Ziya TÜRK


Herkesin Korkulu Rüyası Korona Virüs Van’da Ne Durumda?

Herkesin Korkulu Rüyası Korona Virüs Van’da Ne Durumda?


Van’da korona virüs salgını nedeniyle bir yandan farklı iddialar ile gerçekler abartılarak çarpıtılmaya çalışılıyor, diğer taraftan da bir şey olmaz denilerek belli kesimler tarafından salgının ciddiye alınmaması için algı oluşturulmaya çalışılıyor.

TÜRKİYE SALGINLA MÜCADELEDE DÜNYA MARKASI
Korona virüs salgını ile mücadelede Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Valiliklerin aldığı kararlar ve devletin tüm kurumları ile ortaya koyduğu seferberlik takdire şayandır. Korona virüs ile mücadelede başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere tüm dünyada örnek gösterilen Türkiye, diğer taraftan da 50 civarında ülkeye gönderdiği yardımlar ile dünyanın mücadelesine destek oluyor. 

SALGINLA MÜCADELENİN BAŞARISI BİZE BAĞLI
Sürecin kontrollü şekilde bu kadar başarılı bir şekilde yönetilmesi yeterli değil. Türkiye’nin ve Van’ın salgını yenebilmesinin en önemli ayağı ise halkımızın yapılan uyarıları dikkate alarak ve alınan tedbirlere uyarak salgınla mücadeleye destek verebilmesidir. Biz evimizde ne kadar çok kalabilirsek, kendimizi ne kadar izole edebilirsek, virüsün bize bulaşma yollarını ne kadar kesebilirsek, salgınla mücadele o kadar kısa sürede ve başarılı bir şekilde sonuçlanacak. 

SALGINLA MÜCADELEDE BAŞARILI BİR KOORDİNASYON
Türkiye’de olduğu gibi Van’da da korona virüs salgını ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılar ve belirlenen esaslar doğrultusunda izolasyon, teşhis ve tedavi işlemleri yürütülüyor. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılar doğrultusunda halk bilgilendirilip salgının yayılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. 

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan ve ilave edilen tedbirlerin yanı sıra Van İl Hıfzı Sıhha Kurulu tarafından alınan ek tedbirler ile salgının yayılmaması ve sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için Van Valiliği öncülüğünde tüm kurumlar koordinasyon içinde çalışıyor. 

VAN’DA KORONA VİRÜS TEDAVİSİ NERELERDE YAPILIYOR?
Van’da korona virüs vakalarının teşhis ve tedavilerinin yapılabilmesi için Van Valiliğinin öncülüğünde Van Sağlık İl Müdürlüğü koordinesinde tüm tedbirler alındı. 

Van’da korona virüs vakalarının klinik tedavilerinin yapılması için İskele Caddesi’ndeki Eski Askeri Hastane tedavi merkezi olarak planlandı. İhtiyaca göre Eski İstanbul Hastanesi de korona virüs klinik tedavi merkezi olarak tahsis edildi. Aynı zamanda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Erciş Devlet Hastanesi de Kovid 19 poliklinikleri ile bir yandan testler ile tetkik yaparken diğer yandan da korona virüs tedavisi hizmeti veriyor. 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 polikliniği ise şüpheli vakaların testlerini yapıyor, pozitif çıkan vakaları da Eski İstanbul Hastanesi’ne klinik tedavisi için yatış yaparak tedavi ediyor.

VAN’DA KORONA VİRÜS TEDAVİSİ GÖREN 23 KİŞİ TABURCU EDİLDİ
Van’da korona virüs testi pozitif çıkan ve hastaneye yatırılarak tedavi altına alınanlardan, şu ana kadar 6 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin bağışıklık sistemini zayıflatan kronik rahatsızlıklarının olması tedavi sürecini olumsuz etkiledi. 

Korona virüs tedavisi görenlerden şifa bulup farklı zamanlar taburcu edilenlerin sayısı ise 23’e ulaştı. Son olarak önceki gün Eski İstanbul Hastanesi’nde tedavi olan 3 kişi alkışlar eşliğinde taburcu edildi. 

Erken teşhisin tedavide, izolasyonun da virüsün bulaşmaması için büyük önem taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, asıl hedefin virüsün hiç bulaşmaması için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılara dikkat etmek ve İçişleri Bakanlığı ile Van Valiliği tarafından alınan tedbirlere uymak olduğuna dikkat çekti.

VAN’A İL DIŞINDAN GELENLER EV KARANTİNASINA MUTLAKA GİRSİN
Van’da pozitif çıkan korona virüs vakalarını bulaştıranlar Van dışından gelenler oldu. Gerek umreden gelip ev izolasyonuna uyuyorum evden çıkmıyorum diyerek eve kabul ettiği misafirlere el öptüren hacımız, gerekse İstanbul’dan taziye ve diğer nedenlerle gelenler Van’a korona virüsü bulaştırdı. 

Ev izolasyonu demek sadece evden çıkmamak demek değil, aynı zamanda misafir kabul etmemek ve ev halkı başta olmak üzere 14 gün boyunca kimse ile temas kurmamak.  Bu nedenle il dışından gelenler kendileri ev izolasyonuna uymuyorsa yakınları uyarmalı, itiraz edenler de ilgili makamlara mutlaka bildirilmeli. 

HERKES SALGINLA MÜCADELENİN BİR PARÇASI OLMALI
Muhtarlar da bu süreçte mahallesinde daha aktif ve ilgili olmalı. Fark ettikleri olağanüstü durumları ilgili kurumlara bildirip tedbir alınmasını sağlamalı. 

Korona virüs  salgını ile mücadele seferberliğinde hangi görüş ve düşüncede olursak olalım, hangi inanç ve kültürden olursak olalım, hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Çünkü virüs kimseyi ayırt etmiyor. 

Şimdi yeni bir azim ve inançla “Çay Koy Keçeli” deyip yeniden başlayalım..