Ayşegül KESKİN


Ergenlik Dönemi

Ergenlik Dönemi




Ergenlik dönemi diye ifade ettiğimiz süreç, ailelerinde tepkiselliğine sebep olan belli yaş dönemidir. Bölgesel farklılıklar gösterse de, 10 yaş ile 26 yaş arası ergenlik dönemi olarak belirtilmektedir.

Ergenlik dönemine, 3-6 yaş kimlik oluşumunun bir tekrarı diyebiliriz. Bu dönemin en belirgin özelliği birey olma pratiği ve ispatıdır.

Ergenin ailesi ile sürtüşme süreci aslında kendinin varlığını göstermek, farklı  olmak ve bu farklılıkla özel olmak isteğidir. Kendiyle kavgalı ve aklı karışık olan ergen önce ailesine, sonrasında otorite ifade eden çok şeye muhalif olarak kendince yol-yöntem belirler. Bir gruba dahil olma, kabullenme, istenme, değer görme  ve bunun için, bu  uğurda yaptığı herşey buluğ döneminin baskın özelliklerindendir.

Bu dönemde ailelerin  panik olmaları mümkündür. Çünkü evde aile-ergen çatışması,itiraz ve inatla karşı karşıya kalınabilir.

Her evin ve her ebeveynin bir aile içi diyalog kültürü vardır. Bulüğ dönemi öncesi aile-çocuk arasındaki kurulu düzen, aile içi işbirliği veya diyaloğ ilişkisi aslında buluğ dönemine hazırlık teşkil  eder. Ergen, çocukluktan itibaren  ailesi ile iyi ilişkilere sahipse sonrasında da bu dönemi daha kolay atlatılabilir. Ergenin en çok tıkandığı ve isyan ettiği konu kendi kararlarını vermek istemesi , sorumluluklarını yerine getirmedeki esnekliği, özgürlük algısı, değerli  ve özel olma isteğidir. O sebeple ergenlik öncesi aile içinde çocukla kurulacak güven ve sevgi odaklı bir ilişki, bu geçişi kolaylayacaktır.

Ebeveynler ergen dönemindeki  çocukları ile sürtüştükleri  konularda  ona seçenekler sunarak ve uzlaşarak sorunları halledebilirler. Kavga, küçük düşürücü hareketlerde bulunma, aşırı baskı, şahsiyetine yönelik eleştiri ve incitici sözler tepki doğuracağından aile içi uzlaşma kültürünü oturtmak ve aile-ergen beraber sorun olan konulara karşılık esneklik göstererek bu dönemin krizlerini atlatabilirler.

Ailelerin evlatları için duydukları endişe, kötü arkadaş çevresi  ve yanlış alışkanlıklar konusunda korkuları doğrudur ve haklıdır. Anne-babanın bu dönemde birlikte hareket etmesi, eşlerin öncelikle beraber yol-yöntem belirleyip şefkatle ergene kucak açması  ve beraberinde yol gösterici olması önemlidir. Bu dönemin geçeceğini  bilmek gerekir. Sevgi görme, önemsenme, değerli olma, halk diliyle adam yerine koyulma, ergenlik döneminin hassas noktalarıdır.

Çocukların temel gelişimleri sevgi ve güven üzerinedir. Güvenin ve sevginin olmadığı yerde huzur da yoktur.  Bir ömür insan bu iki temel özellik arayışını önemser.  Aile içi eşlerin uyumu, eşlerin birbirleriyle sağlıklı iletim becerileri çocukların gelişiminde ve her dönemde çok etkilidir. O sebeple ailelerin, çocuklarının büyüyeceğini ve eşlerin birbiriyle olan sürtüşmalerinin her dönem ve yaşta çocuklara olumsuz yansıyıp sarsacağını bilmeleri ve ona göre davranmaları gerekmektedir.

www.aysegul-keskin.com