Sema Coşkun ÜNAL


Noel ve Yılbaşı Gerçeği

Noel ve Yılbaşı Gerçeği



Noel , Hz İsa'nın doğumu kabul edilir ve kutlanır. 24 Aralık'ta başlar Hristiyanlar arasındaki mezhep farklılıklarına göre Ocak ayının 7-8' ine kadar sürer.

Yılbaşı ise 31 Aralık gecesidir. Yeni yılın gelişi olarak kutlanır.

Yeni bir yıla girmek üzereyken hunharca katledilen çam ağaçlarına ilişti gözlerim. Avrupa bu konuda dini inanışlarından dolayı başı çekmektedir. Ama gel görelim ki müslümanlar da anlamını bilmedikleri noel ağacı ve ritüelleri konusunda hıristiyanlarla yarışacak duruma gelmiştir.

Ağaçların bizler için önemini hatırlatan, önderimiz Hz. Muhammed (SAV), bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur. “Kıyamet kopmaya başladığında birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikmeye gücü yeterse hemen diksin” (Ahmet b. Hanbel )

Yeşile , bitkiye, hayvana, yaratılmışa gösterilen değeri en güzel açıklayan sözlerden bir tanesidir bu hadis. Kimi hadisler de ise,  dikilen bir yeşil ile kuşlar, insanlar, hayvanat faydalansa o kişiyi sadaka hükmüne girecek sevaba ulaştırdığı dile getirilmiştir.

İslâm, kıyamet kopacağını bilseniz dahi elinizdeki tohumu toprağa ekin derken, topraktan yeşili keyfi sebeplerle ayırmak sizlere de vahşice gelmiyor mu? Ya kutlamalardan sonra çöp konteynırların etrafında küçük tepecikler oluşturan o güzelim ağaçları görmek?
...

Bir kavme benzemeye çalışmanın bizi onlara ait kılması gerçeği ile karşı karşıyayız.

Dinimizde en çok dikkat edilen hususlardan bir tanesi de, müslümanı diğer dinlerin mensuplarından ayıracak belirgin özelliklerin olması gerekliliğidir. Bu farklılıklar yaşam tarzımızda, kutlamalarımızda, mutluluklarımızda, bayramlarımızda, yaslarımızda, yemek adabımızda vs. baştan ayağıya kadar belirtilmiştir. Amaç müslümanın duruşunu, yaşam tarzını , Hristiyan ve Yahudi' den ayırmaktır.
...

Bir de Noel Baba efsanesi var ki ona da değinmeden bu yazıyı sonlandırmayalım.

Varlığının bile delili olmadığı, tam olarak ıspatlanamadığı, kilisenin sahiplendiği bir kişidir Santa Claus. Çoğu yerde de aziz, rahip olarak anlatılır.
Olabildiğince sempatik, şirin ve hep mutludur. Kimsesizleri, yoksulları bulur onların mağduriyetlerini giderir. Kimi hikâyelerde diriltme özelliği dahi verilmiştir kendisine.

Dünyanın dört bir yanından mektuplar alır çocuklardan Noel Baba.

Bir tanrı kudretiyle  hayatlarının güzelleştirileceği inancı verilir çocuklara. Bir yaşa kadar çocuklar her noelde,  Noel Babasının gelmesini ve dünyayı bir dokunuşla değiştirebileceği, hediyeleriyle geleceği söylenir.

8-9 yaşındaki çocuk sorgulamaya başladığında gerçek ile yüzleşerek aslında Noel Babanın gerçek olmadığını, o yaşa kadar ebeveyni tarafından yine ebeveynlerinin ağzından açıkça kandırıldığı açıklanır çocuğa.

Tabii bu psikolojide ki çocuğun manevi çöküntüsünü de uzmanlar bir trajedi olarak açıklamaktadırlar. Aileye karşı güvensizlik deliğinin en büyüğü açılmıştır bu gerçekle buluşmada.
...

Hâl böyleyken Hristiyanların kutsal günleri olan Noel'den çam ağacını alıp, 31 Aralık'a taşımak , onlar gibi anmak, onlar gibi yemek, onlar gibi içmek, onlar gibi hediyeleşmek ve onlar gibi eğlenmek bir müslümanı alıp nereye ait kılar hiç düşündünüz mü?!

Usulünce, adabınca, farklı bir dinin ritüellerine uymadan miladi yeni yılınızı kutlar; geçmiş senenizin muhasebesini yapmanıza vesile olmasını temenni ederim...
Hayırla, bilinçle ve bereketle inşallah..