Van İl Müftülüğü,Tilavet Secdesi İbadetinin Detaylarını Açıkladı

Van İl Müftülüğü, Müslümanlar için tilavet secdesi İbadetinin detaylarını açıkladı.

Van 29.03.2024 01:12:51 0
Van İl Müftülüğü,Tilavet Secdesi İbadetinin Detaylarını Açıkladı
Tarih: 29.03.2024 01:12

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van İl Müftülüğü, Müslümanlar için tilavet secdesi İbadetinin detaylarını açıkladı. Tilavet secdesi, Kur'an-ı Kerim okunurken geçen secde gerektiren ayetlerin okunmasının ardından gerçekleştirilen bir ibadettir. Bu secdenin, namaz esnasında veya namaz haricinde yapılabileceği bildirildi.

Tilavet secdesi yapacak bir kişi, önce kalp ve dil ile niyet etmesi gerekmektedir. Ardından ellerini omuz hizasına kaldırarak iftitah tekbirini alıp secde pozisyonuna geçmelidir. Secde sonrasında tekbir ile doğrulunup oturulmalı ve selam verilerek ibadet tamamlanmalıdır.

Eğer tilavet secdesi namaz esnasında gerçekleştirilecekse, kişinin sadece kalbiyle niyet etmesi yeterli olup dil ile niyetin namazı bozacağı belirtilmiştir. İmama uyan bir cemaat üyesinin ise ayrıca niyet etmesine gerek olmadığı, çünkü imamın niyetinin yeterli olduğu vurgulanmıştır.

Namaz dışında yapılacak tilavet secdesinde, ellerin kaldırılması, tekbir alınması, dua edilmesi ve iki selam verilmesi gibi adımların sünnet olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, secdede "Sübhane Rabbiye'l-A’lâ" diyerek veya duayı okuyarak ibadetin zenginleştirilmesi de tavsiye edilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konudaki rehberlik ile iman edenlerin tilavet secdesini doğru bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu yönlendirmeler, İmam Şafii'nin tilavet secdesi esnasında belirli ayetleri okumanın tercih edildiğine dair önerileriyle de desteklenmiştir.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


YAZARLAR