Amonyum Sülfat

Şeker gübresi ya da diğer ismi ile amonyum sülfat bitkisel üretimde yaygın olarak kullanılır. Yapı itibariyle şekere benzemesinden dolayı çiftçiler arasında şeker gübresi ismi de tercih edilir. Çeltik, çay ve tahıl ürünleri için idea

Yaşam 31.12.2021 10:45:06 0
Amonyum Sülfat
Tarih: 01.01.0001 00:00

Şeker gübresi ya da diğer ismi ile amonyum sülfat bitkisel üretimde yaygın olarak kullanılır. Yapı itibariyle şekere benzemesinden dolayı çiftçiler arasında şeker gübresi ismi de tercih edilir. Çeltik, çay ve tahıl ürünleri için ideal olan bu gübre %24 oranında kükürt ve %21 oranında azot içerir. 150 yılı aşkın süredir kullanılan şeker gübresi amonyum formundaki azot kaynağıdır. Kokusuz ve beyaz renkli olan gübre inorganik haldedir. Alkol, su ve benzinde çözünür, üre gübresine kıyasla suda daha az dağılır.

Sebzelerin beslenmesi için önemli bir yere sahip olan sülfür ve nitrojen aslen inorganik bir tuzdur. Doğrudan uygulanabileceği gibi isteğe bağlı olarak kompoze ve NPK gübreler ile de karıştırılabilir. Suda iyi çözünen gübre gri, beyaz ve gri bej rengine sahiptir. Bu sayede daha kullanışlı hale gelir.

Amonyum Sülfat Nedir?

Açık sarıdan griye farklı renklere sahip olan amonyum sülfat kristal yapılı bir gübredir. Asidik özelliğe sahip olduğundan kireçli ve nötr topraklarda kullanılır. Topraktaki asit miktarını artıran bu gübre asitli topraklara verileceğinde mutlaka az miktarda kireçle birlikte dökülmelidir. Genellikle ekim sırası uygulama için daha uygundur. Bu sayede bitkilerin büyümesi daha da hızlanacak, bitki fosforu daha iyi alacaktır.

Bitkinin kükürt gereksinimini karşılayan şeker gübresi yeteri miktarda kullanılmalıdır. Eğer gerek duyulan miktardan az verilirse bitkinin gelişimi daha az olur. Mantar, zararlı bitki ve böcek öldürücü su bazlı tarımsal spreylerle birlikte uygulanabilir. Ayrıca amonyum tuzunun hazırlanmasında da etkilidir. Doğru şekilde kullanıldığında yüksek verim sağlayan gübre kireçli topraklarda toprağın ph dengesinin ayarlanmasında etkilidir. Kök ve sapların incelmesine engel olur, bitkileri daha dayanıklı hale getirir. Bitki ve kök gelişiminde doğrudan fayda sağlayan gübre kükürt eksikliği ve kuraklık hallerinde işe yarar.

Amonyum Sülfat Fiyatları

Şeker gübre amonyum sülfat fiyatları dönemler itibariyle değişiklik gösterir. Sülfirik asit ve amonyak gazının tepkimesi ile elde edilen gübre genellikle elli kilogramlık paketlerde satışa sunulur. Piyasa durumuna göre fiyatlar farklılaşmakta olup online alışverişlerde en uygun fiyat tekliflerini bulmanız mümkündür. İnternet mağazasından verilen tüm siparişler adrese teslim edilir. Son altı aylık fiyat trendleri incelendiğinde fiyatların artış eğiliminde olduğu görülecektir.

Fiyatlandırmalar gübre çeşitlerine göre yapılır. Genellikle indirimli fiyatlardan satılan gübrelerde ticari ve organik gübre şeklinde sınıflandırma vardır. Tahıllar, bostan, sebze, bağ ve meyve ağaçlarında kullanılacak gübre miktarları ile türleri birbirinden farklı olabilir. Dekar başına 25 kilogram şeker gübre atılmakta olup satın alma sırasında miktar ayarlamasını dikkatli yapmak gerekir. Böylece gübreleme eksiksiz olarak yapılacaktır.

Amonyum Sülfat Çeşitleri Ve Özellikleri

İçeriği incelendiğinde amonyum sülfat yani şeker gübre renk olarak farklılık gösterse de bileşen olarak genellikle aynıdır. Azot ve kükürt içeren gübre granül yapıdadır. Açık kahverengi, yeşil, gri ve açık sarı versiyonları vardır. Depolama sırasında ekstra özen gerektiren gübre üre gübresi ile aynı ortama koyulmamalıdır. Havalandırılmış ve kuru ortamda muhafaza edilen şeker gübresi için güvenlik önlemlerine uyulmalıdır. Gündüz ve gece sıcaklık farkının fazla olduğu ortamlarda gübrelerin muhafazasına ekstra özen gösterilmelidir. Elle temas edilmesi gereken hallerde türü ne olursa olsun mutlaka eldiven kullanılmalı, cilt ile temastan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda doğrudan güneş ışığı ile teması da önlenmelidir. Nemli ortamlarda depolanamayan bu gübreler fiziksel bozulmalara karşı korunmalıdır. Kullanımı ve muhafazası ile ilgili kapsamlı bilgiye https://www.hortiturkey.com/yazilar/amonyum-sulfat-gubresi-nedir aracılığıyla ulaşabilir, şeker gübresi ve diğer gübre türlerinin kullanım şekli, alanları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR