Bu ilçede oruç ve sahur vakti sirenle duyuruluyor

DENİZLİ’NİN BULDAN İLÇESİNDE HER RAMAZAN AYINDA İFTAR VE SAHURDA ÇALINAN SİREN BAKIMDAN GEÇİRİLDİ. YAKLAŞIK 100 YILLIK OLDUĞU TAHMİN EDİLEN VE ‘RAMAZAN BORUSU’ OLARAK BİLİNEN SİRENDEN TÜRKİYE’DE SADECE 3 TANE OLDUĞU ÖĞREN?

Genel 2.05.2020 14:38:33 0
Bu ilçede oruç ve sahur vakti sirenle duyuruluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Denizli’nin Buldan ilçesinde her Ramazan ayında iftar ve sahurda çalınan siren bakımdan geçirildi. Yaklaşık 100 yıllık olduğu tahmin edilen ve ‘Ramazan Borusu’ olarak bilinen sirenden Türkiye’de sadece 3 tane olduğu öğrenildi.

Yüz yıllık olduğu tahmin edilen siren bakımdan geçirildi. Buldan’ın en önemli sembollerinden olan ve Ramazan ayının her günü sahurda iki kez ve iftarda bir kez olmak üzere öten siren bakımdan geçirilerek bu yılda hizmet veriyor. Sireni eski İzmir Belediye Başkanlarında Buldanlı Doktor Behçet Uz tarafından ilçeye hediye edildiği öğrenildi. 2 adet motoru bulunan sirenin bu yılki bakımını yapan bobinaj ustası Kadir Başözen, ilçede ‘Ramazan Borusu’ olarak bilinen sirenle ilgili şunları söyledi:

“Eskiden 3 adet motoru olup 3 ayrı ses çıkardığını duymuştum. Şimdi ise iki motoru bulunuyor. Sirende bulunan iki tane ayrı ayrı motordan alttaki motor ince ses tonu verir, üstteki motor kalın borazan sesini verir. Toplam sirenin ötüşü kırk saniye sürüyor. Genel bakımlarıyla birlikte üstteki motorun sarımını da yaptık. Rulmanları değişti. Ayrıca şemsiye gibi olan kalın saçları da boyanarak daha da güzel bir görünüm ve sağlamlık açısından da iyi duruma geldi. Genel olarak Türkiye’de bununla birlikte 3 adet var. Buldan’a sembol olmuş sirenimiz artık uzun yıllar hizmet verebilecek duruma geldi” dedi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR