35 yıldır insanları manileriyle sahura uyandırıyor

Osmanlı tarihinden bu yana Türk kültüründe Ramazan aylarında ayrı bir öneme sahip olan davulla sahura kalkma geleneği sürüyor. Ramazan ayında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde de davulcular manileriyle vatandaşları sahura kaldırıy

Genel 14.05.2019 11:01:00 0
35 yıldır insanları manileriyle sahura uyandırıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Osmanlı tarihinden bu yana Türk kültüründe Ramazan aylarında ayrı bir öneme sahip olan davulla sahura kalkma geleneği sürüyor. Ramazan ayında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde de davulcular manileriyle vatandaşları sahura kaldırıyor.

Davul sesi ile vatandaşları sahura kaldıran davulcular, yüzyıllardır süren geleneği devam ettiriyor. Ramazan ayı boyunca davul çalarak vatandaşları sahura kaldıran davulcular, aile bütçesine de katkı sağlıyor. Davulcular, her mahallede farklı manilerle vatandaşları sahura kaldırıyor. Ceylanpınar ilçesinde vatandaşları sokak sokak gezerek davul ve manileriyle sahura uyandıran davulcu Mehmet Emin Karadağ, Ceylanpınar’da 35 yıldan bu yana bu işi yaptığını söyledi. Ramazan’ın 11 ayın sultanı olduğunu ifade eden Karadağ, “Biz de Ramazan’da göreve çıkıyoruz. Sokak sokak gezerek, davul sesi eşliğinde seslendirdiğimiz manilerle Ceylanpınar halkını sahura uyandırıyoruz. Mahalle halkı bizden çok memnun. Biz bu işi profesyonel olarak yapıyoruz. İlçe halkından çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ramazan davulculuğu Osmanlı döneminden gelen bir gelenek. Biz de çocukluk yaşlarında elimize aldık davulu. 35 yıldır bu görevi yapıyoruz” dedi.

Mahalle sakinlerinden talep geldiğini aktaran Karadağ, “Mahalle sakinlerinden mani istekleri de alıyoruz. Bazıları farklı maniler istiyor. Tabi olmaz demiyoruz. İstekleri de yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Karadağ, Ramazan boyunca insanları uyandırdıkları içinde bahşişlerle evlerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR