Beyşehirli balık avcıları yeni avlanma sezonundan umutlu

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde üreme dönemi olması sebebiyle uygulanan üç ay süreli su ürünleri avlanma yasağı hala devam ederken, balıkçılıkla geçimini sağlayan aileler yeni avlanm

Konya 19.04.2019 10:25:47 0
Beyşehirli balık avcıları yeni avlanma sezonundan umutlu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde üreme dönemi olması sebebiyle uygulanan üç ay süreli su ürünleri avlanma yasağı hala devam ederken, balıkçılıkla geçimini sağlayan aileler yeni avlanma sezonundan ve gelecekten ümitli olduklarını söyledi.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Beyşehir Gölü’nde her yıl 15 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında hayata geçirilen su ürünleri av yasağının devam ettiğini belirterek, yasağa yöre avcılarının riayet etmesinin kendilerini oldukça memnun ettiğini söyledi. Su ürünleri av yasağına uyulup uyulmadığının jandarma ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı su ürünleri kontrol ekiplerinin göl üzerinde gerçekleştirdiği denetim ve kontrollerle de takip edildiğini vurgulayan Kurt, Beyşehirli avcı camiası olarak yaşadıkları tek sorunun balıkçı camiası dışından, avcılıkla alakası olmayan kişi ya da kişilerin elektroşok yöntemi olarak bilinen suya elektrik akımı verilerek yaptığı avcılık yöntemiyle kaçak avlanması olduğunu belirtti. Kurt, bunun da son zamanlarda yürütülen sıkı denetimlerle önemli ölçüde önüne geçildiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Hasan Kurt, Beyşehir Gölü’ndeki tatlı su balığı popülasyonunda özellikle balıkçılar için önemli bir gelir kaynağı durumunda olan sudak balığında, son dönemde bir artış görüldüğünü, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Kurt, “Tatlı su levreği olarak bilinen sudak balığında çoğalma var ama aynı şeyi bugün sazan balığı için ne yazık ki söyleyemiyoruz. Bilinçsiz avcılıktan kaynaklı olarak yaşanan bu durumla ilgili sazan popülasyonunu artırmaya yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu yıl kooperatifimizin de girişim ve destekleriyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından Beyşehir Gölü’ne 1 milyonun üzerinde bir yavru sazan balığı bırakıldı. Yavru sazan balığı yönünden önemli bir evreyi yaşıyoruz. İnşallah, bu yavru balıkları iyi bir şekilde koruyabilir, kısa zamanda büyüyerek gelişimine katkı ve imkan sağlayabilirsek sazan popülasyonunun artması noktasında da zaman içerisinde önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum. Bu yıl olmazsa bile önümüzdeki yıl inşallah sazanımızda da gölde bir bolluk bereket dönemi yaşayacağımıza inanıyor ve umuyoruz. Balıkçılarımıza av yasaklarına riayet etmelerinden dolayı camiamız adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR