Derya Deniz


Fırsatları Değerlendirmenin Tam Zamanı!!

Fırsatları Değerlendirmenin Tam Zamanı!!


İslâm’ın mübarek saydığı hicrî kamerî aylar; Recep, Şaban ve Ramazan ayları, dini ifadesi ile üç aylar ‘Şuhur-u Selase’ diye de ifade edilir.

Bu aylar ve diğer dokuz ayın süreleri, ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Bu ayların Müminlerin kalplerinde önemli bir yere sahip olmasının sebebi, Hz. Peygamber (sav)‘in bu ayları övmüş olması ve bunun kıymetinin bilinerek değerlendirilmesinin af, mağfiret, rahmet ve daha pek çok manevî nimete vesile olacağını ümmetine haber vermesidir.

Resûlullah (sav) Efendimiz bir hadisi şerifinde: “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur. Burada Recep ayının Allahu Zülcelal’e nisbet edilmesi, bu ayın şerefine işaret içindir. Aslında bütün aylar ve yıllar, bütün varlıklar ve insanlar, yaratılmış her şey Allah-u Teala’nındır.

Başka zamanlarda okunan her bir Kur’ân harfi için on sevap yazılmaktadır. Receb ayında bu sevap yüz olarak yazılır, Şaban’da üç yüzü aşar, Ramazan’da bine çıkar. Cuma gecelerinde binleri bulur. Kadir Gecesinde de otuz bine ulaştığını düşünürsek, üç aylardaki mübarek vakitlerin ahiret ticareti bakımından ne kadar kıymetli bir fırsat olduğunu anlayabiliriz.

Allah’ın rızasına elde etmeye düşkün ve ahirette ne olacağını, başına nelerin gelebileceğini merak edenler, gelmekte olan bu üç ayların kıymetini bilmeli ve en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını aramalıdır.

Buna karşılık, üç ayların fazilet ve kıymetinden haberdar olmayıp da değerlendiremeyenler, herkesin istifadesine açık tutulan çok kârlı bir ticaret imkânından mahrum kalmışlar demektir. Bu kimseler, aynı imkânı tekrar ele geçirebilmek için bir yıl daha beklemek zorunda kalacaklardır.

Tevekkülvakti'nin fotoğrafı.