Bolu Valiliğinden ’yabancı uyruklu vatandaşlara yardım’ açıklaması

Bolu Valiliği, il genelinde toplam 11 bin 918 yabancı uyruklu vatandaşın yaşadığını ve Türkiye vatandaşlarının haklarının yabancı misafirlere verildiği yönündeki sözlerin doğru olmadığını açıkladı.

Bolu 13.04.2019 13:09:38 0
Bolu Valiliğinden ’yabancı uyruklu vatandaşlara yardım’ açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bolu Valiliği, il genelinde toplam 11 bin 918 yabancı uyruklu vatandaşın yaşadığını ve Türkiye vatandaşlarının haklarının yabancı misafirlere verildiği yönündeki sözlerin doğru olmadığını açıkladı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, ‘yabancı uyruklulara ayni ve nakdi yardım yapmayacağım’ şeklindeki açıklamasının kamuoyunda geniş yankı bulması üzerine, Bolu Valiliğinden yabancı uyruklu şahıslarla ilgili açıklama yapıldı. İstatistiki bilgilerin de verildiği açıklamada, “Bolu il genelinde ikamet iznine sahip 2 bin 604, uluslararası koruma veya geçici koruma kapsamında ise 9 bin 314 şahıs olmak üzere toplam 11 bin 918 yabancı uyruklu şahıs bulunmaktadır. 11 bin 918 kisinin, 6 bin 539’u Iraklı, 2 bin 379’u Suriyeli, bin 391’i Afganistanlı, 450’si İranlı, 109’u Türkmenistanlı, bin 50’si ise Azerbaycan, Tacikistan, Gürcistan, Filistin, Rusya, Ukrayna ve diğer ülkelerdendir. . İlimizde kalan ve ihtiyaç sahibi olan misafirlerimize yapılan en önemli yardımlar Birleşmiş Milletler Gıda Fonu tarafından finanse edilen ’Sosyal Uyum Yardımı’ ve yabancılara yönelik şartlı eğitim yardımlarıdır. Bu yardımlarda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiş şartlara uygun olmak kaydıyla valiliğimizin kontrol ve koordinesinde yapılmaktadır. Bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilen ’yardıma muhtaçtır’ kararı üzerine Kızılay tarafından verilen Kızılay Kart ile ve yine Kızılay tarafından doğrudan şahısların hesabına (Birleşmiş Milletler Gıda Fonundan aktarılan ödeneklerden) yatırılmaktadır” denildi.

Bolu’da ve ülkede bulunan her yabancının devletten yardım almadığı, devletin koyduğu kurallar çerçevesinde muhtaç olduğu tespit edilen yabancılara gerekli yardımların yapıldığı ve yardımların devam edeceğinin belirtildiği açıklamada, “Sosyal Uyum Yardımı aylık kisi bası 120 TL olup, Bolu İl genelinde halen 560 hanede, 3 bin 9 kişiye aynı şekilde Birleşmiş Milletler Gıda Fonundan aktarılan ödenekten yardım yapılmaktadır. Ayrıca, ağır engelli bireyi bulunan ailelere de yine Birleşmiş Milletler Gıda Fonundan finanse edilen ödenekten aylık 600 TL ek ödeme yapılmaktadır. İlimizde bu şekilde halen 33 şahıs / ailesi yardım almaktadır. Şartlı eğitim yardımı ise 35 TL ile 60 TL arasında öğrencinin okuduğu okula göre değişmektedir. Şartlı eğitim yardımı da Kızılay kartla ödenmektedir. Kararı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir. İhtiyaç sahibi kişilerin belirlenmesindeki kriterler Türk vatandaşlarına uygulanan kriterlerdir” ifadelerine yer verildi.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR