Fatoş ŞİMŞEK


Nikah Masasına Oturmadan Önce

Nikah Masasına Oturmadan Önce



İzdivaç programlarının, evlendirme şovlarının ve bunlarla birlikte realite TV'nin prim yaptığı bir çağdayız.
Ve biz diyoruz ki: 'Bu tür televizyon programları eğlendirici ama biraz da düşündürücü olsa daha iyi olmaz mı?'..
Cidden.. İzdivaç programları, evlanmeyi düşünen her yaştan ve her kesimden insanı 'gerçekten' düşündürse belki daha bile eğlenceli olur! Evlendirme programları yapımcıları, nikah masasına oturmayı düşünenlere 'düşüncürücü sorular' belki de programları daha renkli hale getirebilir..
Soru: 'Evlenmeye karar vermek oldukça büyük bir olay fakat doğru kişiyi seçtiğinizden nasıl emin olacaksınız?'

Bu soru çok bilindik bir soru.. Biz size daha derinlemesine sorulacak sorular verelim dilerseniz!
Sorulacak soru 1:
Aynı çatı altında yaşamayı düşündüğünde, benimle ilgili en çok hoşuna giden şey nedir? Bu sorunun amacı evlenmeye karar verdiğiniz kişinin sizinle yaşamak konusundaki düşündükleridir. Yani sizinle zaman geçirmek istiyor mu? Sizinle aynı evi, aynı yemek masasını, aynı yatağı, aynı banyoyu paylaşmak istiyor, faturaları birlikte ödemeye hazır olduğunu gösteriyor mu? Cevap kısa ve öz bile olsa, size kesinlikle bir fikir verecektir.

Sorulacak soru 2:
Benimle birlikte olmak konusunda seni en çok heyecanlandıran şey nedir? Cevaba göre onun için ne önem taşıdığınıza, sizi yüzeyden mi yoksa derinlemesine mi tanıdığına dair ipuçları elde edersiniz.
Sorulacak soru 3:
Neye yatırım yaparsın? Neye yatırım yaptığına göre öncelikleri de anlaşılacaktır. Gereksiz ve anlamsız şeylere mi para harcıyor yoksa geleceğe mi yaptırım yapıyor? Geleceğe yatırım; banka hesabı, mülk, ve birlikte bir yaşam için gerekli birçok güzel şey olabilir.
Sorulacak soru 4:
Benim inançlarım var.. Senin de inançların var.. Peki farklı inançlarımıza rağmen, birlikte yaşayabilecek miyiz? Evlilikler aynı inanca sahip kişiler arasında daha kolay yürütülebilir. Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Eğer evlilikten sonra onun inançlarını değiştireceğinizi düşünerek başlıyorsanız, yanılıyorsunuz. Ve tabi bu noktada çocukları hangi inanca göre yetiştireceğinizi de düşünmeniz gerekiyor.
Sorulacak soru 5:
Ailenin genişlemesi ve doğacak çocuklar konusunda ne düşünüyorsun? Bunun cevabı her iki tarafın da kesinlikle aynı düşünmesini gerektiriyor. Çocuk konusunda farklı bakış açılarına sahipseniz, o şahıs sizin için uygun değildir.
Sorulacak soru 6:
Cinsel yaşamdan ne bekliyorsun? Eğer aynı cinsel arzularda anlaşamıyorsanız, iş oracıkta bitirilmelidir.

Sorulacak soru 7:
Hiddet ve öfke yaşadığında nasıl davranırsın? Cevap ortamdan biraz uzaklaşarak öfkesin gidermeye çalışmasıyla ilgiliyse, iyi.. Birden ona kadar sayarak kızgınlığı dindirmeyi vs. dile getiriyorsa, güzel.. Aksi halde öfkesini kontrol edemeyen birisi olabilir. Evlilikte hayat stresi artabilir ve öfkenin de boyutu değişebilir.. Bunu zaten siz de kestirmişsinizdir!
Sorulacak soru 8:
Ana, baba ve kardeşlerinle ilişkini nasıl tanımlarsın? Cevaba göre kişinin ailesine ne kadar değer verdiğini anlamak mümkün olur. Romantik ilişki ilk başlarda cicim ayı misalidir ve insanlar genelde farklı bir yüz gösterirler. Ama balayından sonra rüya biter ve herkes gerçek halinine döner. Bu durumda ailesiyle ilişkisi iyi olan insanlar hemen her zaman evliliklerinde de uyumludurlar.
Eğer siz de nikah masasına oturmayı düşünüyorsanız, önce yukarıdaki soruları kendi kafanızda değerlendirin ve sonra eş namzetine sorun..
Evliliklerin bir ömür boyu masal tadında olması dileğiyle. Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine..

Fatoş Şimşek