Aliağa’da nar ekşisi kazanları kaynamaya başladı

İZMİR’İN ALİAĞA İLÇESİNDE BAŞLAYAN NAR HASADI İLE BİRLİKTE ELDE EDİLEN ORGANİK NAR EKŞİSİ YAPIMINA BAŞLANDI.

Ekonomi 26.10.2020 09:23:47 0
Aliağa’da nar ekşisi kazanları kaynamaya başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İzmir’in Aliağa ilçesinde başlayan nar hasadı ile birlikte elde edilen organik nar ekşisi yapımına başlandı.

Sanayi kenti Aliağa’da yetişen narlar tadıyla dillere destan olurken, ev kadınlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine destek için her yıl kış öncesi yaptığı nar ekşisinin zorlu üretim süreci başladı. Çıtak Mahallesi kadınlarının bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, birçok zahmetli süreci içeriyor. Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkardıkları nar suyu, koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak plastik damacanalara konuyor. Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken tüketenin de ağzını tatlandırıp vücuduna sıhhat veriyor.

“Tescilli yapıldı, desteğe ihtiyacımız var"

Çıtak Mahallesinde yıllardır atalardan kalma yöntem ile nar ekşisi ürettiklerini vurgulayan mahalle muhtarı Üstün Güleç, pandemi süreci ile birlikte sağlıklı gıdaların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Güleç, insanların yeniden geleneksel ve doğal gıdalara yöneldiklerini, nar ekşisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi yemek ve salatları tatlandırdığını söyledi.

Köylerinde uzun yıllardan beri süre gelen nar ekşisinin her evde tamamen doğal olarak kaynatıldığını, özellikle virüs salgınından sonra çok fazla rağbet gördüğünü belirten belirten Muhtar Güleç, "2020 yılı nar sezonumuz başlamıştır. Nar ekşimizle ünlü Çıtak Mahallemiz 100 yılı geçkindir bu işi yapmaktadır. Nar ekşimizi çevre illerden, çevre köylerden, çevre ilçelerden almaya gelirler. Köyümüz yeşillik ve narıyla ünlü bir köydür. Nar ekşilerini imece usulü ile komşularımızla birlikte hep beraber sırayla yapıyoruz. Kilosunu 45-50 liraya satıyoruz. Aliağa Belediyesi tarafından tescillini yaptırdık. Bir patent için müracaatımız olacak. Çıtak Nar Ekşisi olarak isim hakkı alacağız. Çıtak ve Güzelhisar Sulama Kooperatifi adı altında önümüzdeki yıl şişleme fabrikası açmayı düşünüyoruz. Aliağa Kaymakamlığımızdan, İzmir Büyükşehir Belediyesinden, Aliağa Belediyesinden bu konuda destek bekliyoruz. Şişeleme tesisi kurduğumuzda daha çok kitleye ulaşacağımızı düşünüyoruz. İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, nar ekşimizi duydu. Köy kadınlarımızla nar ekşisi yapımına yardımcı oldular" dedi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR