Romanya Vizesi

Romanya, her ülkeden turistin ilgisini çeken bir ülke olmaktadır. Romanya, Türk vatandaşlarından seyahatlerinde vize istemektedir. Romanya Vizesi, umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi kimselerin Romanya seyahati yapabilmek için

Yaşam 29.07.2022 16:48:00 0
Romanya Vizesi
Tarih: 29.07.2022 16:49

 

Romanya, her ülkeden turistin ilgisini çeken bir ülke olmaktadır. Romanya, Türk vatandaşlarından seyahatlerinde vize istemektedir. Romanya Vizesi, umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi kimselerin Romanya seyahati yapabilmek için alması gereken vize türüdür. Yeşil, gri, siyah pasaport sahipleri olanlar90 günden az olmak koşulu ile vizeden muaftırlar. Avrupa Birliği üyesi ya da Schengen Bölgesi’ndeki herhangi bir ülkeye ait ikamet evrakı olan kişiler ile İsviçre Liechtenstein tarafından verilmiş ikamet tezkeresi olan kişiler 5 gün süre ile Romanya’ya yapacakları seyahatlerde vize işlemlerine tabi tutulmamaktadır. Romanya’ya yapılacak seyahatin farklı amaçları olabilir; iş, eğitim, turistik, spor, aile ziyareti, staj, ticaret, konferans. Vize alma süreci her adım doğru bir şekilde tamamlandığında oldukça kolay bir süreçtir.

 

Romanya Vizesi nasıl alınır?

 

Romanya vizesi alınırken dikkat edilmesi gereken ilk aşama vize için yetkili kurumlarda randevu oluşturulmasıdır. Seyahat tarihinden 90 gün öncesinde vize randevusu alınmalıdır. Pasaportun 10 yıldan eski olmaması, en az 6 ay süresi olmalıdır. Vize başvurusu esnasında parmak izi verilmesi gerekecektir. İstenen tüm belgelerin listesi tamamlandıktan sonra randevu günü tüm belgeler teslim edilmeli, parmak izi de gerekli görülürse verilmelidir. Aslında biyometrik veriler sistemde 5 yıl kadar süre ile saklandığından parmak izi bir kere vermek yeterli gelebilecektir. Evrakların teslimatı şahsen yapılmalıdır. Evraklar teslim edildikten sonra yapılması gereken tek şey beklemektir. 15-20 gün içerisinde vize başvuru sonucu belli olacaktır. En önemli noktalardan biri de vize türünün doğru seçilmesidir. Evrakların doğru hazırlanıp vize başvurusunun onaylanması için vize türü doğru seçilmelidir. Vize almak ciddi ve önemli bir iş olduğundan risk almak hem maddi hem de manevi kayıplara sebep olacaktır. Vize başvurusu reddedilirse, reddedilme sebebi araştırılmalı ve en kısa sürede düzeltilmelidir. Vize reddi sürecinde ödenen hiçbir ücret iade olamayacağından vize başvurusu özenle ve dikkatle yapılmalıdır. Gerekirse profesyonel yardım almak için vize danışmanlık firmalarına başvurulmalıdır.

 

Romanya Vizesi almak için gereken belgeler nelerdir?

 

Romanya Vizesi almak için gereken belgeler; pasaport, vize harcı dekontu, vize başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, varsa ek gelir belgeleri, 2 adet biyometrik fotoğraf, banka hesap cüzdanı, seyahat sağlık sigortası, ulaşım ve konaklama rezervasyonlarını gösteren belgeler gereklidir. Vize başvurusunun olumlu olabilmesi için uçak ve otel ödemelerinin yapılmış olması önemlidir. Ayrıca başvuran kişinin mesleğine bağlı olarak istenecek evraklar değişiklik gösterebilmektedir. Konsolosluk, tüm bu evraklara ek olarak belge de talep etme hakkına her daim sahiptir. Vize onayı ve evrak inceleme hakkı sadece Romanya Büyükelçiliği’ne aittir.

 

Romanya Vizesi almak için nereye başvuru yapılmalıdır?

 

Romanya Vizesi almak için Romanya Başkonsolosluğu, vize danışmanlık büroları, seyahat acentaları, Romanya Fahri Konsolosluğuna başvuru yapılabilir. Romanya vize başvurularını Romanya Konsolosluğu’nun oluşturduğu EVIZA portal ile yapmak mümkündür.

 

Romanya Vizesi harcı ne kadardır?

 

Romanya Vizesi harcı, C Tipi için 60 Euro, D Tipi vize için ise 120 Euro şeklindedir. 6 yaşından küçük bireyler vize ücretinden muaftır. Vize danışmanlık firmasında bunlara ek olarak hizmet bedeli ödemesi de yapılacaktır. Ayrıca, fotoğraf, vize başvuru formu doldurma, fotokopi gibi ek hizmetlerde danışmanlık bürosunda bedeli karşılığında alınabilmektedir. Romanya Vize türleri; A Tipi havaalanı transit vizesi, B Tipi transit vize, C T ipi kısa süreli vize, D Tipi uzun süreli oturum vizesidir. C Tip vize çeşitleri bulunmaktadır. Uzun süreli oturum vizesi için Romanya Konsolosluğu’na başvur yağmadan önce Romanya Göçmen Bürosu’ndan ön onay alınması gereklidir.

 


Anahtar Kelimeler: Romanya Vizesi

YAZARLAR