Aydın’da doğdu tüm ülkeye yayılıyor

Aydın’da Tales Matematik Müzesi Bünyesinde 2015 Yılında Temeli Atılan Leonardo Da Vinci İcatlari Müzesi, İzmir Ve Kuşadası’ndan Sonar Ankara’da Da Açıldı.

Aydın 3.10.2019 13:38:13 0
Aydın’da doğdu tüm ülkeye yayılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Aydın’da Tales Matematik Müzesi bünyesinde 2015 yılında temeli atılan Leonardo Da Vinci İcatları Müzesi, İzmir ve Kuşadası’ndan sonar Ankara’da da açıldı.

Ölümünün 500. Yıl dönümünde değişik etkinliklerle Da Vinci Yıl ilan edilen Leonardo Da Vinci İcatlar Müzesi’nin Ankara’da 15 Ocak 2020’ye kadar açık kalacağı belirtildi. Da Vinci’nin 500 yıllık notlarından yararlanarak el işçiliği ile oluşturulmuş 28 icadının yer aldığı Müze Armada AVM’de sergilenmeye başladı.

Tales Matematik Müzesi’nin katkıları ile 15 Ocak tarihine kadar Ankara Armada AVM’de yer alacak olan sergide Leonardo Da Vinci’nin 500 yıllık notlarından yararlanarak tamamen el işçiliğiyle oluşturulmuş 28 icadı yer alıyor. Leonardo Da Vinci’nin mimarlık, mühendislik, anatomi gibi alanlardaki eskizlerinden yola çıkarak savaş makinalarını, piston, torna makinası ve tarihin ilk su kayağının sergilendiği müzeye ziyaret edenler bugün kullandığımız birçok icatta Leonardo Da Vinci’nin izlerine ve uygarlık tarihine dokunuşuna tanıklık ediyor.

Sadece Rönesans’ın değil tarihin en büyük zekalarından biri “çok yönlü zekası” olarak kabul edilen Leonardo Da Vinci, yaşamının üstünden geçen 500 sene sonra bile üstün zekasının ürünü eserleriyle hala günümüz insanını bile şaşırtıyor.

Ankara’ya ilk defa gelen bu sergide, Leonardo Da Vinci’nin çalışmalarının en etkili olanlarını bir araya getiriyor. Leonardo Da Vinci’nin ustalıkla ortaya koyduğu çizimlerin ve etkileyici eserlerinin ahşaba yeniden inşa edildiği bu sergi, Leonardo’nun akıl dünyasına dalmak isteyen ziyaretçilerden yoğun ilgi gördüğü belirtildi.

Başak Eğitim Hizmetleri Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın, “Da Vinci İcatları Sergisi’ni tarihin en önemli kişiliklerinden biri olan Da Vinci’yi daha yakından tanımak için oluşturduk. Serginin asıl amacı Da Vinci’yi ressamlık noktasındaki eserlerinin haricinde çok yönlü kişiliği ile tanıyabilmek. Sadece bir anatomist değil, sadece bir mimar değil, sadece bir mühendis değil, çok yönlü bir kişilik. Haliç’e bir köprü yapımı ile ilgili Osmanlı Devleti’ne bir mektup yazmış, bir örneğini burada inceleyebilirsiniz. 12 yıl boyunca üzerinde çalıştığı projenin Fransız askerleri tarafından parçalanmasına kadar birçok detay var bu sergide. Ayrıca burada gördüğünüz eserlerin hiç birisi yurt dışından getirilmedi ya da satın alınmadı. Yüzde yüz yerli, Aydın ilinde yapılan el emeği çalışmalar. Tümü Aydın sanayisinde, buradaki ekip arkadaşlarımızın da desteği ile yapıldı. Daha önce İtalya’dan gelen sergiler birer haftalık İstanbul, Antalya gibi şehirlere gelmişti. Yerli malzemelerle yapılan bu sergi ilk defa Ankara’da yer alıyor. Biz Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Yurt dışından getirmiş olsaydık bu mümkün olmayacaktı” diyerek bilime ve sanata ilgi duyan herkesin müzeyi ziyaret etmesini tavsiye etti.

Başak Eğitim Hizmetleri Genel Direktörü Metin Akyol ise yeni dünyada disiplinler arası ilişkiler olduğunu bunu da tarihte en iyi yapmış olan Da Vinci olduğunu belirterek “Müzik, Resim, Matematik ve Fiziği birleştiriyor. Tabi biz de bunları çocuklarımıza öğretmek istedik. Dünyanın çeşitli yerlerinde Da Vinci müzeleri var. Neden olmasın diye başlayan bir hayalimizdi ve biz bunu gerçekleştirdik. İsteyince oluyormuş. İtalya’daki müzeden daha iyi bir müze haline getirdik. Sonuçta hep beraber başardık. Yorucu bir süreci geride bıraktık. Fikir aşamasıyla birlikte 5 yıllık bir proje. Daha güzel şeyler de yapacağız. Talep geldiği takdirde yurt dışına da tabi ki gidebilir sergimiz. Daha önce yaptığımız bir matematik müzesi vardı, o Balkanlara ve Afrika’ya gitti. Sanırım Balkanlar’a ve Afrika’ya daha önce giden bir Da Vinci müzesi yok. Bizim gönül coğrafyamız çok büyük. Kardeş ülkelere de bu sergiyi götürebiliriz” dedi.

Müzenin, 10.00-22.00 saatleri arasında her gün ziyaret edilebileceği belirtildi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR