Peru’nun Madre de Dios bölgesinde 60 günlük acil durum ilan edildi

Peru hükümeti, Peru’nun Madre de Dios bölgesinde 15 bin kişinin evlerini terk etmesine neden olan sel felaketinin ardından 60 günlük acil durum ilan etti.

Çevre 24.02.2021 14:02:58 0
Peru’nun Madre de Dios bölgesinde 60 günlük acil durum ilan edildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Peru hükümeti, Peru’nun Madre de Dios bölgesinde 15 bin kişinin evlerini terk etmesine neden olan sel felaketinin ardından 60 günlük acil durum ilan etti.

Peru’nun Madre de Dios bölgesinde Pazartesi günü yaşanan sel felaketinde, bin 500 ev ve 3 bin hektarlık tarım arazisinin selden etkilenmiş, bölgede birçok eve elektrik ve su ulaştırılamamıştı. Bölgede 15 bin kişi ise sel nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Yaşanan felaketin ardından Peru hükümeti, Madre de Dios bölgesinde 60 gün boyunca acil durum ilan etti. Peru ordusu insani yardımlar çerçevesinde yatak, çarşaf, mutfak eşyaları, sineklikler, kişisel hijyen ve temizlik ürünleri dahil olmak üzere yardım malzemeleri dağıtmak için Peru Ulusal Sivil Savunma Enstitüsü (INDECI) ile birlikte çalışmalarına devam ediyor.

Peru Çevre Bakanı Gabriel Quijandria, "Puerto Maldonado’ya yakın ve uzak bölgelerin üzerinden uçtuk ve gerçek şu ki, durum endişe verici. Laberinto gibi birkaç kasabada ciddi hasar var" ifadelerini kullandı. Bakan, Peru ordusunun bölgeye insani yardım sağlamak adına çalışmalar yürüttüğünü de kaydetti.

Madre de Dios bölgesinde yer alan Puerto Maldonado kentine, 19 Şubat tarihinde 150,8 milimetre yağmur düştüğü kaydedilmiş, Peru Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisi (SENAMHI) tarafından yapılan açıklamada, Peru’nun Tambopata eyaletinin Laberinto bölgesinde yer alan Amaru Mayo hidroloji istasyonundaki Madre de Dios Nehri’nin "kırmızı alarm" seviyesinde olduğu belirtilmişti. Bazı düşme belirtileri görülmesine rağmen nehirde 22 Şubat tarihinde yapılan ölçümlerde akış miktarı 25.868,5 m3/sn olarak tespit edilmişti. Yapılan ölçümün sonucunda ise miktarın, 21 bin m3/sn’lik kırmızı alarm seviyesinin üzerinde olduğu bildirilmişti.

Peru’da sel bir çok bölgeyi etkisi altına aldı

INDECI tarafından yapılan açıklamada, 20 Şubat’ta yaşanan şiddetli yağışların ardından Coronel Portillo eyaletinin Masisea bölgesinde 25 ailenin etkilendiği, Ucayali Bölgesi de dahil olmak üzere Peru’nun birçok bölgelesinde Şubat ortasından bu yana şiddetli yağışların sel ve toprak kaymalarına neden olduğu belirtilmişti. INDECI, 21 Şubat’ta şiddetli yağışların ardından, Chanchamayo eyaletinde, Junin bölgesinde, La Merced ve Chanchamayo ilçelerinde toprak kaymaları ve seller meydana geldiğini ifade etmişti. Loreto Bölgesi’nde yer alan Contamana’da ise Ucayali Nehri’nin seviyesinde yükselme tespit edilmesinin ardından sel uyarısı yapılmıştı.

Sel Brezilyayı da vurmuştu

Yaşanan sel felaketinde Brezilya’nın Peru ile komşu bölgelerinden olan Acre eyaleti de etkilenmiş. 22 Şubat itibarıyla eyalet hükümeti birçok bölgede toplamda 100 binden fazla kişinin etkilendiğini aktarmıştı.

Acre eyaletinde yer alan Cruzeiro do Sul bölgesindeki Juru Nehri, 19 Şubat’ta 14,31 metre ile rekor seviyelere ulaşmış ve 2017 yılı Şubat ayında bir önceki rekor olan 14,24 metreyi geçmişti.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR