Davul Nedir?

Davul insanoğlunun varlığından beri bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir. Yapımı ve çalması diğer çalgılara göre daha basit olmasından dolayı, çalgının sesinin yüksek olmasından dolayı eski dönemlerde kullanılmıştır.

Ekonomi 22.12.2021 14:49:41 0
Davul Nedir?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Davul insanoğlunun varlığından beri bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir. Yapımı ve çalması diğer çalgılara göre daha basit olmasından dolayı, çalgının sesinin yüksek olmasından dolayı eski dönemlerde kullanılmıştır. Genelde ahşap ya da hafif metalden yapılmış kısa silindirik bir gövdeye gerilmiş deriden yapılır. Şekli, boyutu ya da deseni değişse de hemen hemen her ülkede kullanılan bir çalgıdır. Fakat çokça çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliğin nedeni de budur. Her kültürün kendine özgü bir ses, alet istemesidir.

Davulun Tarihçesi

Davulun ilk bilinen türlerinin geçmişi tarih öncesi devirlere dayanır. Davulun yapıldığı maddelerin bulunması ve yapılması kolay olduğu için çok eski zamanlarda bile malzeme sıkıntısı çekilmeden yapılmıştır. Eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Asurluların bu çalgıyı kullandığı bilinmektedir. Bu eski medeniyetler davulu sadece çalgı aleti olarak değil çeşitli işçilerin ve ya gemilerde kürek çeken insanların birlikte hareket etmesi için de kullanmıştır. Afrika yerli halkı günümüzde de davulu kullanmaktadır.

Davul Nasıl Yapılır?

Çeşitli yörelerde yapılan ve kullanılan davul bu yörelere göre değişiklik gösterir. Davul yapımın da kullanılacak deri çeşitli yöntemler kullanılarak bir süre gerdirilmiş olarak bekler. Deri gerilmeye alındığında ahşaptan kasnağı ahşap ıslatılarak şekillendirilir. Kasnak şeklini alınca bu deriler kasnağa geçirilir.

Kasnağa geçirilen deri istenilen sesi alıncaya kadar gerilmeye devam edilir. Genelde kullanılan deri dana, keçi ya da koyun derisidir. Germe işlemi tamamlandığında çapraz olarak kasnağa ip yardımıyla bağlanır ve davul son halini alır. Eğer davul yine de istenilen sesi vermiyorsa ipler yardımıyla tekrar sıkılır. Ayrıca davulun kullanılmasından sonra zamanla iplerinde gevşemeler olabilir. Gevşemelerden dolayı davulun sesi de değişmeye başlar. Davulun iplerinin belli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Davulun Çeşitleri

Eski tarihlerde davul basit bir şekilde üretilirdi. Sadece ritim tutmak için çalınırdı. Müzik geliştikçe davul da Modern orkestralarda yer almaya başladı. Bu çalgılar akort edilebilir ve çeşitli tonlarda çalınabilir. Metalden yapılan kesik yarım daire şeklinde olan davul türüne timballer denir. Bu türden başka davulun bongo, konga, bas davul, kirişli davul ve trampet çeşitleri de vardır.

Kaynak: sikayetduragi.com


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR