Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş alanların kazanılması için uygulanan proje meyvelerini vermeye başladı

Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş alanların tekrar tarıma kazandırılması amacıyla uygulamaya konulan ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi’nin (SAY) meyvelerini vermeye başladığını belirten Tarım ve Orman

Ekonomi 16.09.2020 11:24:54 0
Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş alanların kazanılması için uygulanan proje meyvelerini vermeye başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarım vasfını kaybetmeye yüz tutmuş alanların tekrar tarıma kazandırılması amacıyla uygulamaya konulan ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi’nin (SAY) meyvelerini vermeye başladığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Belirlenen pilot alanlarda uyguladığımız proje sayesinde alandan alınan verim yaklaşık yüzde 26 arttı” dedi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin amacının arazi bozulumu, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin korunması, tarım ve orman alanlarının verimli kullanımı ve dolayısıyla yönetiminin sürdürülebilirliği olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, “2018 yılında başlattığımız ve pilot çalışma sahası olarak Konya Kapalı Havzası’nı seçtiğimiz proje kapsamında 11 adet elma bahçesi ile 15 adet şeker pancarı ve 13 adet mısır tarlası kuruldu. Kurulan bu araziler aracılığı ile çiftçilerimize etkin sulama sistemi uygulaması gösterildi. Bu kapsamda elma bahçelerine toprak altı sulama, mısır ve şeker pancarı tarlalarında damla sulama sistemleri kuruldu. FAO destekli projede kurulan sistemlerin toplam maliyeti 400 bin doları buldu” ifadelerini kullandı.

“Verim yüzde 26 arttı”

Proje kapsamında bölge çiftçilerine programlı sulama konusunda eğitimler verildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Pilot uygulama alanlarında programlı sulamaya dair ilk sonuçları ise almaya başladık. Yapılan çalışmalar sonucunda örnek arazilerde programlı sulama ile yüzde 25.8 su, yüzde 26.6 enerji tasarrufu edilirken, verim yaklaşık yüzde 26 arttı” değerlendirmesinde bulundu.

Projenin hedefinin bozulmuş arazilerin rehabilitasyonu, iklim dostu tarım uygulamaları ve sürdürülebilir arazi yönetimi olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Pilot alanlardan aldığımız bu olumlu sonuçlar bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için büyük umut vadediyor. Bu bağlamda uygulamanın ülke çapında yaygınlaştırılması maksadıyla çalışmalarımıza hız vererek devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR