Fatoş ŞİMŞEK


Grip Mevsimi Başladı

Grip Mevsimi Başladı


Ekim ayından Mayıs sonlarına kadar süren mevsim grip mevsimi olarak bilinir ve en şiddetli zamanı Ocak ile Şubat aylarıdır.

Son zamanlarda etrafta grip salgını var. Hastaların çoğunda ateş, burun tıkanıklığı, nezle, öksürük görülüyor.

Yalnız soğuk algınlığı ile grip birbirine karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığında boğaz ağrısı, nezle ve öksürük görülür. Yetişkinlerde ateş görülmez. Çocuklar ateşlenebilir ve bir haftalık bir süreçte iyileşme tespit edilir. Grip ise kişiyi iyice hasta yapar ve daha uzun sürer. Soğuk algınlığı semptomlarıyla birlikte başağrısı, ateş ve genel beden ağrısı görülür.

Bedenen yorgun kimseler, duygusal sorunlar nedeniyle psikolojik bozukluklar yaşayanlar ve alerji sorunu olanlar gribe daha kolay yakalanır. Kalabalık yerlerde grip virüsü çabucak yayılır bu nedenle okula giden çocuklar daha sık hastalanır.

Uzmanlar genelde çinko ve C vitamini önerirler. Çinko vücudun direncini arttırır ve dokuları tamir eder. Fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi çerezlerde, baklagillerde ve kırmızı ette bolca çinko bulunur. C vitaminin gribe karşı koruduğu, grip hastalığını daha çabuk iyileştirdiği bilinir. Ayrıca tavuk suyu ile yapılan çorblar da hastalığı iyi gelir çünkü tavuk suyunda bulunan bir kimyasal maddenin grip ve soğuk algınlığına iyileştirdiği tespit edilmiştir. Boğaz ağrısı için tuzlu su ile gargara yapmak ve sıcak çay içmek önerilir.

Grip ve soğuk algınlığı için antibiyotikler tavsiye edilmez fakat doktor tarafından değişik ilaçlar yazılabilir. Bazı anti-viral ilaçlar rahat nefes almaya ve gece iyi uyumaya yardımcı olabilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan anti-viral ilaçlar alınmamalıdır çünkü tansiyonu yükseltebilir. Bu tür hastalıklarda bol bol su, ve diğer sıvılar tüketilirken gereğince dinlenilmelidir.

Umarız bu sene grip mevsimi semtinize ve hanenize uğramaz! Eğer uğramışsa bol su içmenizi, kalabalıktan uzak durmanızı, ellerinizi sabunla sıkça yıkamanızı ve dinlenmenizi öneririz..

 

Bu yazı Fatoş Şimşek tarafından yazılmıştır. Kendisi ABD’de yaşamaktadır ve bir halk sağlığı araştırmacısıdır.