Gülay PINARBAŞI


Allah’ın detay sanatının hikmetleri 1

Allah’ın detay sanatının hikmetleri 1


Allah’ın sanatı o kadar mükemmeldir ki, yüzeysel düşünüp bakan bir insan da, detayları dikkatle görüp değerlendiren bir insan da karşılaştığı harikalıktan kendi idrak ettiği kadarıyla son derece zevk alır. Allah’ın sanatı eksikliği olmayan, tastamam, her detayıyla büyüleyici bir güzellik ve estetiğe hakimdir. Allah’ı daha çok tanımak isteyen, estetikten ve sanattan zevk alan insanlar, evrendeki sanatın içinde yaratılan muhteşem sanatı daha da detayı ile öğrenmek için adeta sabırsızlanacaktır.

Her insanın kaderinde hangi saniyede, hangi sözleri kullanacağı, hangi okullarda okuyacağı, hangi iş yerinde çalışacağı, hangi sokaktan kaç defa geçeceği, evlenecekse kiminle evleneceği, kaç çocuğu olacağı, hangi kazaları atlatıp, hangi hastalıkları geçireceği, ne zaman ve nerede öleceği, hepsi detay detay daha o kişi doğmadan belirlenmiştir. İnsan, aklından geçen fikirleri kendine ait sanır. Oysa milyonlarca insanın kafasından durmadan geçen düşünceler Allah tarafından tüm detaylarıyla yaratılır. Kimin nerede, nasıl, ne şekilde, neleri düşüneceği dahi kaderinde bellidir. Allah insanın ruhunda hissettikleri duyguları da detaylı olarak yaratır. Ruhta hissedilen sevinç, üzüntü, sevgi, haset, bağışlama, öfke, huzur, korkma, koruma içgüdüsü, şefkat, merhamet, vefa gibi çok fazla duygu oluşması da Allah’ın detay sanatının tecellisidir.

Allah'ın detaylar yaratmasının çok fazla hikmeti vardır. Hikmetlerinden biri de, bizleri düşündürmektir. Sadece canlı varlıklar değil, cansız varlıklar üzerinde düşündüğümüzde de; örneğin bir elmastaki detay bize Allah’ın muhteşem sanatını gösterir. Saf karbondan oluşan dünyanın en sert taşı olan elmas işlendikten sonra içine giren ışıkla birden çok güzel ve kıymetli zîynet eşyasına dönüşmektedir. Pembe, menekşe, yeşil, beyaz, siyah, kahverengi renkleri ya da renksiz halleriyle Allah’ın sanatının en güzel tecellilerinden biridir.

Allah’ın detay sanatını görmek için illa bir elmasa ya da çok pahalı bir mücevhere sahip olmak gerekmez. Evinizdeki herhangi bir elektrik düğmesi hakkında bile düşünmeniz yeterlidir. Her gün hiç enerji harcamadan kullandığımız elektriği kullanmak bizim için son derece zor olabilirdi, ama Allah bizim için kolaylaştırmıştır. Düğmeye basar basmaz ışıklar yanmaya başlar, ışığın açık olması için elimizi sürekli üzerinde tutmamız gerekmez. Elektronik bir devrede çok fazla detay var iken Allah çeşitli sebepler yaratarak bizim için çok kolaylaştırır, detaylarla ilgilenmeyiz, bize sadece elektrik düğmesine dokunma eylemi kalır. Ya da mutfaktaki bir tabağı alıp üzerindeki desenler dikkatlice incelenebilir. Tabağın üzerindeki her desen, verilen şekil, içerdiği maddeler vs hepsi sizin için detay detay yaratılmıştır. Veya odanızda bulunan bir çalar saati de düşünebilirsiniz. Akrep ve yelkovan aksamları, saat kurma fonksiyonu, ay, yıl olarak takvim düzenleme ayarları vs karşılaştığınız her detay Allah’ın beyninizde oluşturduğu bir görüntüdür. Kütüphanenizdeki kitaplar, oturduğunuz şehir, semtler, sokaklar, ağaçlar, yol boyunca olan dükkanlar, çay karıştırmak için üretilmiş bir çay kaşığı, etrafınızda gördüğünüz renkler, ışıkların detayları, hepsi Allah’ın detay sanatıdır. Ve beyninizde sizin için özel olarak yaratılmıştır.