Bişar ULUTAŞ


Kimleri Meclis'e göndermedik ki?

Kimleri Meclis'e göndermedik ki?


2015 Seçimlerine çok kısa bir süre kaldı. Tarihler kesinleşti ve 7 Haziran 2015 tarihinde milletvekili seçimleri yapılacak.

          İlimizde de yine iki parti yarışacak. MHP, CHP, Hüda-Par ve Saadet Partisi halkın teveccüh edeceği diğer partiler.

            Bizlerin en büyük temennisi halkımızın sağduyu içinde bir seçim geçirmesidir. Herkesin temennisi ise halkın hür iradesi ile sandığa gidip oy kullanmasıdır.

            Bugüne dek ilimizi, birçok isim milletvekili olarak temsil etti. Temsil etti diyorum, ama aslında birçoğu temsil bile edemedi. 80 öncesi Kinyas Kartal ve Ferit Melen akıllarda kalan isimler.

          Kinyas Kartal mütevazı kişiliğiyle hatırlanırken, Ferit Melen ise özellikle bölge müdürlükleri ve bazı fabrikaların kurulmasına vesile olarak hatırlandı. 1980 sonrasındaki isimlere baktığımızda bugün birçok kişinin tanımadığı isimlerle karşılaşıyoruz. İnanın 15 yıl önce, 20 yıl önceki birçok vekili bile birçok kişi hatırlamaz.

             Peki bu isimleri hatırlayamamanın en büyük nedeni nedir? Çünkü birçoğu Meclis'e gidip sadece maaş almış ve yasaların çıkarılmasında el kaldırıp, indirmişlerdir.
Yine birçok kişi vekil olduktan sonra Van'a bile gelememiştir.
Çünkü yaptıkları görevi ya iyi yapamamışlardır, ya da yanlış işlere bulaşmışlardır.
Dilerseniz, bu isimleri 'google amca'nın da yardımıyla hatırlamaya çalışalım:
1983 döneminde Hüseyin Aydın Arvasi, Mirza Kurşunluoğlu, Ferit Melen, Fevzi Necdet Erdinç, Meclis'e giden dört isim oldu.

           1987 döneminde ise Özal'ın ANAP rüzgârı sayesinde aynı partiden beş vekil Meclis'e gönderdik. Hüseyin Aydın Arvasi ikinci kez Meclis'e gitti. İhsan Bedirhanoğlu, Muhsin Görentaş, Reşit Çelik ve Selahattin Mumcuoğlu TBMM'ye gitti.

           1991 seçimlerinde ise Şerif Bedirhanoğlu ANAP'tan, Fethullah Erbaş Refah Partisi'nden, Mustafa Kaçmaz ile Nadir Kartal DYP'den ve Remzi Kartal Sosyal Demokrat Halkçı Partisi'nden Meclis'e giden isimler oldu.

           1995 seçimlerinde ise vekil sayımız 6'ya yükseldi. Bu seçimlerde Refah Partisi rüzgârı esti. Refah Partisi'nden Maliki Ejder Arvas, Fethullah Erbaş ve Şaban Şevli Meclis'e giden üç isim oldu. DYP'den dönemin valisi Mahmut Yılbaş Vanspor'un rüzgârı ile TBMM'ye giderken, Mustafa Bayram ve Şerif Bedirağoğlu ise ANAP'tan vekil seçildiler.

          1999 yılında ise Van'dan yedi milletvekili seçildi. Kamran İnan ANAP'tan seçilirken, Fetullah Gültepe ve Hüseyin Çelik DYP'den seçilmeyi başardı. Bu seçimlerde Refah Partisi kapatıldığı için Fazilet Partisi kurulmuştu ve Refah'ın devamı olan bu parti üç isim Meclis'e gönderdi. Bir önceki vekiller Fethullah Erbaş ve Maliki Ejder Arvas'ın yanı sıra Mustafa Bayram da bu partiden Meclis'e gitti. MHP'den ise Ayhan Çevik milletvekili seçildi.

           2002 seçimleri ise, şimdinin BDP veya HDP çizgisinden hareket eden HADEP seçimlere parti olarak girdi ve barajı aşamayınca bu Ak Parti'ye yaradı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti rüzgârı her bölgede olduğu gibi Van'da da esti. Ak Parti yedi milletvekilinin altısını kazanmayı başardı.  Maliki Ejder Arvas, Hacı Biner, Hüseyin Çelik, Yekta Haydaroğlu, Cüneyt Karabıyık ve Halil Kaya Ak Parti'den Meclis'e giderken, Mehmet Kartal ise CHP'den vekil seçildi. Bu dönemde Hüseyin Çelik önce Kültür Bakanı, ardından Milli Eğitim Bakanı seçildi.
2007 seçimlerinde ise Ak Parti Van'da çok büyük bir oy oranı almasına rağmen, şimdinin HDP'si, dönemin BDP'si ise iki vekil çıkarmayı başardı. Ak Parti'den Hüseyin Çelik, Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, Gülşen Orhan ve İkram Dinçer Meclis'e giderken, BDP'den Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan Meclis'e gitmişti. Bu dönem yine Hüseyin Çelik Milli Eğitim Bakanı olmuştu. 2009 yerel seçimlerde Ak Parti hüsrana uğrarken, seçimlerin kaybında büyük sorumluluğu olan Çelik'in de bakanlığı elinden alındı.

           2011 seçimlerinde ise Ak Parti belki de adayların yanlış tercihinden dolayı çok daha fazla oy kaybına uğradı. BDP bu kez dört vekil çıkardığı gibi, oy oranı olarak da Ak Parti'ye fark attı. Seçimlere bağımsız giren Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk ve Özdal Üçer aldıkları oylarla rahat seçilirken, Ak Parti'den ise yine Erdoğan'ın rüzgârı ile Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan ve Mustafa Bilici Meclis'e giden isimler oldu.
Şimdi 2015 seçimleri yaklaşıyor.


Bakın şimdi kimler aday adayı olacak kimler?
Rabbim memleketi düşünen isimlere vekillik nasip etsin.


Cebini düşünen, menfaatini ve rantını düşünen hiç kimseye bu görevi nasip etmesin!
Amin, dediğinizi duyar gibiyim.