Tarih: 27.05.2020 17:04

Antalya'da Dini Gezilecek Yerler

Facebook Twitter Linked-in

Antalya'da Dini Gezilecek Yerler

Akdeniz kıyısında yer alan Antalya, görmeniz ve yapmanız gereken zenginliklere sahip güzel bir şehirdir. İster güzel plajlara, ister tarihi mekanların bolluğuna, ister kırsal bölge ile ilgili büyülü şelalelere gidin, Antalya size fantastik bir gezinin ömür boyu anılarını yaşatacaktır. Tarihi merkezini keşfetmek, şehri tanımak için enfes bir yoldur ve dünyayı izlerken Türk kahvesi içmek için yerleşmek cennetsel bir deneyimdir. Tarihle yoğrulmuş bu harika şehir, sizi sadece günümüz Türkiye'sine değil, çağlar boyunca dünyanın bu köşesinden geçen medeniyetlerin zenginliğini de tanıtacaktır. Özellikle gezilecek dini yerler açısından çok zengin olan Antalya’da her dinin tarihine de şahitlik edeceksiniz. Antalya keşfedilecek yerler listesi yapıyorsanız hazırladığımız makaledeki dini yerleri de eklemek isteyebilirsiniz. 

Sultan Alaadin Camii

Antalya’nın mücevheri Sultan Alaaddin Camii Kaleiçi'nin arka sokaklarında yer almaktadır. Hayata 1834'te Yunan Ortodoks Panhagia Kilisesi olarak başladı ve 1958'de bir camiye dönüştürüldü. Eşsiz bir şekilde Antalya'da, dua yıldızının karmaşık yıldız motifleriyle orijinal boyalı tavanı korunmuştur. Resmi açılış saatleri yoktur, ancak cami genellikle öğlen namazından sonra öğleden sonra açıktır. Kapıyı açık gördüğünüzde ziyaret edebilirsiniz.

Mehmet Paşa Camii

Tekeli Mehmet Paşa Camii Beylerbeyi Vali Tekeli Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bina 1886 ve 1926'da kapsamlı bir şekilde onarılmıştır. Pencerelerin üstündeki ve kubbenin tabanı üzerindeki renkli fayanslardaki güzel Arapça yazıtlara dikkat edin.

Yenikapı Rum Kilisesi

Antalya’nın bu küçük 19.yüzyıl kilisesi 2007 yılında yenilmiştir. Başta freskler olmak üzere el oyması süslemelere sahip hoş bir iç mekan da huzur verici bir havası vardır.  Rum Ortodoks Hristiyanlarına hizmet veren kilise, Aziz Alypios olarak da bilinmektedir.

Aziz Nicholas Kilisesi

Demre'nin en ünlü ve dünya çapında bilinen antik bir Bizans Kilisesidir. Noel Baba Kilisesi olarak da bilinir. Binlerce turist her yıl sadece bu kiliseyi ziyaret ederek ayinlere katılabilmek için Antalya’ya gelmekteler.

Antalya İncil Kilisesi ve Aziz Paul Kilisesi:

Turistlerin yanı sıra Antalya’ya yerleşmiş ve  yaşayan birçok yabancı uyruklu ve Hristiyan kişi bulunmaktadır. Bu yüzden  şehirde birçok kilise bulunmaktadır. Aktif halde çalışan İncil Kilisesi Protestan Hristiyanların sık sık ziyaret ettiği kiliselerden biridir. Bir diğeri de Aziz Paul Kilisesidir. Antalya’da İncil Kilisesi ile Aziz Paul Kilisesi yan yanadır.

Aya Yorgi Kilisesi

Antalya’nın en özel etkileyici yerlerinden biri olan Kaleiçi, Liman’dan başlayarak yukarıya doğru Antalya’ya özgü yerleşimi ile muhteşem bir konumun sahibidir. Yıllar boyu iyi şekilde korunmasıyla ön plana çıkan tarihi evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları İyi korunmuş tarihi evleri ve taş sokakları geçmişten günümüze küçük bir yolculuk yapmanızı sağlar. Şimdi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri tarafından hayata geçirilmiş Kaleiçi Müzesi aslında bir zamanların Aya Yorgi Kilisesi olarak bilinmektedir.

Kesik Minare Cami (Panagia (Bizans) Kilisesi)

Milattan Sonra 2.yüzyılda Roma Tapınağı iken, 7. Yüzyılda Bizanslıların Meryem Ana için bir Bizans Kilisesi’ne dönüştürülmüştür. Bu sıralarda yaşanan Arap saldırıları sonrası ağır hasar gören kilise, 9. Yüzyılda tekrar onarılmıştır. 13.yüzyılda Anadolu Selçukluları’nın Antalya’yı ele geçirmesiyle kilise bu kez bir başka ibadethaneye yani Cami’ye çevrilmiş ve minare eklenmiştir. 1361'de Antalya Kıbrıs Haçlı kralı tarafından alındığında ise tekrar kilise oldu. Cami bölümünün bulunduğu kısım bir yangında yıkıldı. Tapınak, kilise, cami süreçlerini yaşayan bugünkü adıyla Kesik Minare Cami 1800'lerden bu yana bu ismi taşımaktadır. 2019'da yenilerek 123 yıl boyunca eksik olan üst koni ve şerefe balkonları da restore edilmiştir.  

Yivli Minare

Antalya Kaleiçi semtinde yer alan Yivli Minare,  13. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiştir. Minare’nin I. Aleaddin Keykubat ya da Mübazereddin Ertokuş tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Yivli Minare Cami bir Külliyedir. Zincirkıran Mehmed Bey ve Nigar Hatun türbeleri,, Atabey Armağan medreseleri, mevlevihane ve hamamdan oluşan yapılar birlikteliğidir. Yivli Minare Camisi, Alâeddin Camii ve Cami-i Atik diye de bilinmektedir ve Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden biridir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —