Fatoş ŞİMŞEK


Muhakeme

Muhakeme


Etrafımıza bir bakalım mı? Alıcı gözle bakalım.. Aslında ne istersek yapabiliriz.. Delice, mantıksızca, insanlıktan çıkmışçasına, hunharca davranacak olsak bile bizi engelleyecek birşey yoktur.. Öyle değil mi? İstediğimizi yapabiliriz.. Önümüze gelen şeylere delice ve hiç mantık yürütmeden davranabileceğimiz gibi, muhakeme ile de yaklaşabiliriz. Neden? Çünkü insanız, düşünürüz!  

İyice öfkelendiğimiz, köpürdüğümüz, çileden çıktığımız ve aklımızı oynatacak gibi olduğumuz zamanlar vardır.. Zıvanadan çıkmak da denir öyle zamanlara.. İşte o an muhakeme yapabilmek gerekir ki dürtüsel olmayalım. Sonuçta vahşi hayvanlar dürtüseldir, insanlar değil!

Çıldırmış gibi davranan insanların alabildiğince çoğaldığı şu zamanlarda muhakemeye davranalım!   Delirmiş gibi hissettiğimiz zamanlar olabilir ama öyle davranmak zorunda değiliz. Bir iki adım geri atmalı, belki ona kadar saymalı ve muhakemeye başvurulmalıdır. İnsanlıktan çıkmanın bir manası yok! Çünkü delirmişlik tüm topluma sirayet edebilir, mazallah!