Dökme Demir ve Çelik arasındaki fark

Makine sanayisinin olmazsa olmazları arasında sayılabilecek iki tür malzeme çeşidi vardır. Bunlar dökme demir ve çeliktir. Birbirlerine reçete yönünden oldukça benzer bu iki malzeme arasındaki temel fark içerdiği karbon miktarları

Yaşam 29.06.2022 11:54:00 0
Dökme Demir ve Çelik arasındaki fark
Tarih: 29.06.2022 11:57

Makine sanayisinin olmazsa olmazları arasında sayılabilecek iki tür malzeme çeşidi vardır. Bunlar dökme demir ve çeliktir. Birbirlerine reçete yönünden oldukça benzer bu iki malzeme arasındaki temel fark içerdiği karbon miktarlarıdır. Yüzde iki oranından az miktarda karbon içeren malzemeler çelik olarak adlandırılırken bu orandan daha yüksek karbon miktarına sahip malzemeler dökme demir olarak adlandırılır. Bu iki malzeme ve alüminyum makine imalatında en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Makine imalatlarında, enerji sektöründe, uzay ve havacılık sektöründe inşaat sektöründe sıkça bu malzemelerden bahsedilmektedir.

Döküm işleminin mantığı aslına bakıldığında oldukça basittir. Evde kullandığımız ve buz kalıpları buna oldukça güzel bir örnektir. Sıvı halinde bulunan akışkan şeklini almasını istediğimiz kalıplara dökülerek soğuk ortamda katılaşma işlemine tabi tutulur. Daha sonra kalıplardan çıkartılarak tek parçalar halinde kesilir. Sürekli döküm işlemleri de aynı şekilde gerçekleşmektedir. Sıvı hale eritilerek getirilen demir daha sonra uzun kalıplara dökülerek bu kalıplar daha sonrasında katılaştırılır. Standart ölçülere göre dökülen bu ürünler daha sonrasında yine standartlara uygun olarak kesilirler.

Pik Döküm ham demir olarak da bilinir. Sfero Pik Döküm müşterilerine bu anlamda hizmet vermektedir. Makine imalatında sıkça kullanılan dökme demir farklı görünümlere sahiptirler. Farklı şekillerdeki kalıplara uygun olarak üretilen bu malzemeler sahip oldukları kesit alanlarına göre isimlendirilmektedirler. Bu kesit alanları dairesel, kare, dikdörtgen, I veya U şeklinde olabilmektedirler. Makine sanayinin yanında çelik konstrüksiyon yapılarda da bu profillerden faydalanılmaktadır.
Farklı reçetelere sahip malzemeler

Malzemeler içerisinde barındırdığı bileşimler vasıtası ile farklı mukavemet özellikleri göstermektedirler. Burada malzemenin iç yapısı önemli bir husustur. Bu yapılara göre şekil verilme özellikleri, çekme ve basma dayanımları, gevrek veya sünek olmalarına etki etmektedir. Sfero Döküm farklı bir üretim prosesi olup ham demire göre daha iyi şekil verilme özelliklerini barındırmaktadır. Otomotiv sektöründe krank milleri bu prosese örnek olarak verilebilir.  Sfero Döküm Nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevap bu işte uzmanlaşmış bir kişiye sormaktan geçmektedir. Askan Makine bu tür ürünlerin satışını gerçekleştirmekte olup danışmanlık hizmeti alınabilecek firmalar arasında yer almaktadır.


Anahtar Kelimeler: Dökme Demir Çelik arasındaki

YAZARLAR