Şubat ayı ortalama satılık daire fiyatları

Şubat ayı ortalama satılık daire fiyatları ve gayrimenkul sektörü için kolay bir sektör çözümü için haberimize göz atın.

Yaşam 28.03.2019 13:23:24 0
Şubat ayı ortalama satılık daire fiyatları
Tarih: 01.01.0001 00:00

Şubat ayı ortalama satılık daire fiyatları ve gayrimenkul sektörü için kolay bir sektör çözümü için haberimize göz atın.

Gayrimenkul sektörü, bir ülke ekonomisinde oldukça büyük bir öneme sahip sektörlerden biridir. Bu sektörün gidişatı bir ülkenin ekonomisini büyük ölçüde etkileyebilecek düzeydedir. Bunun nedeni ise insanların en önemli ihtiyaçlarından birinin barınma ihtiyacı olmasıdır. Bu ihtiyacı gideren gayrimenkul sektörü teknolojideki gelişim ile birlikte artık farklı bir boyuta doğru yol almaktadır.

Günümüzde internet bütün insanlar için neredeyse zorunlu hale gelmiş bir olgudur. İletişim için artık neredeyse zaruri olan internet ve mobil cihazlar, her geçen gün daha fazla gelişmekte ve bu cihazların teknolojisine her geçen gün yeni özellikler eklenmektedir.

Bunlara örnek olarak, internet ve mobil cihaz teknolojilerinde son dönemde yoğun bir şekilde konuşulan yapay zekâ ve makine öğrenmesi olarak tercüme edebileceğimiz (machine learning) kavramı örnek gösterilebilir.

Emlak ilanı aramak için de günümüzde en çok kullanılan platformlar internet platformlarıdır. İnterneti kullanarak aradığımız ilanı bulmamız günümüzde oldukça kolaydır. Eskiden olan gazete ilanları gibi yöntemlerin günümüzde neredeyse tarihe karıştığını söylemek mümkündür. Zira artık kurumsal emlak şirketleri dahi işlerini internet üzerinden yürütmekte ve alım-satım işlemlerini internet aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

İşte son dönemin teknolojisi ile internet üzerinden yayın yapan ve emlak ilanı arama noktasında sizleri pek çok farklı internet sitesini ziyaret etme probleminden kurtaracak bir internet platformu kuruldu: tr.flatfy.com

Sitemiz emlak ve gayrimenkul ilanlarının her çeşidi için arama yapabileceğiniz bir emlak ilanı arama platformudur. Flatfy’ı kullanarak toplamda 1189 farklı internet sitesinde yer alan emlak ilanlarını görebilirsiniz.

Bununla birlikte sitemizin kodlama mantığında yer alan yapay zekâ yöntemleri sayesinde tr.flatfy.com, Türkçe metin kalıplarını anlayabilen bir internet sitesidir. Örneğin “Van Satılık Daire İpekyolu çarşıya yakın” şeklinde bir arama yaptığınız aman sitemiz bu Türkçe metni algılamakta ve size bu kriterlere uygun olan ilanları 1189 ilan sitesi içerisinden bulup getirmektedir. Bu sayede, farklı kriterler ile uğraşmadan kolay bir şekilde aradığınız ilanı bulabilirsiniz.

Ayrıca https://tr.flatfy.com sitemiz farklı sitelerdeki aynı ilanları bularak süzmekte ve kullanıcılarına aynı ilanları defalarca çıkarmamaktadır. 4-5 farklı sitede aynı gayrimenkule ait ilanın tespiti halinde bunun sadece tek bir site için olanını almakta ve kullanıcılara bunu göstermektedir.

Flatfy, emlak ilan sitelerine de kitlelerini çoğaltmak için çözümler sunmaktadır. Yeni açılan bir emlak sitesi, tr.flatfy.com veri tabanına kaydedilerek aylık 1,3 milyon görüntülenen sitemiz üzerinden kendi sitelerine takipçi çekebilir ve daha çok görüntülenmeye sahip olabilir.

Flatfy’ın veri tabanına her ay toplam 900 bin farklı ilan eklenmektedir. Arama sonuçlarında çıkan emlak ilan sitelerine eklenen ilanlar en fazla 24 saat içerisinde tr.flatfy.com’a eklenmektedir. Benzer şekilde bu sitelerden çıkarılan ilanlar da en fazla 24 saat içerisinde tr.flatfy.com’dan çıkarılmaktadır.

Flatfy’ın sunduğu hizmetlerden bir diğeri de bünyesinde yer alan tüm ilanları aylık olarak konut fiyatları ile ilgili istatistiki bilgiyi kullanıcıları ile paylaşmak amacıyla sunmasıdır. Flatfy’ın sunduğu bu istatistiki verilerin en sonuncusu olan şubat ayı ortalama satılık daire fiyatları geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Şimdi, haberimizin de konusu olan bu raporlara birlikte göz gezdirelim.

/Users/macbookpro/Desktop/Google Drive/ortak çalışmalar/İŞLER/UPWORK/Flatfy/Screen Shot 2019-03-06 at 11.21.36.png

Flatfy tarafından kamuoyu ile paylaşılan raporların ilki yukarıda yer alan ve daire büyüklüklerine göre 12 il ve 2 ilçenin ortalama satılık daire fiyatlarını gösteren rapordur.

Raporda yer alan şehirlerin tamamında 1+1’den 4+1 daireye kadar daire büyüklükleri belirtilmiştir. Tahmin edileceği üzere 1 room ifadesi 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarını temsil etmektedir.

Rapora göz attığımızda en ucuz ortalama daire fiyatlarının Doğu Anadolu’da yer alan Van şehrimizde olduğunu görüyoruz. Raporda yer alan tüm yerleşim yerlerinde sadece 1+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en ucuz fiyat Gaziantep’e aittir. Ancak, bunun dışında 2+1, 3+1 ve 4+1 daire fiyatlarında ise en ucuz şehir Van’dır.

Tabi ki Van şehrimizin bazı bölgelerinde, özellikle Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü civarında göl manzaralı bazı evlerin fiyatlarının oldukça yüksek olabildiği bilinmekle birlikte, yukarıdaki raporda yer alan verilerin tüm fiyatların ortalaması olduğu göz önüne alındığında bu durumun normal olduğu görülmektedir. Zira Van’ın yüz ölçümü büyüktür ve aralarındaki mesafelerin oldukça fazla olduğu küçük ilçeleri de bulunmaktadır. Bu bölgelerdeki konutların fiyatları merkeze nispeten azdır ve Flatfy’da hesaplanan fiyatlara genel olarak buralardaki fiyatlar da katılmaktadır. Bu nedenle Van’da karşımıza çıkan fiyatların genel olarak düşük olduğu görülmektedir.

Benzer bir durum ülkemizin en büyük 2’nci şehri ve başkenti olan Ankara’da da görülmektedir. Ankara’nın merkezinde Türkiye’nin en lüks muhitlerinin olduğu yerler ve doğal olarak bu muhitlerdeki konut fiyatlarının da fazla olduğu göz önüne alındığında Ankara’daki fiyatların yüksek olması beklenmektedir. Ancak, rapordaki Ankara satılık daire fiyatları görüldüğünde bu fiyatların nispeten Türkiye’nin başkenti ve en gelişmiş 2’nci büyükşehri olmasına rağmen oldukça düşük olduğu görülmektedir.

Ankara’daki durumda tıpkı Van’daki gibidir. Rapordaki fiyatların tüm şehirdeki merkez ve ilçelere ait fiyatlar olması nedeniyle bu şekilde ortaya çıkması normal bir durumdur.

/Users/macbookpro/Desktop/Google Drive/ortak çalışmalar/İŞLER/UPWORK/Flatfy/Screen Shot 2019-03-06 at 11.29.31.png

Flatfy tarafından yayınlanan raporlardan ikincisi ise yukarıda yer alan ve son 10 büyükşehrin son 3 aydaki ortalama konut fiyatlarının karşılaştırılmasına imkân tanıyan sütun grafiği şeklindeki rapordur.

Yukarıdaki raporda dikkatleri çeken en önemli nokta tüm şehirlerin fiyatları göz önünde bulundurulduğunda aralık ayı fiyatlarının en yüksek olduğudur. Aralık ayındaki fiyatlar tüm büyükşehirlerde ocak ve şubat ayındaki fiyatlardan yüksek olmuştur.

Bunun nedeni olarak kış şartları ve kış mevsimindeki soğuk hava koşullarının yanı sıra ülkemizdeki yükselen fiyatlara karşı alınan hükümet önlemleri gösterilebilir.

Kış mevsiminin soğuk hava koşullarında ülke genelinde insanların yaşadıkları evden taşınma istekleri azalmaktadır. Bu nedenle, kış koşullarından en çok etkilenen sektörlerden biri gayrimenkul sektörüdür. Yaklaşan yaz aylarında konut talepleri de artacağından dolayı fiyatların yükselmesi beklenmektedir.

Hava koşullarının gayrimenkul satışlarına etkisinin net bir şekilde görülebileceği örneklerden biri Adana ve Mersin şehirleridir. Ülkemizin geri kalanına nispeten yıl boyunca yüksek hava sıcaklıklarına sahip olan bu 2 şehrimizdeki fiyat düşüşleri daha soğuk bölgelerdeki fiyat düşüşlerinden daha az olmuştur.

Yine de tam olarak bu şekilde bir değerlendirme yapılması çok doğru olmasa bile Adana ve Mersin’de meydana gelen durumun bu nedenle olduğu yorumunu yapmak çok da yersiz olmayacaktır.

Yukarıdaki 10 büyükşehir arasında en yüksek fiyatlara sahip büyükşehrin ülkemizin en büyükşehri olan İstanbul olduğu görülmektedir. En düşük fiyatlara sahip olan büyükşehrin ise yukarıda sebeplerini az da olsa izah ettiğimiz Ankara olduğu görülmektedir.

Fiyat düşüşü noktasında da en yüksek fiyat düşüşleri aralıktan ocak ayına gelindiğinde Bursa’da meydana gelmekte iken Bursa’nın ardından sırasıyla İzmir ve Antalya’da yüksek fiyat düşüşleri yaşandığı söylenebilir.

Aralık ayından ocağa gelindiğinde yukarıda yer alan rapordaki tüm şehirlerde fiyat düşüşü yaşanmıştır. Ancak ocaktan şubata gelindiğinde ise fiyat düşüşleri nispeten daha da azalmıştır. Hatta Ankara’da fiyatların bir nebzede olsa arttığı görülmekte iken Kayseri’de ise fiyatlar sabit kalmıştır.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR