Çin, bilim ve teknoloji alanında uluslararası işbirliğini hedefliyor

Çin’in bilim ve teknoloji topluluğunun liderleri, uluslararası işbirliğini derinleştirmek ve daha fazla katılımcı kazanmayı hedefliyor.

Ekonomi 13.05.2019 11:23:20 0
Çin, bilim ve teknoloji alanında uluslararası işbirliğini hedefliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çin’in bilim ve teknoloji topluluğunun liderleri, uluslararası işbirliğini derinleştirmek ve daha fazla katılımcı kazanmayı hedefliyor.

Çin’in bilim ve teknoloji topluluğunun liderleri, uluslararası işbirliğini derinleştirmek ve daha fazla katılımcı kazanmayı hedefliyor. Çin’in Kuşak ve Yol Bilim, Teknoloji ve İnovasyon İşbirliği Aksiyon Planını ilan etmesinden sonra Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MOST) tarafından bu planın uygulamaya konulduğu belirtildi. Bilim ve Teknoloji Bakanı Wang Zhigang, MOST’un insanlar arası bilim ve teknoloji alışverişi, ortak laboratuvarların inşası, bilim parklarında işbirliği gerçekleştirilmesi ve teknoloji transferinin teşviki vasıtasıyla uygulama aşamasını düzenlediğini dile getirdi.

Yapılan açıklamada, ’Kuşak ve Yol’ girişimini yenilik yolunda gerçekleştirebilmenin, Çin’in bilim ve teknoloji açılımını nasıl genişlettiğine ve yenilikçi başarıları diğer ülkelerle nasıl paylaştığına ilişkin somut bir eylem niteliğinde olduğu belirtildi. MOST’un ilgili taraflarla birlikte İnovasyon Yolu İşbirliği Girişimini hayata geçirmesinin, ’Kuşak ve Yol’ bilimsel ve teknolojik yenilik işbirliğinin teşvik edilmesinde önemli bir gösterge niteliğinde olduğu aktarıldı.

Çin Bilim ve Teknoloji Birliği (CAST) idari başkan yardımcısı Huai Jinpeng, bilimsel ve kültürel alışverişlerin insandan insana olan bağların temelini teşkil ettiğini ifade etti. Jinpeng sözlerine şöyle devam etti: ’’2016 yılından beri ’Kuşak ve Yol Uluslararası Bilim ve Teknoloji Organizasyonu İşbirliği Platformu Yapım Projesi’ ile birlikte ’Kuşak ve Yol Halk Bilimi ve Teknolojisi Beşeri Bilimler Ortak Değişim Planının’ uygulanması vasıtasıyla CAST, ’Kuşak ve Yol’ ve UNESCO ile birlikte ulusal bilim ve teknoloji organizasyonlarıyla uygulamacı bir işbirliğini teşvik etmiştir. Özellikle, Çin ve diğer ülkeler, akademik değişim, yetenek eğitimi, mühendislik yetkinliklerinin karşılıklı belgelendirilmesi, uluslararası organizasyonların ortaklaşa inşası alanlarında işbirliği yapacaktır’’.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR