Bişar ULUTAŞ


Sağlık'ta Önemli Gelişmeler

Sağlık'ta Önemli Gelişmeler


Geçen gün Van Sağlık Müdürümüz Bilal Acar'ı makamında ziyaret ettik. Acar, hem geçmiş yıllarda sağlık alanında vuku bulan olayları anlattı, hem de önümüzdeki süreçte Van'da sağlık alanında yapılacak çalışmalara değindi.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanında yapılan Van Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ve Kardiyoloji Hastanesi'ne özel bir parantez açan Acar, bu hastanenin ileri teknoloji ile yapıldığını anlattı. Depreme dayanıklılık özelliğiyle, Türkiye'de Samsun ve Ankara'daki hastanelerle birlikte farklı projeye sahip üç hastaneden biri olduğunu söyleyen Acar, söz konusu hastanenin 550 yataklı olacağını dile getirdi.

Deprem olduğunda binaların birçok yöne doğru sallandığını, ancak yeni yapılan hastanenin son teknolojiyle yapıldığı için hem az sallanacağını, hem de iki yöne elastiki ve kontrollü şekilde sallanacağını söyleyerek, 'Bu hastanenin son teknoloji ile yapılması, çok büyük özelliklere sahip olması, Hükümetin insanımıza verdiği değeri gösteriyor. Bu hastanenin yanında heliport olacak, yani hastalar helikopter ambulansla hastanenin yanına kadar inebilecek' dedi.

Sağlık kampusları konusuna değinen Acar, 'Bildiğiniz gibi hastanelerin yan yana olması birileri tarafından eleştirildi. Ancak inanın hastanelerin yan yana ve birleşik olarak yapılması hastalarımız açısından büyük bir avantaj. Hastalar hiç dışarı çıkmadan tedavilerini olacak. Eskiden büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Örneğin bir gebe düşünün. Hamile olan bu kadın önce kadın doğum hastanesine gidiyordu. Muayene olduğunda diyorlardı ki 'senin kalp sorunun var', minibüse atlayıp Edremit'te İhtisas Hastanesi'ne gidiyordu. Tekrar doğum hastanesine döndüğünde, bu kez de 'senin şekerin de var' deniliyordu. Aynı hastamız bu kez başka bir hastaneye gidip, tekrardan kadın doğum hastanesine dönüş yapıyordu. Anlayacağınız çok büyük eziyetler çekiliyordu. Tüm bu eziyetler, sağlık kampusu dediğimiz yan yana yapılan hastaneler ile çözüme kavuşuyor' şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllarda hastaların sıra alabilmek ve tedavi olabilmek için büyük çabalar gösterdiğini söyleyen Acar, 'Sabah namazında, hatta daha önceki vakitlerde hastaneye gelip, battaniyeye sarılarak sıra numarası bekleyenler vardı. Ama şimdi 182 numaralı telefon aranarak veya internetten randevu alınarak belirlenen saatte hasta gidip tedavi oluyor. Bunlar çok önemli gelişmelerdir' dedi.

Van'da ikinci etap sağlık kampusunun 'Şehir Hastaneleri' projesi kapsamında kısa süre içinde hayata geçirileceğini söyleyen Van Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, 'Edremit'te; Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Hastanesi, Adli Psikiyatri Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Onkoloji Hastanesi kurulacağını belirtti.

Geçmiş dönemde birçok doktorun mesai saatlerine riayet etmediğini de vurgulayan Acar, 'Sağlık hizmet sunucuları doktorlar, diğer sağlık personelleri işlerini aksatarak, geç gelerek, yani bununla alakalı denetleme vakası da işlemiyordu o dönem. Saat 11.00 gibi muayeneye başlayıp, 12.00 gibi muayeneyi bitiren hekimler vardı. Öğleden sonra da gidip özel muayenehanesinde işine devam eden hekimler vardı. Yani çok sıkıntılı bir sağlık hizmeti vardı. Şuanda bunun çok çok üzerindeyiz' diye konuştu.

Sağlıkta bir devrim gerçekleştirildiğini vurgulayan Acar, 'Sağlıkta Dönüşüm programıyla beraber Sağlık Bakanlığımız artık bu özel muayenehane ile kamu hizmetlerini birbirinden ayırarak, ya özel muayenehane açarsın, ya kamuda devam edersin diyerek oradaki bu spekülasyonları, sıkıntılı muayenelerin önüne geçti. Bunu eleştiren insanlar da oldu ama bu tamamen iyi niyetle yapılmış güzel bir uygulama ve biz de vatandaşlarımız da, sağlık hizmet alıcılarında biz bunun faydasını görüyoruz.  Yine bütün kamu hastanelerini tek bir çatı altında birleştirerek, hem kaynak noktasında, hem hizmet noktasında aynı konuma getirmeye çalıştık. Ve bunda da ciddi bir mesafe kat ettik. Artık özel hastane muayenehanesiyle, devlet hastanesi muayenehanesi arasında eski gibi dağlar kadar fark yok' dedi.

Acar'la görüşmemizde sağlık alanında Van'ın ilçelerine yapılan hizmetler de gündeme geldi. Birçok ilçeden önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Acar, bazı ilçelerde yeni hastaneler yapıldığını, bazılarında ise daha büyük ve daha özellikli hastane yapımına yeni başlanacağını belirtti.