İlahiyatçı yazar Osman Ünlü: "Ramazan ayı hilalin yani yeni ayın görülmesi ile başlar"

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, “Ramazan ayı, hilalin yani yeni ayın görülmesi ile başlar. Hilali görmeden önce yapılan hesap ve takvim ile başlamanın caiz olmadığını, İbni Âbidîn, Eşi’at-ül-leme’ât ve Ni’met-i islâm sahiple

Genel 5.05.2019 12:21:36 0
İlahiyatçı yazar Osman Ünlü: "Ramazan ayı hilalin yani yeni ayın görülmesi ile başlar"
Tarih: 01.01.0001 00:00

İlahiyatçı yazar Osman Ünlü, “Ramazan ayı, hilalin yani yeni ayın görülmesi ile başlar. Hilali görmeden önce yapılan hesap ve takvim ile başlamanın caiz olmadığını, İbni Âbidîn, Eşi’at-ül-leme’ât ve Ni’met-i islâm sahipleri bildirmişlerdir” dedi.

Türkiye Gazetesi yazarı ilahiyatçı Osman Ünlü, Ramazan ayı öncesi oruç ibadetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Osman Ünlü, "Ramazan ayının başladığının bilinmesi için gökte hilâlin, yeni ayın görülmesi gerekir mi? Eğer böyle bir durum yoksa nasıl hareket edilir?" şeklindeki sorular üzerine, “Bu konuda Merâkıl-felâhdaki hadis-i şerifte; Ay’ı görünce oruç tutunuz! Tekrar görünce, orucu bırakınız! buyuruldu. Bu emre göre, Ramazan ayı hilalin yani yeni ayın görülmesi ile başlar. Hilali görmeden önce yapılan hesap ve takvim ile başlamanın caiz olmadığını, İbni Âbidîn, Eşi’at-ül-leme’ât ve Ni’met-i islâm sahipleri bildirmişlerdir” dedi.

Şaban ayının 30’uncu gecesi Güneş batınca hilali aramak ve görünce gidip kadıya haber vermenin vâcib-i kifâye olduğunu ifade eden Ünlü, “Ramazan ayının girmiş olması için şabanın 29. günü, gurub vaktinde hilali yani gökte yeni ayı aramak ve Ay’ı görmek, eğer görülmezse şaban ayını 30 güne tamamlamak lazımdır. Şabanın 30. günü öğle namazı zamanına kadar oruç tutup, o gün Ramazan olduğu ilan edilmezse orucu bozmak lazım olur. Bozmayıp oruca devam etmek tahrimen mekruhtur. Ramazan’a hilali görmeden başlayıp, 29. gecesi bayram hilali görülürse, şaban rüyet ile başlamış ise, bayramdan sonra bir gün kaza edilir. Rüyet ile başlamamış ise, iki gün kaza tutulacağı Hindiyye ve Kâdîhânda yazılıdır. Bulutlu havada hilali bir adil Müslüman kadın veya erkeğin gördüm demesi ile, açık havada ise birçok kimsenin şahadet etmesi, söylemesi ile, kadı Ramazan olduğunu ilan eder. Kadı bulunmayan yerlerde hilalin bir adilin gördüm demesi ile Ramazan olur. İki adilin gördüm demeleri ile bayram olur. Adil demek, büyük günah işlemeyen ve küçük günaha alışık olmayan demektir. Adaleti şüpheli olanın da sözü kabul olunur. Ramazan’a ve bayrama takvim ve hesap ile başlamak caiz olmadığı Fetâvâ-ı Hindiyye’de de yazılıdır. Hadîkada deniyor ki: ’Bidat sahibi olan yani yetmişiki fırkanın hepsi, Ehl-i kıble oldukları hâlde, adil değildirler.’ Dürr-ül-muhtâr’da şahitliği anlatırken deniyor ki: ‘Müslümanı kötülemek günahtır. Adaleti yok eder. Şahitliği kabul olmaz.’ Bunun için Ramazan’ın, bayramın ve hac zamanının gelmesini ve iftar ve namaz vakitlerini anlamakta ve bütün din işlerinde mezhepsizlerin sözlerine uymak caiz değildir. Şabanın otuzuncu gecesi, bir şehirde hilal görülünce bütün dünyada oruca başlamak lazım olur” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR