Cezayir’de protestolar sürüyor

Cezayir’de 4 Temmuz’da seçime gidileceğinin açıklanmasına rağmen ülkede gösteriler sekizinci haftasında devam ediyor.

Asayiş 12.04.2019 17:21:14 0
Cezayir’de protestolar sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Cezayir’de 4 Temmuz’da seçime gidileceğinin açıklanmasına rağmen ülkede gösteriler sekizinci haftasında devam ediyor.

Protestolar ve eski Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın ordunun baskısıyla istifasının ardından gözler seçimlere ülkede yapılacak seçimlere çevrildi. Cezayir’de geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir Bin Salih’in 4 Temmuz’da cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını açıklamasına rağmen ülkede protesto gösterileri sekizinci haftasında sürüyor. Cezayir’de, Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih’in geçici cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkan binlerce kişi sokakları doldurdu. Protestocular ellerinde “Bin Salih’e hayır. Tüm yolsuz insanların kovuşturulmasını istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Rejim karşıtı sloganlar atan göstericiler Buteflika yanlısı herkesin hükümetten uzaklaştırılmasını istiyor. Güvenlik güçleri ise protestoculara tazyikli su ile müdahale etti.

Öte yandan geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir Bin Salih, 90 günlük geçici görevi boyunca, seçimlerin özgür bir ortamda olmasını sağlayacağının garantisini verdi.

Devlet Başkanlığı koltuğunda 20 yıldır oturan ve çeşitli sağlık sorunları yaşayan 82 yaşındaki Buteflika, beşinci dönemi için aday olmuş ve protestolar patlak vermişti. Buteflika, protestolar nedeniyle 18 Nisan’da yapılması planlanan seçimleri ertelemiş, ancak büyük tepkiyle karşılanmıştı. Sivil baskıların sonucunda ordu tarafından da sözlü olarak uyarılan Buteflika, 2 Nisan’da istifa etmişti.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR