokuyu parfüm veya çiçek gibi hoş kokulu cisimlerde sınırlı olarak yaratır. Oysa cennette güzel kokular geniş alanlarda yaratılacaktır. Parfüm şişesinde yaratılan bir kokunun daha mükemmeli cennet sokaklarında, cennet caddelerinde hakim olacaktır. Bizler için dünyada durmaksızın güzel kokular yaratan Allah, kokuların asıl gerçeğini cennette yaratacaktır. Bu konu ilgili bir hadislerde şu şekilde geçer.

... Derken şimal (kuzey) rüzgârı eser de onları yüzlerine ve elbiselerine en güzel koku nevilerini serper. [Tezkireti'l Kurtubi, s. 325/562]

Cennette herşey çok güzel, mis gibi kokacak ve sürekli koku rüzgarları oluşacaktır. Cennet sokaklarında, hafif bir meltem ile gül kokusu gibi, karanfil, menekşe kokuları gibi sürekli değişik kokularda rüzgarlar esecektir. 

Yine dünya bir imtihan ortamı olduğu için güzel kokunun etkisi çok kısa süre devam eder. Koku moleküllerinin havada dağılması ve burnun da bir süre sonra bu kokuya alışması bu nimetten alınan zevki sınırlı hale getirir. Ancak cennette Yüce Allah geniş alanlarda ve sonsuza dek insan ruhuna zevk veren çok fazla ve sürekli değişen güzel kokular yaratır.  Bu sonsuz güzellikler yurdunda koku rüzgârları sürekli dalgalar halinde gelecektir. Mesela gül, karanfil, sümbül kokusu gibi değişik kokular sürekli olarak cennet caddelerinde ve sokaklarında hâkim olacaktır. Yüce Allah’ın cennete özgü bir detay olarak yarattığı bu kokuların güzelliğinden bahsedilen bir hadis şöyledir:

'... Her tarafından güzel kokular dalgalanmaktadır...'
[Ramuz el-Ehadis-1, s.170/1]

Şayet, Yüce Allah koku gibi bir nimet yaratmış olmasaydı, bizler için kokusuz bir dünya adeta “renksiz bir dünya” gibi olacaktı. Böyle bir nimetin varlığından haberdar olmadığımız için eksikliğini dahi hissedemeyecek, ne şekilde bir güzellikten mahrum olduğumuzun farkına dahi varamayacaktık. Kısacası yukarıdaki hadislerden anladığımız kadarıyla Allah, müslümanlara dünyada yarattığı güzel kokuları, cennette daha güzeliyle yaratmaya devam edecektir.