25 Mayıs 2012 Cuma

VATSO, 'Bankalar Vanlı esnafı oyalıyor'

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)’dan yapılan duyuruda, KOSGEB tarafından onaylanan kredilerin ilgili bankalarca yeterli kaynak ayrılmaması ve oyalanarak reddedilmesinin keyfi bir uygulama olduğu belirtildi.

06 Şubat 2012 Pazartesi 03:18
VATSO, 'Bankalar Vanlı esnafı oyalıyor'
adres.gen.tr
Site Ekle
Ziya Türk'ün haberi

VATSO tarafından “BASIN ve KAMUOYUNA” başlığı ile yapılan duyuruda, KOSGEB ile anlaşmalı olan bankaların,  KOSGEB tarafından depremzede Van Esnafına verilmek üzere onaylanan krediler için yeterli kaynak ayırmadığı belirtildi.

Yeterli kaynak ayırmaması nedeniyle Vanlı esnafı oyalayarak kredilerin verilmediği de belirtilen duyuru ile bir yandan kamuoyu bilgilendirildi, diğer yandan da bankaların yaptığı uygulamaya ilgililerin dikkati çekildi.

BASIN ve KAMUOYUNA

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından Van’da hayat durma noktasına gelirken, öncelikle hayatın normalleşmesi için yaptığımız çalışmalar kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu süreçte özellikle ekonomik hayatın yeniden canlandırılması için KOSGEB Başkanlığı tarafından Van için açılan 2 kredi destek programı kapsamında KOSGEB’e kayıtlı olan 7097 KOBİ  anlaşmalı olan 13 banka şubesine müracaat etmiş ancak, bankaların kullanıma açtığı krediler maalesef istenilen düzeye ulaşmamıştır.

Dün itibari ile KOSGEB tarafından açıklanan Rakamlarla Banka Şubelerinin onayladığı kredilerin oranı arasındaki fark kabul edemeyeceğimiz bir durumdur. KOSGEB’den işlemlerini bitiren KOBİ’lerimizin Bankalar tarafından oyalanması, kredi kullanımlarının bahanelerle iptal edilmesi, Vanlı tüccar, sanayici ve esnafımıza yapılan bir haksızlıktır.

KOSGEB Başkanlığı tarafından Van İçin açılan “Van İşletme Sermayesi Kredisi (30.000 TL.) için müracaat eden KOBİ Sayısı 4419. Bu firmalardan 1516 firma Banka Müdürlerinin Onayında bekliyor, 33 firmanın başvurusu Banka Genel Müdürlüğü’nde bekliyor. 99 Firma KOSGEB Başkanlığında onay beklerken, 1922 firma ise Tüm onayları bitmiş bankanın krediyi vermesini bekliyor. Ve Müracaat eden bu firmalardan 3 ay geçmesine rağmen kredi alan KOBİ sayısı 138 olup Bankalar tarafından  711 firmanın müracaatı ise red edilmiştir.

Van için ayrılan bir diğer kredi paketi olan Van Acil Destek Kredisi (100.000 TL.) için KOSGEB’e Müracaat eden KOBİ Sayısı 2678. Bu KOBİ’lerden 538 tanesi Banka Müdürlerinin onayını bekliyor, 22 firmanın müracaatı Banka Genel Müdürlüğü’nde bekliyor, 190 KOBİ’nin müracaatı ise KOSGEB Başkanlığında onay beklerken, 583 firmanın tüm onayları bitmiş, bankalar tarafından kredinin verilmesi bekleniyor.

Van Acil Destek Kredisi (100.000 TL.)’nden şimdiye kadar kredi kullanan firma sayısı 203 olup Bankalar tarafından rededilen Firma Başvuru sayısı ise 455 tir.

Bankalar Keyfi davranıyor


KOSGEB Başkanlığı tarafından deprem nedeniyle açılan 2 Kredi Paketine Toplam 7097 firma müracaat ederken, detaylar yukarıda açıklanmış olmasına rağmen 2 Kredi Paketinden şimdiye kadar toplam 341 firmanın kredi alması bankaların üyelerimizin müracaatlarını dikkate almadığını göstermektedir.

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Van’da ekonomik hayatın yeniden canlanması için yaptığımız tüm çalışmalara maalesef bankalar gerekli desteği sağlamamıştır. İyi günde üyelerimizle ilişkileri iyi olan bankaların bu zor süreçte üyelerimize destek vermesini beklemekteyiz. Bu nedenle bankaların  keyfi uygulamalarla bahane üretmeleri ve Kredi kullanımında üyelerimize KOSGEB kredileri onaylamadı  demelerinin gerçek olmadığı Rakamlarla ortadır. Bu nedenle Banka şubelerinin KOSGEB Kredilerini kullandırmamasını kabul etmediğimizi ve bu konuda gerekli tüm müracaatları yapacağımızı bilinmesini istiyoruz.

Üyelerimizden gelen bir diğer şikayet konusu ise Bankaların kendi portföyünde olmayan müşterilere kredi vermemesidir. KOSGEB Tarafından anlaşma sağlanan 13 Bankanın kendilerine müracaat eden, şartlarını yerine getiren müşterilere kredi vermesi gerekir. Beklentilerimiz bu yöndedir.

Deprem nedeniyle ekonomik hayatın büyük darbe aldığı ilimizde yapılan çalışmalar hayatın tekrar normalleşmesi yönünde olurken, Bankaların üyelerimize türlü bahaneler öne sürmesi, ipotek, teminat, memur kefil istemesi bu süreçte bizlere yapılacak en büyük haksızlıktır.


Doğu Rehberi



Doğuda Bir Marka Doğuyor…

    Yorumlar

GAZETE MANŞETLERİ

HAVA DURUMU

Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

ANKET Sonuçlar Tümü

?Evin Reisi Kim Olmalı?

NAMAZ VAKİTLERİ

Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

EN ÇOK OKUNANLAR

BUGÜN

BU HAFTA

BU AY

EN ÇOK YORUMLANANLAR

BUGÜN

BU HAFTA

BU AY

SPOR TOTO SÜPER LİG

Tür seçiniz:

e-gazete

SENDE YAZ

Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

ARŞİV