Palandöken: “İlk iki ayda 3 milyon turist ülkemizi ziyaret etti”

‘Dünya Turizm Haftası’ sebebiyle yazılı bir açıklama yaparak, turizmin bir ülke için en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemiz, turizmin her dalına uygun geniş bir seçenek

Ekonomi 15.04.2019 10:58:42 0
Palandöken: “İlk iki ayda 3 milyon turist ülkemizi ziyaret etti”
Tarih: 01.01.0001 00:00

‘Dünya Turizm Haftası’ sebebiyle yazılı bir açıklama yaparak, turizmin bir ülke için en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemiz, turizmin her dalına uygun geniş bir seçenek yelpazesine sahip. Bu yıl ilk iki ayda 3.2 milyon turist ülkemizi ziyaret etti. Potansiyelimizi tanıtım ve reklamlarla destekleyerek 4 yılda 70 milyon turist hedefini rahatlıkla yakalayabiliriz. Bacasız fabrika olan turizm sektöründe artışın sürekliliğinin sağlanabilmesi ve turizm gelirlerinin artırılabilmesi için bazı tedbirler de almamız gerekiyor” dedi.

Turizmin her kalemine seçenek sunabilen bir potansiyelimiz var

Ülkemizin turizm konusunda büyük bir potansiyeli olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Turizm, özellikle gelişmekte olan ülkelerin, döviz girdisi bakımından en önemli gelir kaynaklarından birisi. Bizim ülkemiz de dört bir yanıyla turizm potansiyeli çok yüksek bir ülke. Kongre turizmi, yaz turizmi, kış turizmi, sağlık turizmi, termal turizm, gastronomi turizmi, kültür turizmi gibi birçok kalemde seçenek sunan geniş bir yelpazemiz var. Bu yelpazeye dizi ve filmlerin ihracatı, dünyanın en büyük havalimanlarından birine sahip olmak gibi birçok noktada destek sağlıyor. Aynı zamanda turizm sektörü işsizliğe de çözüm olarak istihdamın artmasına yarıyor. Öyle ki 2015’te 600 bin kişi bu sektörde çalışırken bu rakam 2018’de 1 milyona kadar yaklaştı” diye konuştu.

“İlk iki ayda 3.2 milyon turist ülkemizi ziyaret etti”

Turizmde hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenlerden söz eden Palandöken, “Geçtiğimiz hafta açıklanan Reform Paketi’nde, Turizm Master Planı Eylül ayında kamuoyuyla paylaşılacak. 4 yıl içinde 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşmak için tanıtımlara daha fazla ağırlık vermeliyiz. Özellikle yerli ürünlerin tanıtımı gastronomi turizminde önemli bir paya sahip. Bunun yanı sıra turist sayısı hızla artsa da turist başına yapılan harcama istenilen seviyelere gelmiş değil. Turist başına harcamayı en az 80 Euro ve üzerine taşımak için önemli tedbirler almak gerekiyor. Bunun için öncelikle “herşey dahil” sistemden vazgeçilmesi, turistin hem doğal güzelleri görmesi hem de çevredeki esnaftan alışveriş yapması turizm gelirlerini artıracaktır. Dünya Turizm Haftası 15 - 22 Nisan tarihleri arasında 38. kez kutlanacak. Turizm potansiyelimizi her geçen gün daha da iyi değerlendirdiğimiz, mevsimsellikten kurtardığımız günler diliyorum” şeklinde söyledi.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR