Fatoş ŞİMŞEK


Izdırap Çeken İnsanlar

Izdırap Çeken İnsanlar


Çok güzel insanlar tanıyorum. Izdırap çeken çok güzel insanlar onlar.. Kendi dertlerini ve acılarını iyi bir amaç uğruna kanalize eden güzel insanlar.. Bir değirmen gibi çalışan insanlar. Acılarını enerji yapmış, kendisi gibi acı çeken ötekilere yardım için kullanan güzel insanlar..

Izdırap ve acı gerçektir. İnsana insan olduğunu hatırlatır. Herkes zaman zaman acı içinde kıvranabilir. Acı derinlerimize işler ve bunu hissettiğimiz halde yapacak birşeyimiz olmadığını düşünürüz. Zamana bırakır, geçmesini bekleriz. Bazen de acıyı kalkan gibi kullanır mağdur edebiyatına malzeme yaparız ki, bu durum bir anlamda kimlik verir bize. Acılı, ızdıraplı, dertli insan kimliği.. Böylece bir yandan acı çekerken öte yandan güç bulmuş oluruz. Acıyı bir kenarda tutarak ondan güç almak gibi birşeydir bu.. Fakat ızdırap çeken insan iyileşme sürecinde beklemek yerine başkalarına yardım edebilir.. Ve belki bu davranış kendi iyileşme sürecini hızlandırır..

Ateş düştüğü yeri yakar.. Herkesin acısı ve ızdırabı kendisine büyüktür. Hiç bir acıyı diğeriyle kıyaslamak mümkün değildir. O nedenle acıyı sadece kişi özünde hisseder. Ve eğer kanalize edebilirse, iyi bir amaçla kullanmış olabilir. Başkasına yardım ederken kendisi de iyileşbilir. Bir anlamda iyi enerjiyi yayarken insanın kendi çıkarı için çalışmasıdır bu..

Böylesine bir davranış için önce mağdur kimliğinden uzaklaşmak gerekir.  Kişi acıları ve ızdırapları kendisi gibi acı çeken birisine 'gönüllü hizmet' vererek, bir anlamda danışmanlık yaparak, yol göstererek, kısacası empati duyarak iyi tarafa yönlendirebilir.

Hissettiğimiz acılar bizi deneyim sahibi yapar. Bu sayede olgunlaşırız. Olgun insanın etrafıyla paylaşacağı birçok hikayesi ve hikayelerin manalı anafikri olur. Kendi acılarıyla birlikte karşısında travma geçirmiş, uyuşukluk içinde mağdur edebiyatı yapan ya da kalp kırıklığı yaşayan kişinin dertlerine derman olabilir. Bu ise kazan-kazan olgusundan başka birşey değildir. İki yönlü kazanç yani..

Başkalarına yardım eden insanların yüreği genişler. Geniş yürekler hep iyidir. Geniş yüreklerde empati, sevgi ve merhamet vardır. Kendi acısını kanalize ederek başkalarına el uzatan insan hem kendisi iyileşir hem de iyileşmek isteyenlere yardım etmiş olur. Ve ben çok güzel insanlar tanıyorum. Izdıraplı olduğu halde, kendisi gibi acı çeken insanlara yardım eden çok güzel insanlar..

Fatoş Şimşek