Dünya sahnesine gönderildiği ilk günden beri farklı ihtiyaçları için sistemli bir şekilde alet üretmeyi başaran insanoğlu 20. yüzyılın ikinci yarısında belki de o güne değin ürettiği en önemli makineyi icat etti. Tarihi çok eski devirlere kadar uzansa da modern anlamda Bilgisayar dediğimiz bu makineler zamanla evlerimize hatta ceplerimize dahi girecek ve kendini bizlerin ayrılmaz bir parçası kılacaktı.
Bilgisayar kullanımıyla doğru orantılı olarak icat edilen kelime işlemciler ise yazı tarihine bambaşka bir boyut ve nitelik kazandırdı. Artık eskisi gibi kalem ortak adıyla isimlendirilen bir nesneyi farklı yüzeyler üzerinde gezdirerek yazı yazılmıyordu. Onun yerine üzerinde tuşlar bulunan bir aygıt kullanılıyor, üzerine basılan tuşun simgelediği karakter bir ekran üzerinde zahir oluyordu. İnsanoğlunun doğrudan yazıya dokunarak bir metin üretme devri kapanmıştı artık. Klavyeden monitöre uzanan kablolu yolda sanal harfler karşımıza çıkmaya başlamıştı. Üstelik bu programlar çeşitli font ve büyüklükte yazı yazmayı da mümkün kılmış, yazınımızı hareketlendirmenin de önünü açmıştı.
Bilişim Devrimi ve E-kitap
Kısaltmasını herkesin bildiği www (world wide web) yani Dünya Çapında Ağ ile dilediği bilgiye kolayca ulaşma imkanına sahip olan insanoğlu bu sanal ortam içinde oturduğu yerden dünyanın öbür ucundaki kütüphanelere erişim kolaylığı yaşamanın keyfini sürmeye başladı. Kasa, klavye, fare ve monitörden meydana gelen klasik bilgisayarların mobil cihaz boyutlarına indirgenmesi sonucunda dünya cebimize sığacak kadar küçüldü. Elimizde tuttuğumuz dokunmatik ekranlı smart nesneler binlerce yıl önce taş ve kilden meydana getirerek çivi yazısı ile işlemeye çalıştığımız tabletin belki de ulaşmak istediği noktaya geldi. İşte tam da bu noktada insanoğlunun aklına bir fikir geldi... Acaba kitaplar bu sanal ortama aktarılabilir miydi? Kitaplar bu sanal ortamda görüntülenebilir, okunabilir miydi? Peki kütüphaneler dolusu kitap bu cihazlar yardımıyla her an her yerde yanımızda olabilir miydi? Bunun gibi pek çok soru takip etti fikri. Bununla beraber çalışmalar başladı. Bilim adamlarınn epeyce mesai harcamaları sonucunda kitap okunmasına imkan sağlayan, okuyabilen ve okunabilen elektronik mobil cihazlar üretildi.
Elektronik kitap teknolojisinin günlük yaşantımızı kolaylaştırmadaki faydalardan biri kendi kişisel kütüphanemizi her an yanımızda taşıyabilmemize imkan sağlamasıdır. Sahip olduğumuz bir e-kitap okuyucu veya e-kitap okumaya imkan tanıyan herhangi bir akıllı mobil cihazla aynı anda birçok kitabı yanınızda taşıyabiliyor, okuyabiliyor hatta araştırma yapabiliyorsunuz. Ayrıca bu kitapları istediğiniz font ve karakterde görüntüleyerek okuma sürecinizi kolay bir hale getirebiliyorsunuz.
Ayrıca kütüphanelerde kitap bekleme sırasını ortadan kaldırıyor. E-kitabın elektronik nüshasına sahip olan bir kütüphane bu kitabı aynı anda istediği kadar kullanıcının hizmetine sunabiliyor. Böylece araştırmacılar için oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor.
Bu kazanımlarının yanında kaybettirdikleri de yok değil elektronik kitabın. Karşınıza çıkabilecek en önemli sorun kitabın sanal formatıdır. Farklı formatlarda kaydedilen e-kitaplar ticari rekabet dolayısıyla çeşitli marka ve modellerdeki okuyucularda açılmıyor ya da görüntülenemiyor. Okuyucuların maruz kaldığı bu problem kitabın erişilebilirliğini kısıtlıyor. Bu teknoloji ayrıca yeni olduğu için belli teknik aksaklıkları da birlikte getiriyor. Ancak geliştiriciler bu tarz problemlere karşı çözümler bulmaya da çaba gösteriyorlar. Bir de bu teknolojide basılı kitap tutkunları için kitaba dokunamamanın verdiği fiziksel bir problem var.
Bilişim devrimi ve e-kitap
Dünya sahnesine gönderildiği ilk günden beri farklı ihtiyaçları için sistemli bir şekilde alet üretmeyi başaran insanoğlu 20. yüzyılın ikinci yarısında belki de o güne değin ürettiği en önemli makineyi icat etti. Tarihi çok eski devirlere kadar uzansa da modern anlamda Bilgisayar dediğimiz bu makineler

YORUM EKLE
1
Anlı, Ata ve Kışanak tutuklandı
2
Alpaslan’dan Mağdur Olan Esnafa Faizsiz Kredi Müjdesi
3
Aşkın beyin kimyası
4
Tomruğun altında kalarak can verdi
5
Otomobil fırına daldı, 12 kişi yaralandı
6
İki otomobil, peş peşe dereye uçtu: 3 ölü, 8...
7
Gaziantep’te, kanlı infaz: 2 ölü 1 ağır yaralı
8
Bodrum’da feci kaza, otomobil ikiye bölündü;...
9
Bursa’da feci ölüm
10
Damat önce çevreyi temizledi sonra gelinine kavuştu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:19

ÖĞLE
13:19

İKİNDİ
15:48

AKŞAM
18:10

YATSI
19:35
SIRADAKİ HABER