En Sık Değiştirilen Araba Parçaları Nelerdir?

Araçların kullanım biçimine ve sıklığına bağlı olarak diğer parçalara göre daha sık arıza yaşayan ve değiştirilen parçalar vardır. Düzenli olarak motor yağı, benzin, yıkama gibi bakımlarının yapılmasının yanı sıra araba parçaların

20.06.2022 11:51:00 0
En Sık Değiştirilen Araba Parçaları Nelerdir?
Tarih: 29.06.2022 11:53

Araçların kullanım biçimine ve sıklığına bağlı olarak diğer parçalara göre daha sık arıza yaşayan ve değiştirilen parçalar vardır. Düzenli olarak motor yağı, benzin, yıkama gibi bakımlarının yapılmasının yanı sıra araba parçalarının da kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Güvenli sürüş için bu parçaların düzenli olarak kontrol ettirilmesi ve bakımlarının yaptırılması gerekliyse de değiştirilmesi önemlidir. Aloparça site kurucusu Ebru Özülkü en sık değiştirilen parçalar hakkında bilgi verdi.

 

Farlar

Kısa far ve uzun far olarak iki kategoriye ayrılan farlar araçların en sık arızalanan parçalarından biridir. Farlar gece karanlığında ve akşam vakitlerinde yolu aydınlatarak sürücünün güvenli bir sürüş yapmasını sağlamaktadır. Farlar arızalandığında şehir içi yada şehir dışı bir seyahate akşam vakitlerinden sonra çıkmamak gereklidir. Gündüz vaktinde araç bakıma götürülüp farların değiştirilmesi önemlidir.

 

Akü

Marş motoruna akım vererek aracın çalışır hale gelmesini sağlayan akü bu asıl görevinin yanı sıra elektrikli parçaların çalışmasını da sağlamaktadır. Aküler çok fazla kullanımda düşük şarj ve asit tabakaları problemleri yaşayabilmektedir. Akü bittiği için yolda kalan birçok sürücü vardır. Akülerin 4 ila 5 yılda bir değiştirilmesi ve düzenli olarak bakımının da yaptırılması gereklidir.

 

Frenler

Aracın güvenli bir şekilde sürülebilmesi için en önemli ve temel parçalardan biri frendir. Aracın yavaşlamasını ya da durmasını sağlayan parçadır. Fren olmadığında kaza ihtimali çok yüksektir. Özellikle şehir içinde sıkça kullanılan araçlarda çok fazla dur kalk yapıldığı için 3-5 yıl içerisinde frenlerde arızalanma görülebilmektedir. Fren ve fren balatalarının düzenli olarak bakımı ve değişimi yaptırılması hayati önem taşımaktadır.

 

Hava filtresi

Sağlıklı bir motor, güvenli bir sürüşü beraberinde getirmektedir. Hava filtresi ise motorun sağlıklı çalışması için silindirlerin arasına giren havayı temizler ve motorun çekim gücünü arttırır. Zaman içerisinde hava filtresinde tıkanlamalar meydana gelmektedir. Bu sebeple filtrenin 10 ila 15 bin kilometrede bir değiştirilmesi önemlidir. Bu kilometre tozlu bölgelerde kullanılan araçlarda daha aza inebilir.

 

Lastikler

Lastikler bir aracın hareket edebilmesini sağlayan en temel parçalardan biridir. Araç parçaları arasında da dışarısı ile en çok etkileşimde bulunan parçalardandır. Çeşitli kazalar sonucunda ya da uzun süre kullanımda lastiklerin değişimi yapılması hem güvenli hem de konforlu bir sürüş için gereklidir.

 

Yakıt Pompası

Motorlu araçlarda kritik bir parça olan yakıt pompası yakıt deposunun içerisinde yer almaktadır. Burada yakıtı depodan çekerek motora iletmektedir. Aracın yakıtı yokken marşa basılması ve sürekli olarak düşük yakıt seviyesinde araç kullanımı yakıt pompasının arızalanmasına sebep olmaktadır. Motorun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yakıt pompasının da düzenli olarak bakımının yapılması gereklidir.

 

Buji

Motorun ateşlenmesinden sorumlu olan bu parça aracın performansına direkt olarak etki etmektedir. Bujiler hava ve yakıt karışımının aynı zamanda da ateşlenmenin kalitesini belirler. Bujilerden herhangi biri arızalandığında muhakkak temiri yapılmalı ya da gerekliyse değiştirilmelidir.

 

Süspansiyon

Payanda, yay, bobin ve amortisör gibi parçaların bir araya gelmesi ile oluşan süspansiyonların aktif oldukları nokta, araçların tümsek ve çukurlardan daha konforlu geçmesini sağlamasıdır. Süspansiyon bozulmasının en yaygın sebeplerinden biri sürücülerin araçları agresif ve standart dışı kullanımından kaynaklanmaktadır.


YAZARLAR