Kars kaşarının hikayesi nedir

Ülkemizde Kars Kaşarı olarak bilinen peynir, İsviçre Gravyer peyniri olarak bilinir. Kendine has lezzeti, üretim şekli, besleyici oluşu ve daha pek çok özelliği sayesinde adını dünyaya duyurmayı başaran Kars Kaşarı’nın doğuşu 1878??

Kültür Sanat 15.12.2021 13:21:27 0
Kars kaşarının hikayesi nedir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ülkemizde Kars Kaşarı olarak bilinen peynir, İsviçre Gravyer peyniri olarak bilinir. Kendine has lezzeti, üretim şekli, besleyici oluşu ve daha pek çok özelliği sayesinde adını dünyaya duyurmayı başaran Kars Kaşarı’nın doğuşu 1878’li yıllarda başlayıp 1918 yılına kadar devam eden bir işgal sürecine dayanır.

O tarihlerde İsviçrelilerin Kafkasya’dan Kars iline gelmesiyle bölgede ilk mandıracılık başlar. Mandıracılığın başlamasıyla ilk Kars Gravyeri yani Kars kaşarının üretimi yapılır. Bu besleyici gıda nın hikayesi de bu şekilde başlamış olur. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin olup, neredeyse her yöreye uygun peynir vardır. Kars’a özel olan Kars kaşarını diğer peynir çeşitleri arasından ayıran en önemli özelliği, yörenin yüksek rakımlı yaylalarında yetişen otlardan beslenen hayvanların sütünden üretilmesidir. Bitki çeşitliliğinin oldukça geniş olması, peynir kalitesini artıran önemli detaylardandır. Adını dünyaya duyurmayı başaran Kars kaşarı, üretim aşamalarından tutunda aromatik lezzetine kadar dikkat çeken bir peynir çeşididir.

İsviçre’den Kars’a uzanan yolculuk

Dünyada adı İsviçre Gravyeri olarak bilinen Kars kaşarı, kendine has karakteristik özellikleri sayesinde besin değeri oldukça yüksek bir peynirdir. Kimi bölgelerde Kars eski kaşarı olarak da adlandırılan bu ürün, bölgenin yüksek yaylarından tüm dünyaya kadar uzanan bir macera yaşar. Sert halde olan peynir türleri arasında yer alır ve taze kaşardan en önemli farkı, pek çok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesi sonucunda esas lezzetini almasıyla ortaya çıkar. Kars kaşarı için yıllandıkça lezzetlendiği söylenirken, sağlık açısından da pek çok faydası olduğu göz ardı edilmez. İçerisinde bulunan besin değerinin son yüksel olup, diğer peynirler gibi herhangi bir fabrikasyon sürecinden geçmediği için doğal olarak tüketilir. Yöre halkının geçim kaynaklarından biri olan bu özel kaşar peyniri, yoğun emekler sonucunda hazır hale gelir. Özellikle mayalanmasının ardından 6 ay kadar bir süre dinlendirilmeye bırakılması, peyniri daha özen ve değerli kılar. Orijinal Kars kaşarı ile kahvaltı sofralarına yöresel bir dokunuş katacağınız gibi bazı yemeklere de farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. Kars kaşarının bir diğer önemli özelliklerinin başında ise mevsimlik olarak üretilmesinden geçer. Bu da ürünü çok daha değerli hale getirir.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR