Fatoş ŞİMŞEK


Gizli Toplumsal Kurallar

Gizli Toplumsal Kurallar


Her toplumda kurallar vardır, değil mi? Bunlar nesilden nesile aktarılan kurallardır.. Çoğu değişikliğe uğramıştır ama yine de toplumun özüne bağlı kalması beklenir.
  • 'Gizli kurallar mı? O da ne?' diyorsanız okumaya devam edin..
  • 'Gizli veya açık.. Kurallar vardır, olmalıdır..' Şeklinde düşünüyorsanız, siz de okumaya devam edin.

Burada sözünü ettiğimiz kurallar insan yaşamını kolaylaştıran gizli kurallardır. Örneklerle devam edelim.

Kibarlıktan bahsedelim biraz.. Kibar olmak zorunluluk değildir. Kibar olmak kurallara da bağlı değildir. Ama kibarca bir davranış karşıdakini mutlu ettiği kadar kişinin kendisini de pozitif düşüncelere sevkeder. Yani kazan-kazan durumu vardır; her iki taraf da ruhen kazanmış olur.

Halka açık bir mekanda kapıdan çıkarken arkadakinin üzerine kapıyı bırakmak, yada karşıda bir insan yokmuş gibi gerinerek üzrine üzerine yürüyüp yıkıp geçmek kabalıktır değil mi? Ve kimseciklerin kibar olmadığı yerde kabalık normalleşir. Toplumsal kural, ortak anlayış değişir ve yeni nesillere kibarlık yerine kabalık miras olarak bırakılır.

Bir başka örnek verelim. Yaşlılara kayıtsız davranmak. Örneğin ağır birşey taşıyan veya karşıdan karşıya geçmeye çalışan veya otobüse binmek için bekleyen bir yaşlıya ilgi ve sabır göstermek zorunlu değildir. Kural da değildir.. Ama insanca bir davranıştır. Bazen yaşlıların gözünün içine bakıp tebessümle selamlaşmak, hiç emek istemeyen bir davranıştır ve çok ikama geçer. Neden? Kural olduğu için mi? Hayır! Sadece insan olduğumuz için gülümseriz, selamlaşırız, yardım eli uzatırız.

Düşkünlere, hastalara, güçsüzlere, havanlara ve diğer tüm canlılara merhamet etmek de gizli bir toplumsal kuraldır. Gitgide umursanmaz hale gelen kurallar toplumları yozlaştırmaktadır.

Gizli toplumsal kurallar kişiden hiç birşey eksiltmez, aksine üstünlük kazandırır. Bunun için kişinin bakması yetmez, görmeye uğraşması gerekir. Uyanık ve bilinçli bir şekilde anı yaşaması ve etrafında olan olaylara ilgi göstermesi gerekir.

Kişi yürürken birisine çarpacak olursa “pardon” demesi gerektiğini, kimsenin üzerine asansör kapısı kapatılmaması gerektiğini, otobüste gördüğü yaşlıya inerken-binerken yardım etmesi gerektiğini ve bunun gibi ufak ama etkisi büyük şeylere dikkat etmesi gerektiğini belki ailede ve okulda öğrenmemiş olabilir. Ama bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki: 7'sinde neyse 70'inde  o değildir!! Kişi isterse değişebilir. Kabalıktan kibarlığa, vurdumduymazlıktan ilgiye, edepsizlikten terbiyeye, kalitesizlikten kaliteye ve diğer birçok negatiflikten olumlu davranışlara geçebilir.

Bakınız dünya nasıl da karışık.. Huzur bireyler olarak bizlere de düşüyor. O gizli toplumsal kurallara dikkat edelim, gelecek nesillere miras olarak “iyi-davranışlar-hazinesi” bırakalım.